Πέρασαν σχεδόν δύο μήνες από την παρέμβαση μου που αφορούσε την μεγάλη επένδυση του πτηνοτροφικού συνεταιρισμού Μεγάρων, δηλαδή την κατασκευή εργοστασίου στις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις στην περιοχή του Αγίου Βλασίου Μεγάρων.

Τότε, είχα τονίσει πως οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του πρωθυπουργού αποτελούν τροχοπέδη στην υλοποίηση ενός αναπτυξιακού εργου στο οποίο είχαν προκύψει αρκετά κωλύματα με αποτέλεσμα η επένδυση που θα δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας και θα τονώσει την τοπική οικονομία να είναι στον αέρα!

Θυμίζω ότι πρόκειται για έργο προϋπολογισμού πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ με τον πτηνοτροφικό συνεταιρισμό Μεγάρων να έχει ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο αλλά και σε δανειοδότηση για την ολοκλήρωση του έργου.

Όμως οι τελευταίες εξελίξεις, δείχνουν πως η μεγάλη αυτή επένδυση έχει γίνει «μπαλάκι» ανάμεσα στις υπηρεσίες του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης, της Περιφέρειας και της αποκεντρωμένης διοίκησης.

Και αυτό διότι εκκρεμεί μια υπογραφή προκειμένου να ξεπεραστεί ένα πρόβλημα που έχει προκύψει με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ήδη υπάρχοντος εργοστασίου στην περιοχή του Αγίου Βλασίου Μεγάρων, όπου σε έκταση 57 στρεμμάτων είχαν ανεγερθεί το 1986 κτήρια συνολικής επιφάνειας 8.183,65 τ.μ. για βιομηχανική μονάδα συσκευασίας και επεξεργασίας αυγών. Στη μονάδα αυτή που εξοπλίστηκε με υπερσύγχρονα μηχανήματα τα οποία βρίσκονται μέχρι και σήμερα μέσα στα κτήρια, λειτουργεί ανελλιπώς και το κέντρο ωοσκόπησης και συσκευασίας αυγών.

Για να ξεπεραστεί το πρόβλημα, η διοίκηση του πτηνοτροφικού συνεταιρισμού με έγγραφο της προς το αρμόδιο υπουργείο, ζήτησε να δοθεί μία λύση σε ενδεχόμενη ανάκληση των παραχωρητηρίων, θεωρώντας ότι ο συνεταιρισμός εκπλήρωσε το σκοπό του διότι και το εργοστάσιο λειτούργησε αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί και σήμερα το τμήμα ωοσκόπησης και συσκευασίας αυγών.

Θυμίζω ότι το χώρο είχε επισκεφθεί πριν γίνει πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε δεσμευθεί για άμεση λύση του προβλήματος. Στην τελευταία του επίσκεψη στα Μέγαρα τον Ιανουάριο του 2022, ως Πρωθυπουργός πλέον, ο κ. Μητσοτάκης είχε αναφέρει στον πρόεδρο του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Μεγάρων κ. Παναγιώτη Σακελλαρίου ότι ήταν γνώστης του προβλήματος και ότι είχε δώσει εντολή στον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιο Λιβανό, για επίλυση του προβλήματος.

Φαίνεται όμως ότι οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού για λύση, αποδεικνύονται «ψεύτικα λόγια», την στιγμή που ακόμα και σήμερα η μεγάλη αυτή επένδυση έχει εμπλακεί στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

Προσωπικά θεωρώ τραγελαφικό, την μια στιγμή η ίδια υπηρεσία να δίνει την έγκριση της στον πτηνοτροφικό συνεταιρισμό για συμμετοχή στο ΕΣΠΑ και μετέπειτα, άλλο τμήμα της ίδιας υπηρεσίας (!), να απορρίπτει την αίτηση για την άδεια εγκατάστασης του εργοστασίου.

Ξεκάθαρα διαφαίνεται ο εμπαιγμός των κυβερνώντων προς τον πρόεδρο και τη διοίκηση του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού και κατ’ επέκταση προς όλους τους πτηνοτρόφους και αυγοπαραγωγούς των Μεγάρων.

Δυστυχώς «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα», αλλά και οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις πλήττουν μια μεγάλη επένδυση για το τόπο μας η οποία αν τελικά υλοποιηθεί θα εξασφαλίσει όχι μόνο οικονομική ανάπτυξη στη περιοχή αλλά και νέες θέσεις εργασίας.

Πλέον και με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, ο πτηνοτροφικός συνεταιρισμός Μεγάρων που σήμερα είναι μια υγιής επιχείρηση, τείνει να οδηγηθεί σε ολοκληρωτική καταστροφή, έχοντας πέσει «θύμα» υποσχέσεων των πολιτικάντηδων της σημερινής κυβέρνησης.

Παρόλα αυτά, οι κυβερνώντες, δεν σταματούν να διαμηνύουν ηχηρά και προς κάθε κατεύθυνση πως η… ανάπτυξη έρχεται!

Μάλλον την βλέπουν μόνο στα όνειρα τους…

Είναι σαν την… ελπίδα που έρχονταν προεκλογικά και από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ποτέ δεν την είδαμε (!).

Έχοντας γνώση της κατάστασης, με αίσθημα ευθύνης δηλώνω ότι ως υποψήφιος Βουλευτής και ως πολίτης των Μεγάρων, θα κάνω ό,τι είναι δυνατό ώστε να μην χαθεί η μεγάλη αυτή επένδυση και να μην μείνουν στο δρόμο οι εργαζόμενοι στο Πτηνοτροφικό συνεταιρισμό και οι οικογένειες τους.

Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους και όλοι αυτοί που υπόσχονταν και έλεγαν μεγάλα λόγια προκειμένου να βρεθεί λύση.

 

Αντώνης Γ. Υψηλάντης

Υποψήφιος Βουλευτής Β’ Δυτικής Αττικής

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής