Τις νέες αντικειμενικές αξίες παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επισημαίνοντας πως η αναπροσαρμογή τους διορθώνει αδυναμίες, αδικίες, κενά και λάθη του παρελθόντος και διευρύνει τη φορολογητέα βάση.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, η διαδικασία πραγματοποιήθηκε κατά τα διεθνή πρότυπα και από πιστοποιημένους εκτιμητές.

Ο υπουργός οικονομικών ανέφερε ότι ο ΕΝΦΙΑ αναδιαμορφώνεται χωρίς να αυξάνεται το ποσό που θα αποφέρει. Οι όποιες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες δεν θα μεταφραστούν αυτομάτως σε αύξηση του ΕΝΦΙΑ, του οποίου οι συντελεστές θα προσαρμοστούν.

«Συνεπώς δεν θα προκύψουν αυξήσεις για τη μεσαία τάξη, ακόμη και αν αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες», σημείωσε και πρόσθεσε πως θα εξεταστεί το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης στη φορολογική επιβάρυνση των ακινήτων.

Ο ΥΠΟΙΚ πρόσθεσε ότι ο νέος ΕΝΦΙΑ θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2022 και θα υπάρχει δυνατότητα απολπληρωμής σε περισσότερες από τις υφιστάμενες 6 δόσεις.

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας ο νέος χάρτης των αντικειμενικών αξιών περιλαμβάνει 13.880 ζώνες, οδηγεί σε αυξήσεις σε περιοχές που έως τώρα υποφορολογούνταν, όπως σε τουριστικές περιοχές και περιοχές με έντονο οικιστικό ενδιαφέρον. Σύμφωνα με τον υπουργό αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες έχουμε και στην Αττική, ιδίως σε περιοχές στα νότια.

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως στη Μύκονο υπάρχει ζώνη όπου η αντικειμενική αξία αυξάνεται πάνω από 200%, ωστόσο -όπως είπε- υπάρχουν και πολλές μειώσεις, ειδικότερα στην περιφέρεια και στην ηπειρωτική χώρα. «Με τον νέο χάρτη των αντικειμενικών αξιών η κάλυψη πληθυσμού διευρύνεται από το 85% στο 98%».

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής, Χρήστος Τριαντόπουλος, τόνισε πως στο 55% του συνόλου των αντικειμενικών ζωνών παρουσιάζεται αύξηση, στο 21% μείωση, ενώ στο 24% του συνόλου οι τιμές παραμένουν αμετάβλητες.