Και φέτος θα γίνει κανονικά – μέσα στο πλαίσιο της δεδομένης γενικότερης «κανονικότητας», φυσικά – το Φεστιβάλ Αισχύλεια 2020 στην Ελευσίνα. Ένα φεστιβάλ ιστορικό για την πολιτιστική ταυτότητα της πόλης που, από φέτος, τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού μειώνοντας μάλιστα το εισιτήριο από τα 12 στα 8 ευρώ.

Πολλές και ενδιαφέρουσες ειδήσεις βγήκαν κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την ανακοίνωση του προγράμματος των φετινών «Αισχυλείων» που θα πραγματοποιηθούν κανονικά στην Ελευσίνα παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν λόγω κορωνοϊού. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν η μετάθεση της έναρξης των εκδηλώσεων της Ελευσίνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021, μετά το πρώτο εξάμηνο της επόμενης χρονιάς, η ανακοίνωση, εντός της επόμενη εβδομάδας του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του Οργανισμού αλλά και η αλλαγή σχεδίων σχετικά με το Αρχαιολογικό Μουσείο Ελευσίνας το οποίο θα στεγαστεί τελικά στο Παλαιό Ελαιουργείο και όχι στον χώρο «ΒΟΤΡΥΣ» (ΣΙΝΤΡΑ) που είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Όπως εξήγησε ο δήμαρχος Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανέλαβε να αποζημιώσει, μέσω του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, την Εθνική Τράπεζα στην οποία ανήκει το κτίριο του Παλαιού Ελαιουργείου. Η αλλαγή αυτή, ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε ο ίδιος, δεν θα επηρεάσει τα «Αισχύλεια», οι εκδηλώσεις των οποίων θα συνεχίσουν να στεγάζονται εκεί.

Σχετικά με την έναρξη των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, έχει ζητηθεί εξάμηνη παράσταση προκειμένου να καλυφθεί ο χρόνος που χάθηκε τόσο από το lockdown του κορωνοϊού όσο και από τις γενικότερες καθυστερήσεις που υπήρξαν στη διοργάνωση. Εδώ και αρκετό καιρό, άλλωστε, η Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα έχει μείνει χωρίς καλλιτεχνικό διευθυντή, θέμα το οποίο, όπως αναφέρθηκε, θα λυθεί μέσα στις επόμενες ημέρες καθώς η ειδική πενταμελής επιτροπή που έχει συσταθεί γι’ αυτόν τον σκοπό εξετάζει ήδη τα βιογραφικά των υποψηφίων.

 

 

Μεγάλες θεατρικές παραγωγές, πολυάριθμες συναυλίες δημοφιλών τραγουδιστών,κινηματογραφικές προβολές και ενδιαφέρουσες εικαστικές εκθέσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα των «Αισχυλείων» που θα διαρκέσουν από τις 24 Αυγούστου έως τις 21 Σεπτεμβρίου.

Από το μουσικό μέρος του προγράμματος ξεχωρίζουν οι μουσικές βραδιές με τουςΕλευθερία Αρβανιτάκη, Γιάννη Κότσιρα, Δήμητρα Γαλάνη, Σωκράτη Μάλαμα, Νατάσσα Μποφίλιου, Αλκίνοο Ιωαννίδη κ.α. ενώ το θεατρικό σκέλος περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πολύ καλές παραγωγές όπως οι «Λυσιστράτη» και «Πέρσες» του Εθνικού Θεάτρου, «Όρνιθες» του ΚΘΒΕ, «Ως την άκρη του κόσμου» της Μ. Παπαγιάννη σε μουσική Θάνου Μικρούτσικου κ.α.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το κινηματογραφικό κομμάτι των «Αισχυλείων» στο πλαίσιο του οποίου θα προβληθούν δημοφιλείς ταινίες Ελλήνων σκηνοθετών όπως οι «Ευτυχία»,  «Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες», «Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς»,  «Το θαύμα της θάλασσας των Σαργασσών» κ.α .

Στο μεταξύ, στις 26 Αυγούστου θα γίνουν τα εγκαίνια της γλυπτικής εικαστικής εγκατάστασης της Ασπασίας Σταυροπούλου «Άνθρωποι στον χρόνο» η οποίο επικεντρώνεται στο Παλαιό Ελαιουργείο και τους αφανείς ήρωες του.

Να σημειωθεί πως τα εισιτήρια των εκδηλώσεων μειώθηκαν από 12 ευρώ που κόστιζαν μέχρι πέρσι, σε 8 ευρώ.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται από 24 Αυγούστου έως 21 Σεπτεμβρίου στο Παλαιό Ελαιουργείο, έναν χώρο που έχει συνδεθεί με τα Αισχύλεια και έχει αγαπηθεί από το κοινό. Φέτος είναι διαμορφωμένο ώστε να εναρμονίζεται με τα μέτρα ασφαλείας κατά του Covid-19.

Το πρόγραμμα

 • 24 Αυγούστου, μια ατμοσφαιρική βραδιά στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας. Η Φωτεινή Δάρρα, θα  ερμηνεύσει τραγούδια κορυφαίων Ελλήνων και διεθνών συνθετών, καθώς και από το δικό της ρεπερτόριο, ενώ στο πιάνο την συνοδεύει ο Γιώργος Παπαχριστούδης. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
 • 26 Αυγούστου, εγκαίνια της γλυπτικής εικαστικής εγκατάστασης της Ασπασίας Σταυροπούλου «Άνθρωποι στον χρόνο». Γεννημένη στη βιομηχανική ζώνη της περιοχής, η Ασπασία Σταυροπούλου τα τελευταία χρόνια έχει επικεντρώσει την εικαστική της ενασχόληση στο Παλαιό Ελαιουργείο και τους αφανείς ήρωες του. Μελετώντας, μεταξύ άλλων σημαντικών ιστορικών κειμηλίων, το «Μητρώο Εργαζομένων του Σαπωνοποιείου Ελευσίνας», ξεδιπλώθηκε μια ολόκληρη εποχή. Δίνοντας έμφαση στη διαφορετικότητα των ανθρώπων, η γλυπτική σύνθεση αναπτύσσεται ως μία ανομοιογενής ενότητα από αφαιρετικές φιγούρες σε φυσική διάσταση. Σαν σε μια στιγμή που πάγωσε στο χρόνο, χειρώνακτες εργάτες του Σαπωνοποιείου φιλοτεχνημένοι από πέτρα, ξύλο, τσιμέντο και οξειδωμένο σίδερο ταυτίζονται με τις ταπεινές πρώτες ύλες τις οποίες κατεργάζονταν, γέννημα και απόρροια της φθοράς, σε μια αέναη αποδόμηση και αναδόμηση του περιβάλλοντος χώρου. Η επιμέλεια της εγκατάστασης είναι της εικαστικού Νάντιας Βλαχοπούλου. Διάρκεια έως 20 Σεπτεμβρίου 2020.
 • 28 Αυγούστου, ο Σωκράτης Μάλαμας έρχεται μετά από πολλά χρόνια με ένα acoustic πρόγραμμα με αγαπημένα τραγούδια.
 • 29 Αυγούστου, το συγκρότημα  The Blank, από το Schoolwave Festival, ένα από τα ενεχόμενα γκρουπ στο χώρο της Alternative/Indie Rock σκηνής.
 • 30 Αυγούστου, «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου από την Ομάδα Σημείο Μηδέν.
 • Η τριάδα της επιτυχίας των Νατάσσας Μποφίλιου, Θέμη Καραμουρατίδη, Γεράσιμου Ευαγγελάτου, παρουσιάζει το «Εν λευκώ Live» στις 30 Αυγούστου.
 • Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης μαζί με τη Γεωργία Νταγάκη, ανοίγουν την αυλαία του Σεπτέμβρη (1/9) στο Παλαιό Ελαιουργείο με μια μουσική συνεύρεση που ενώνει τον Βορρά με τον Νότο, τη Θεσσαλονίκη με την Κρήτη.
 • Στις 3 Σεπτεμβρίου ο θίασος του Εθνικού Θεάτρου παρουσιάζει την «Λυσιστράτη» σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου, με τους: Βίκυ Βολιώτη, Στεφανία Γουλιώτη, Βίκυ Σταυροπούλου, Νίκος Ψαρρά, τον ίδιο τον σκηνοθέτη, κ.ά.
 • Στις 4 Σεπτεμβρίου το Φεστιβάλ Αισχύλεια 2020 παρουσιάζει μια παράσταση, προσφορά στους μικρούς του θεατές, με ελεύθερη είσοδο με το έργο «Ως την άκρη του κόσμου» της Μαρίας Παπαγιάννη, σε μουσική Θάνου Μικρούτσικου από την Oμάδα C for Circus.
 • Στις 6 Σεπτεμβρίου ο Αλκίνοος Ιωαννίδης παρουσιάζει μια παράσταση live-looping.
 • Στις 7 Σεπτεμβρίου η Ελευθερία Αρβανιτάκη και ο Γιάννης Κότσιραςενώνουν φωνές και τραγούδια σε μια πολύ επιτυχημένη μουσική συνύπαρξη.
 • Στις 9 Σεπτεμβρίου το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει τους «Όρνιθες», τη διαχρονική κωμωδία του Αριστοφάνη, σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη και σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα. Τους κεντρικούς ρόλους ερμηνεύουν ο Ταξιάρχης Χάνος και ο Χρήστος Στέργιογλου.
 • Ακόμα μια παράσταση για τους μικρούς θεατές του Φεστιβάλ στις 10 Σεπτεμβρίου με το έργο «Όρνιθες-η Πολιτεία των πουλιών», από τις Μαγικές Σβούρες, σε διασκευή και σκηνοθεσία του Δημήτρη Αδάμη,επίσης με ελεύθερη είσοδο.
 • Στις 16 Σεπτεμβρίου ο Κώστας Μακεδόνας και η Ρίτα Αντωνοπούλουπαρουσιάζουν τα «Λογοκριμένα», μία μουσική παράσταση – αναδρομή σε τραγούδια που υπέστησαν λογοκρισία από το 1937 μέχρι τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Μαζί τους ο Λεωνίδας Κακούρης και η Ελένη Καρακάση. 
 • Η Δήμητρα Γαλάνη στις 18 Σεπτεμβρίου με τη συναυλία «Έρωτα εσύ…», έχοντας στο πλευρό της τους Κατερίνα Πολέμη, Ευστάθιο Δράκο.
 • Στις 20 Σεπτεμβρίου ο θίασος του Εθνικού Θεάτρου παρουσιάζει τους «Πέρσες» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη με τους Λυδία Κονιόρδου, Νίκο Καραθάνο, Αργύρη Πανταζάρα, κ.ά.

svg%3EΚινηματογραφικές προβολές

Το κινηματογραφικό πρόγραμμα προβολών περιλαμβάνει ταινίες ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, οι οποίες προβάλλονται από 2 ως τις 21 Σεπτεμβρίου στον Θερινό Κινηματογράφο στην παραλία της Ελευσίνας.

 • 2/9 «Περσεφόνη», σκηνοθεσία Κώστα Αθουσάκη (ελεύθερη είσοδος με δελτία εισόδου)
 • 5/9 «Ευτυχία», σκηνοθεσία Άγγελου Φραντζή
 • 8/9 «Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες», σκηνοθεσία Μαριάννας Οικονόμου
 • 17/9 «Winona», σκηνοθεσία Αλέξανδρου Βούλγαρη

19/9 Προβολή ταινιών μικρού μήκους (ελεύθερη είσοδος με δελτία εισόδου)

 • «Electric swan» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη
 • «Πατησίων Avenue» του Θανάση Νεοφώτιστου
 • «Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς» του Βασίλη Κεκάτου

21/9 «Το θαύμα της θάλασσας των Σαργασσών», σε σκηνοθεσία Σύλλα Τζουμέρκα.

Γενική είσοδος: 5 ευρώ
Ώρα  Έναρξης: 21.15
Χώρος: Θερινός Κινηματογράφος, Παραλία Ελευσίνας

Εισιτήρια προπωλούνται

Η έναρξη προπώλησης εισιτηρίων θα ανακοινωθεί στο site aisxylia.gr.