Γ. Πατούλης: «Μέλημά μας η έγκυρη ενημέρωση και η προαγωγή υγείας όλων των πολιτών και κυρίως των παιδιών, των αυριανών ενηλίκων»

 

Tο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων σε συνεργασία με το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Μεγαρέων υπό την αιγίδα του ΙΣΑ διοργάνωσε τη Δευτέρα 10 Μαΐου το έκτο διαδικτυακό σεμινάριο του προγράμματος Αγωγής Υγείας για Παιδιά. Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν το πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του κ. Αναστάσιου Χατζή, Παιδιάτρου-Εντατικολόγου, τ. Συντονιστή-Διευθυντή ΜΕΘ Νοσοκομείου Παίδων Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, Μέλος ΔΣ Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, μέσω πλατφόρμας zoom.

Η πέμπτη διαδικτυακή παρουσίαση είχε θέμα τα «Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα». Ιδιαίτερη ικανοποίηση προκάλεσε το ενδιαφέρον πολλών πολιτών, εκπαιδευτικών, γονέων που συμμετείχαν στη συζήτηση στο τέλος της παρουσίασης.

Οι παρουσιάσεις πραγματοποιούνται μέχρι να ολοκληρωθεί ο κύκλος των θεμάτων (σύνολο 7). Το επόμενο θέμα που θα ακολουθήσει είναι οι «Εμβολιασμοί Εφήβων».

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και υπεύθυνος του ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ του Δήμου Μεγαρέων, ιατρός, κος Κωνσταντίνος Καράμπελας δήλωσε: «Το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Μεγαρέων στο πλαίσιο της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των δημοτών για την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας και σε συνεργασία με το ΕΔΔΥΠΠΥ, παρουσίασε σήμερα την έκτη ενότητα της διαδικτυακής δράσης Αγωγής Υγείας για παιδιά, με ένα ομολογουμένως ιδιαίτερα σοβαρό θέμα που αφορά κυρίως τους εφήβους και τους νέους ανθρώπους που ξεκινούν την σεξουαλική τους ζωή. Ομιλητής και σήμερα ο Παιδιάτρος-Εντατικολόγος κ. Α. Χατζής προσέφερε πολύτιμη γνώση σε όλους μας, γύρω από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και τι πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά μας για αυτά πριν ξεκινήσουν την σεξουαλική τους δραστηριότητα. Όπως όλοι ξέρουμε η γνώση , η πρόληψη και οι ορθές πρακτικές αποτελούν τη βάση για μια φυσιολογική υγιή ζωή σε όλους τους τομείς και κυρίως στο σεξουαλικό. Βάσεις που πρέπει να χτιστούν από νωρίς, έτσι ώστε να υιοθετηθούν σωστές συμπεριφορές που θα μας ακολουθούν στην ενήλικη ζωή.  Χρέος όλων γονέων, εκπαιδευτικών είναι να ενημερώσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα παιδιά, έτσι ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον άσχημες & βλαπτικές συμπεριφορές, κακές συνήθειες & πρακτικές που πυροδοτούν ένα κύκλο σωματικών και ψυχικών προβλημάτων».

Τη δράση χαιρέτησε η Γενική Διευθύντρια του ΕΔΔΥΠΠΥ κα Μαρία Αϊδίνη η οποία εκπροσωπώντας τον Προέδρο του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργο Πατούλη δήλωσε: «Η ορθή ενημέρωση για τα μέτρα πρόληψης, συμβάλει στη διασφάλιση της υγείας των νέων. Στόχος η μείωση των παραγόντων κινδύνου από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα σε όλους τους πολίτες αλλά κυρίως δίνοντας έμφαση στα παιδιά με έγκαιρη πληροφόρηση σε γονείς αλλά και εκπαιδευτικούς».

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης στο χαιρετισμό του μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος ευχαρίστησε τον ομιλητή κ. Χατζή και συνεχάρη το Δήμο για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα μέσω των ΚΕΠ Υγείας και δήλωσε: «Η ορθή διαπαιδαγώγηση των παιδιών για θέματα σεξουαλικής αγωγής και υγείας θα πρέπει να ξεκινάει από νωρίς. Η ενημέρωση και η εκμάθηση της έννοιας του προληπτικού ελέγχου αποτελεί τη μόνη ουσιαστική προσέγγιση για το συστηματικό περιορισμό και την καταπολέμηση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Τα νοσήματα αυτά συνήθως συνοδεύονται από ανεπανόρθωτες επιπλοκές για την υγεία του νέου που θα τον ακολουθούν και ως ενήλικα. Διοργανώνοντας δράσεις πρόληψης με ορθή και έγκυρη ενημέρωση των γονέων αλλά και των εκπαιδευτικών προστατεύουμε εγκαίρως τα παιδιά μας».