Μια πλατφόρμα μενού, όπου κάθε δήμος θα μπορεί να «ψωνίζει» ψηφιακές υπηρεσίες ανάλογα με τις ανάγκες του, ανακοίνωσε από το Συνέδριο της ΚΕΔΕ ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κ. Πιερρακάκης.

Στο πρόγραμμα αυτό συνολικού ύψους 90 + 320 εκατομμυρίων ο κάθε δήμος θα μπορεί να επιλέξει υπηρεσίες προς τους πολίτες όπως Κοινωνικής πολιτικής, απασχόλησης και Υγείας, παιδείας, πολιτισμού, αθλητισμού, Περιβάλλοντος, υποδομών, αγροτικής ανάπτυξης, μεταφορών μεταποίησης εμπορίου τουρισμού, δημοτικής αστυνομίας, εξυπηρέτησης του πολίτη, οικονομικής διαχείρισης, διοικητικής λειτουργίας, έξυπνο παρκάρισμα, ψηφιακές πλατφόρμες για γονείς και κηδεμόνες, προσχολικής αγωγής, φόρμες διαβούλευσης, συστήματα για την πρόληψη ατυχημάτων και το σημαντικότερο Κυβερνοασφάλειας.

Όπως εξήγησε ο κ. Πιερρακάκης θα συγκεντρωθεί ένα μωσαϊκό καλών πρακτικών όπως τα Τρίκαλα και έγινε η επιλογή ούτε να αποτελεί ένα κεντρικοποιημένο σύστημα, αλλά ούτε να είναι και τελείως ελεύθερο, διότι και οι δύο αυτές οι επιλογές θα ήταν άστοχες.

Θα διαμορφωθεί ένα μενού τεχνολογικών επιλογών όπου θα μπορούν όλοι οι δήμοι με προκαθορισμένο μπάτζετ να επιλέξουν σύμφωνα με τις ανάγκες τους συγκεκριμένες λύσει που πιστεύουν ότι αφορούν τους πολίτες τους.

Το μικρότερο ποσό για τον μικρότερο δήμο θα ανέρχεται στις 100.000 ευρώ.

Συνολικά για το πακέτο από το Ταμείο Ανάκαμψης θα αντληθούν 90 εκ. ευρώ για 16 δήμους πάνω από του100.000 κατοίκων συν τα Τρίκαλα και από το νέο ΕΣΠΑ θα αντληθούν συνολικά 320 εκ ευρώ για τους υπόλοιπους δήμους.

Ο κ. Πιερακάκης τόνισε ότι για το Ταμείο Ανάκαμψης δεν υπάρχουν πολλά γραφειοκρατικά ζητήματα, αλλά για το ΕΣΠΑ υπάρχει η προϋπόθεση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και κάλεσε τους δήμους να αρχίσουν από τώρα να ωριμάζουν προτάσεις. Εθεσε όριο το πρώτο τρίμηνο του 2022 όπου όπως είπε θα βγουν οι προσκλήσεις στον αέρα.

Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει κοντά 1.400 υπηρεσίες που παρέχει ψηφιακά από το κεντρικό κράτος μέσα από την έννοια του δημοσίου – όχι μόνο μετέχουν και δήμοι, αλλά και περιφέρειες σε αυτήν – και έχει 150 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές σε ένα εξάμηνο, στο πρώτο εξάμηνο το 2021. Αυτό σημαίνει 150 εκατομμύρια επισκέψεις που δεν έγιναν, όταν το 2018 είχαμε 8,8 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές. Αυτή είναι μία κλασσική εκθετική καμπύλη και αντανακλά και τη νέα κλίμακα των δημοσίων υπηρεσιών που παρέχονται ψηφιακά – προφανώς και την αύξηση της ζήτησης που επήλθαν λόγω του κορωνοϊού και των αναδυόμενων αναγκών μας.

Η αλλαγή αυτή δεν αφορά μόνο την κεντρική κυβέρνηση, η αλλαγή αυτή αφορά το σύνολο της χώρας, αφορά την αυτοδιοίκηση και ακριβώς για αυτό το λόγο σήμερα, απ’ αυτό το βήμα της ΚΕΔΕ θέλουμε ως Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εκπροσωπώντας συνολικά την Κυβέρνηση, γιατί είναι προϊόν συνεργασίας πολλών Υπουργείων προφανώς αυτά τα προγράμματα, να ανακοινώσουμε ένα πρόγραμμα για τις έξυπνες πόλεις, για την ψηφιακή μετάβαση των δήμων.

Το συνολικό πακέτο διαρθρώνεται και από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπου περιλαμβάνει 90 εκατομμύρια ευρώ για τους δήμους άνω των 100.000 κατοίκων, δηλαδή τους 16 δήμους των άνω των 100 χιλιάδων ατόμων, στους οποίους προσθέτουμε και τα Τρίκαλα ακριβώς επειδή έχουν αποκτήσει μία εμβέλεια, η οποία είναι ευρύτερα γνωστή στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως καλό παράδειγμα και όλοι οι υπόλοιποι δήμοι θα χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ. Συνολικά μιλάμε για ένα μπάτζετ 320 εκατομμυρίων ευρώ.

Αυτό το μπάτζετ έχει προφανώς διαμορφωθεί με την αρωγή πολλών Υπουργείων, με την αρωγή του αρμόδιου Υπουργού, του κυρίου Πέτσα, του Υπουργείου Εσωτερικών, με την αρωγή του Υπουργείου Ανάπτυξης, του κυρίου Γεωργιάδη, του κυρίου Τσακίρη. Είναι μία συνολική προσπάθεια της Κυβέρνησης, πέρα και πάνω από όσα έχουν ήδη γίνει με το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», να προσθέσουμε νέες τεχνολογίες και νέες λύσεις.

Μέχρι το 1ο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς θα είναι στον αέρα οι προσκλήσεις, νομίζω ότι έχουμε θεμελιώσει τις προσκλήσεις όταν λέμε «μέχρι τότε», ξέρετε ότι τρέχουμε και ακόμα γρηγορότερα από αυτά τα χρονοδιαγράμματα.

Ακόμα, ο Υπουργός μίλησε για το Εθνικό Πρόγραμμα Απλούστευσης Διαδικασιών: “έχουμε κονδύλια για να απλουστεύσουμε όλες τις διαδικασίες, ειδικότερα του Δημοσίου. Θα πω ένα παράδειγμα που το βιώσατε, στη γέννηση ενός παιδιού – γιατί πολλοί έχετε μαιευτήριο στους δήμους και πρέπει να γίνονται οι δηλώσεις και στο ληξίαρχο: η διαδικασία μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020 προέβλεπε πέντε βήματα. Αυτό το αλλάξαμε και πλέον γίνεται ψηφιακά και αυτόματα. Ήρθαμε σε επαφή με πολλούς από εσάς για να το πετύχουμε αυτό.

Αυτή είναι μία απλούστευση διαδικασίας που στο τέλος της ημέρας έρχεται και συμβάλλει στον πολίτη, έρχεται και συμβάλλει στον δημότη. Έχετε πολλές διαδικασίες που αλληλεπιδράτε με τους δημότες και θα θέλατε μία βοήθεια για να τις απλουστεύσετε. Αυτό λοιπόν το οποίο σας λέμε, είναι κάλεσμα προς την ΚΕΔΕ συνολικά, είναι να καταγράψουμε αυτές τις διαδικασίες κύριε Πρόεδρε, να μας τις πείτε, να μας πείτε που χρειάζεστε απλουστεύσεις και μαζί με το Υπουργείο Εσωτερικών να καθίσουμε και να της απλουστεύσουμε, χρησιμοποιώντας απλές τεχνολογίες”.

 

Όσο για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», τόνισε πως “Ό,τι δεν έχει κατατεθεί ή δεν εγκριθεί, υπάρχει ένα κεντρικό πρόγραμμα το οποίο θα διαχειριστούμε εμείς και θα κάνει το ΤΕΕ κεντρικά με βάση τη διάταξη, που θα προβλέπει την ψηφιοποίηση του συνόλου των πολεοδομιών της χώρας.

Γιατί το μεγάλο διακύβευμα εδώ, αν δείτε τι έχουμε εντάξει στα ψηφιακά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, ένα από τα πράγματα το οποίο έχουμε προβλέψει, είναι η ψηφιοποίηση του χαρτιού: 700 εκατομμύρια ευρώ. Γιατί αργούν να βγουν οι συντάξεις; Γιατί δεν έχουνε ψηφιοποιημένη ασφαλιστική ιστορία. Δεν είναι ψηφιοποιημένα τα υποθηκοφυλακεία, δεν είναι ψηφιοποιημένη η πολεοδομία, δεν είναι ψηφιοποιημένο το σύστημα δικαιοσύνης, δεν είναι ψηφιοποιημένα τα νοσοκομεία για ιατρικό φάκελο”.