«Η υποψηφιότητά μου συμβολίζει την σημασία που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην αξία της εργασίας, στον εργαζόμενο, γιατί όλοι ΕΜΕΙΣ είμαστε ένα κομμάτι από εσάς»

Ο Ανδρέας Νεφελούδης είναι υποψήφιος βουλευτής Δυτικής Αττικής με τον ΣΥΡΙΖΑ και γνωστός έγινε στο ευρύ κοινό για την θητεία και το έργο του ως Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εργασίας.

Όπως εξηγεί παρακάτω στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, η υποψηφιότητά του εκφράζει την αξία της εργασίας και του εργατικού δυναμικού στην Δυτική Αττική, τονίζοντας για την κυβέρνηση ΝΔ: «Όχι άλλη αυθαιρεσία, συνεργασίες σε προγραμματικό επίπεδο, τόσο για να αποφύγουμε την αστάθεια συνεχών εκλογικών διαδικασιών, όσο και για να ενισχύσουμε τις διαδικασίες κοινωνικού ελέγχου του κυβερνητικού σχήματος».

  • Γιατί επιλέγετε να πολιτευτείτε στην Δυτική Αττική; Τι επαφές έχετε με τα Μέγαρα και την ευρύτερη περιοχή;
  • Η επιλογή της υποψηφιότητας μου στην Δυτική Αττική ήταν κοινή βούληση δική μου αλλά και οργανώσεων της περιοχής που μου το πρότειναν. Σε ό, τι αφορά εμένα, είχα αρχίσει να έχω σταθερούς δεσμούς με την περιοχή από τότε που ήμουν Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Εργασίας (2015-2019). Είχα χειριστεί εργασιακά ζητήματα μεγάλης σημασίας, όπως Χαλυβουργική, Ναυπηγεία Ελευσίνας, Παπαστράτος κλπ. Από εκείνη την περίοδο γνωρίστηκα πιό καλά με την περιοχή, εκκινώντας από το σημείο του πιό κρίσιμου ερωτήματος. Πως και γιατί τόση εγκατάλειψη; Πώς και γιατί η επιλογή να γίνει η Δυτική Αττική η πίσω αυλή της Αθήνας; Πώς ένα τόσο μεγάλο εργαστήρι, ένα μελίσσι εργασίας και παραγωγής, το πιό μεγάλο ίσως στην Ελλάδα,να έχει καταντήσει σε τέτοια απαξίωση. Αυτή η συνειδητοποίηση της εγκατάλειψης, ενός τόσο, κατά τα αλλα, πλούσιου τόπου, ήταν το μεγάλο κίνητρο για μένα αλλά και για το κόμμα μου. Έπαιξαν σε αυτή την συνειδητοποίηση ρόλο και αρκετοί καλοί μου φίλοι Μεγαρίτες, αλλά και από άλλες περιοχές και έτσι αποφάσισα να δέσω την πολιτική μου δράση, εκτός από τα γενικότερα θέματα της εργασίας, με τα προβλήματα και τις ανάγκες της Δυτικής Αττικής.

“Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΧΕΔΙΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΩ ΜΕ ΟΛΕΣ ΜΟΥ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ”

  • Ποιες είναι οι προτεραιότητες που θα θέσετε ως Βουλευτής Δυτικής Αττικής, σε ζητήματα που πιστεύετε ότι πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν; 
  • Η πρώτη μου προτεραιότητα είναι να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις για να βγεί η Δυτική Αττική από το τέλμα της φτώχειας, της ανεργίας και της εν γένει απαξίας που την καθορίζει σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές της περιφέρειας, αλλά και της χώρας μας. Πολιτικές προτεραιότητες είναι η χωρική οργάνωση, με σύγχρονους όρους των ΒΙΠΕ Ασπροπύργου και Μαγούλας, η διαμόρφωση ενός περιφερειακού πλαισίου για την προστασία της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία που είναι πολύ αναγκαίο δεδομένου ότι υπάρχει υπερπληθώρα επιχειρήσεων ΣΕΒΕΖΟ ΙΙΙ (υψηλής επικινδυνότητας), ο νέος διαχωρισμός κατοικιών από βιομηχανικές δραστηριότητες, η αντιμετώπιση σε Μέγαρα και Μάνδρα των περιβαλλοντικών προβλημάτων και των προβλημάτων υποδομών που δημιουργήθηκαν από τις πυρκαγιες στα Γεράνια, η ανατροπή των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων για την περιοχή με την προώθηση θεμάτων τουριστικής ανάπτυξης σε περιοχές με δυναμισμό ή δυνατότητες όπως τα Μέγαρα (Πάχη, Νέα Πέραμος, Βουρκάρι, Αλεποχώρι, Κινέττα κλπ), ή την Ελευσίνα σε ειδικό θεματικό επίπεδο, την Μάνδρα, την Χασιά κλπ. Μέ λίγα λόγια, χρειαζόμαστε ένα άλλο σχέδιο, έτσι ώστε να ανατραπεί αυτό το τέλμα στο οποίο έχουν οδηγήσει την Δυτική Αττική οι χρόνιες καθυστερήσεις και λανθασμένες πολιτικές. Ειδικότερα, στο πεδίο των υποδομών πρέπει να προχωρήσει γρήγορα η εξυγίανση των Ναυπηγείων της Ελευσίνας, να μπεί ξανά μπροστά επιτέλους το στρατηγικό έργο που είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τον εμπορευματικό σταθμό και το επιχειρηματικό πάρκο στην Μαγούλα, που το σταμάτησε το καθεστώς Μητσοτάκη και τέλος να ενισχυθεί από την νέα πολιτική ηγεσία του τόπου η αγροτική παραγωγή, ιδιαίτερα στα Μεγάρα, που μπορεί να δώσει μεγάλη ώθηση στην οικονομία του τόπου. Με αυτά ως κεντρικό μπούσουλα, θα αγωνιστώ για να σταματήσει ΟΡΙΣΤΙΚΑ η αντίληψη της Δυτικής Αττικής ως σκουπιδότοπου της Αττικής. Η περιοχή μας πρέπει να σχεδιαστεί από την αρχή και για αυτό θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις.
  • Ποιες είναι οι προτάσεις σας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας; 
  • Η κυβέρνηση, το καθεστώς Μητσοτάκη, αφήνει την χώρα σχεδόν στα πρόθυρα νέας κρίσης, με την πληγή των 35.000 νεκρών από την λάθος διαχείριση της πανδημίας, με ανοιχτή την πληγή των 57 νεκρών στα Τέμπη και τεράστια ελλείμματα στις συγκοινωνιακές υποδομές, με πρόσθεση άλλων 50 δις στο δημόσιο έλλειμα της χώρας. Εδώ φαίνεται η εγκληματική πολιτική των απευθείας αναθέσεων και του πολλαπλασιασμού των μετακλητών και των τοποθετήσεων των “γαλάζιων ακρίδων” στους δημόσιους φορείς με δυσθεωρητες αμοιβές. Το καθεστώς Μητσοτάκη έχει κάνει ιδεολογία του την διαπλοκή και την ιδιοτέλεια σε όλα τα επίπεδα των έργων που διαχειρίστηκε, η ηθική της πολιτικής έχει καταρρακωθεί από τους λογής λογής Πάτσηδες, που με τις ευλογίες του καθεστώτος κερδοσκόπησαν πάνω στο ιδιωτικό χρέος. Η μεγαλύτερη όμως κληρονομιά που αφήνει φεύγοντας, το καθεστώς Μητσοτάκη είναι η ασύλληπτη ακρίβεια, τόσο στην ενέργεια όσο και στην καθημερινότητα των πολιτών. Τόσο στην ενέργεια, στο πετρέλαιο, στο ρεύμα, όσο και στα τρόφιμα η κυβέρνηση λειτούργησε σαν ντήλερ των καρτέλ στον κάθε χώρο. Δεν έφταναν όλα τα δεινά, τώρα από τον Μαιο αυξάνει το ρευμα γιατί (όπως με θράσος δήλωσαν οι αρμόδιοι) έχουν μειωθεί τα κέρδη των εταιρειών παροχής ρεύματος. Για να γίνει ντήλερ των καρτέλ, ιδιωτικοποίησε την ΔΕΗ, για να “παίξει” με το υγροποιημένο φυσικό αέριο παραβίασε κάθε Ευρωπαικό κανονισμό για την απολιγνιτοποίηση, τώρα προσπαθεί να ιδιωτικοποίησει το νερό, και κορόιδεψε τους καταναλωτές με την αθλιότητα των ιδιωτικών ειτικετών στα καλάθια κάθε είδους. Η πλειοψηφία της χώρας ζεί με το δελτίο. Ο ΣΥΡΙΖΑ από καιρό έχει προτείνει μιά άλλη πολιτική, πολιτική που θα εφαρμόσει από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησης του, με δραστική μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για τα καύσιμα, με την δραστική μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, με την επιστροφή του πλειοψηφικού πακέτου της ΔΕΗ στο δημόσιο, με την επανεξέταση των συμβάσεων παραχώρησης τόσο της ΛΑΡΚΟ όσο και του Σκαραμαγκά, με την μη καταβολή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.
  • Πώς πιστεύετε ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί η ανεργία στην Δυτική Αττική;
  • Πρώτη μας προτεραιότητα στην νέα διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι η γρήγορη ολοκλήρωση της διαδικασίας της εξυγίανσης στο Ναυπηγείο της Ελευσίνας, έτσι ώστε άμεσα να δημιουργηθούν οι επιπλέον 1.500 νέες θέσεις εργασίας που έχει συμφωνηθεί από το μνημόνιο συνεργασίας που είχε υπογράψει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 και ενέκρινε η Βουλή καθυστερημένα το 2022, θα είναι επίσης η επανεκκίνηση των διαγωνιστικών διαδικασίων, που είναι όπως τις αφήσαμε το 2019, για το επιχειρηματικό πάρκο και τον εμπορευματικό σταθμό σε Ασπρόπυργο και Μαγούλα, αυτή η διαδικασία θα “ανοίξει” πολλές νέες θέσεις εργασίας σε όλη την περιοχή. Πρέπει να σημειώσω ότι οι περιοχές της Δυτικής Αττικής παρουσιάζουν πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας στους νέους. Αυτό είναι και το πεδίο αιχμής της πολιτικής μας. Πολύ υψηλά είναι και τα ποσοστά των μακροχρόνια ανέργων που βρίσκονται σε τέτοιες ηλικίες όπου δυσκολεύονται να επανενταχθούν. Θα βάλουμε μπροστά αφενός την διασύνδεση των επιχειρήσεων της περιοχής με τα προγράμματα ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης του ΟΑΕΔ, με στόχο την ανάπτυξη ειδικοτήτων σχετικών με τις παραγωγικές δραστηριότητες της περιοχής και αφετέρου θα υποστηρίξουμε τις επιχειρήσεις στην πρόσληψη του αναγκαίου συμπληρωματικού εργατικού και υπαλληλικού δυναμικού που θα προκύψει από την επιλογή μας για την μείωση του ωραρίου εργασίας, χωρίς μείωση μισθού και χωρίς να μειωθούν οι ώρες λειτουργίας των επιχειρήσεων. Να σημειώσω ότι αυτή η επιλογή, είναι από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις που θα κάνει η κυβέρνηση μας στις πρώτες ημέρες της νέας διακυβέρνησης.

Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι αυτή η κυβέρνηση της ΝΔ, το καθεστώς Μητσοτάκη, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ. Όσο μένει λειτουργεί καταστροφικά, δείτε ένα παράδειγμα, πέρυσι παρουσιάστηκε ένα πρόβλημα από τις άθλιες εργασιακές σχέσεις στον τομέα του τουρισμού, χιλιάδες νέοι δεν πήγαν για δουλειά γιατί θα ήταν υποχρεωμένοι να διαβιούν σε άθλιες συνθήκες, με ελάχιστα χρήματα. Αντί λοιπόν το καθεστώς Μητσοτάκη να φροντίσει για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας, έτσι ώστε και η ανεργία να μειωθεί και να αισθάνονται αξιοπρεπείς στην εργασία οι νέοι μας, μετακαλεί 168000 πολίτες τρίτων χωρών για να εργαστούν, με τις ίδιες άθλιες συνθήκες στον τουρισμό και τις κατασκευές. Αυτές είναι οι ποιοτικές θέσεις εργασίας του Μητσοτάκη και γιαυτό οι νέοι μας, φεύγουν τρέχοντας για το εξωτερικό.

 «ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ, ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΚΑΤΑΛΗΣΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ, ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΣΥΝΕΧΩΝ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΣΧΗΜΑΤΟΣ»

 

-Πιστεύετε στις συνεργασίες στην παρούσα πολιτική συγκυρία στη χώρα μας;

-Οι συνεργασίες πολιτικών δυνάμεων σε προγραμματικό επίπεδο είναι το βασικό εργαλείο για την εμπέδωση και το βάθεμα της Δημοκρατίας στον σύγχρονο κόσμο, γι’ αυτό και θεσπίσαμε την απλή και ανόθευτη αναλογική ως το εκλογικό σύστημα της χώρας μας. Γιατί νοιώσαμε με τον πιό οδυνηρό τρόπο τα αποτελέσματα των αυτοδύναμων κυβερνήσεων, αφενός με την αθλιότητα και το ανεξέλεγκτο της συμπεριφοράς της σημερινής κυβέρνησης Μητσοτάκη, που καταρράκωσε κάθε έννοια κράτους δικαίου (υποκλοπές, εκβιασμοί, απευθείας αναθέσεις, περίεργες συμβάσεις, χειραγώγηση του τύπου κλπ) και από την άλλη με το γεγονός ότι αυτό το ανεξέλεγκτο των αυτοδύναμων κυβέρνησησεων έφερε την χώρα στην χρεωκοπία. Όχι άλλη λοιπόν αυθαιρεσία, όχι άλλη καταλήστευση του δημόσιου πλούτου, συνεργασίες σε προγραμματικό επίπεδο, τόσο για να αποφύγουμε την αστάθεια συνεχών εκλογικών διαδικασιών, όσο και για να ενισχύσουμε τις διαδικασίες κοινωνικού ελέγχου του κυβερνητικού σχήματος.

-Γιατί οι πολίτες να επιλέξουν να ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα την δική σας υποψηφιότητα στην Δυτική Αττική; 

-Καλούμε τους πολίτες να επιλέξουν τον ΣΥΡΙΖΑ για να επιστρέψουμε ξανά στην ομαλότητα και στην δημοκρατική κανονικότητα. Γιατί ξέρουμε πως και με ποιό τρόπο, ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΟ, να ανατάξουμε την οικονομία και την κοινωνία. Η ΕΛΛΑΔΑ δεν αντέχει άλλο το καθεστώς Μητσοτάκη, η εκλογή ξανά του καθεστώτος Μητσοτάκη θα είναι καταστροφική για την χώρα και για την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, αφού οι μόνοι που εξυπηρετούνται είναι οι λίγοι του πλούτου και της εκμετάλλευσης. Την τετραετία που κλείνει τον Ιούλιο έγινε η μεγαλύτερη αναδιανομή εισόδηματος που έχει γίνει ποτέ στην χώρα μας. Μητσοτάκης σημαίνει 700.000 πλειστηριασμοί, αλλαγή ιδιοκτησίας δηλαδή για 700.000 οικογένειες, ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ. Μητσοτάκης σημαίνει όλα στους ιδιώτες, ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ, Μητσοτάκης σημαίνει υποκλοπές, Πάτσηδες, ηθική καταρράκωση και φτώχεια παντού ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ.

Καλούμε τους πολίτες να επιλέξουν τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί μπορούμε να κοιτάξουμε τους πολίτες κατευθείαν στα μάτια, γιατί βγάζοντας την χώρα από τα μνημόνια το 2018 αποδείξαμε ότι μπορούμε. Μας ξέρουν οι εργαζόμενοι, εμείς ξαναφέραμε τις συλλογικές συμβάσεις, εμείς ξαναχτίσαμε το Σώμα Επιθεώρησης, εμείς θα επαναφέρουμε την αξιοπρέπεια στην εργασία, θα αυξήσουμε τον μισθό στα 880€ στον ιδιωτικό τομέα και κατά 10% στο δημόσιο, εμείς θα δώσουμε τα αναδρομικά στους συνταξιούχους μας, θα επαναφέρουμε την 13η σύνταξη, θα διορθώσουμε αδικίες στο ασφαλιστικό σύστημα. Εμείς θα δούμε με άλλο μάτι και όχι ως την πίσω αυλή της Αθήνας την Δυτική Αττική. Εμείς θα είμαστε και αύριο μαζί με όλους τους πολίτες της Δυτικής Αττικής.

Ζητώ την ψήφο σας γιατί θα είμαι και ΑΥΡΙΟ ΜΑΖΙ ΣΑΣ, γιατί η παρουσία μου συμβολίζει την σημασία που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην αξία της εργασίας, στον εργαζόμενο, στην δύναμη των χεριών και στην αξία των γνώσεων του, γιατί όλοι ΕΜΕΙΣ είμαστε ένα κομμάτι από εσάς. Ζητάμε την ψήφο σας γιατί ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΚΟΙΤΑΜΕ ΜΕ ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ.