Το «1ο Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας της πόλης» για την πρόληψη και διαχείριση φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών ήταν το θέμα της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11 Ιουνίου στο ΓΕ.Λ. Μάνδρας Ζερβονικόλειο, παρουσία, μεταξύ άλλων, του Δημάρχου Μάνδρας – Ειδυλλίας Αρμοδίου Γ. Δρίκου, βουλευτών, εκπροσώπων της Περιφέρειας και της Πυροσβεστικής.

Στόχος της ημερίδας ήταν να παρουσιαστεί το πρώτο οργανωμένο συντεταγμένο και σύγχρονο σχέδιο λειτουργίας της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες, ως προς την αντιμετώπιση των ακραίων φυσικών φαινομένων, αλλά και ως προς την ετοιμότητα των Υπηρεσιών για την Προστασία ανθρώπων και περιβάλλοντος, έναντι των φυσικών καταστροφών.

Ένα σχέδιο πρότυπο, πλήρως συμμορφωμένο και εναρμονισμένο στα σχέδια που εκπονεί το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και η Πυροσβεστική.

Το ολοκληρωμένο σχέδιο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας κατανέμεται σε ξεχωριστά προγράμματα που αφορούν στην αντιμετώπιση πλημμυρικών ή σεισμικών φαινόμενων, δασικών πυρκαγιών, χιονοπτώσεων ή παγετού αλλά και τεχνολογικών ατυχημάτων.

Παράλληλα  για όλα τα παραπάνω έχουν αναπτυχθεί σχέδια προληπτικής απομάκρυνσης πολιτών – επισκεπτών και μεταφορά τους, σε ασφαλείς χώρους καταφυγής.

Ο Δήμαρχος Μάνδρας – Ειδυλλίας κ. Αρμόδιος Γ. Δρίκος στον χαιρετισμό του τόνισε:

«Ο Δήμος Μάνδρας – Ειδυλλίας αποτελείται από περιοχές, με διαφορετικά στοιχεία και γνωρίσματα, γεγονός που καθιστά το έργο όλων, πιο δύσκολο.

Ως εκ τούτου, η νέα δημοτική Αρχή έχει σε πρώτη προτεραιότητα τη θωράκιση των περιοχών μας, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος.

Ο τόπος μας έχει πληγεί από διάφορες φυσικές καταστροφές, παρ’ όλα αυτά όμως, τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε ούτε πρόβλεψη αλλά ούτε και σχέδιο Πολιτικής Προστασίας.

Από την αρχή της Διοίκησής μας,  η Πολιτική Προστασία είναι ένα θέμα, το οποίο αποτέλεσε απόλυτη προτεραιότητα μας.

Έχοντας αντιληφθεί έγκαιρα τους κινδύνους που συνεπάγεται η κλιματική κρίση και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα χαρακτηριστικά της περιοχής μας,  προχωρήσαμε στον σχεδιασμό μιας σειράς δράσεων για την Πολιτική Προστασία.

Είμαστε από τους πρώτους Δήμους της Αττικής που διαθέτουμε ένα υπερσύγχρονο και πλήρες κέντρο ελέγχου για την Πολιτική Προστασία.

Αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες και τις «έξυπνες» ψηφιακές εφαρμογές ‘’χτίζοντας’’ «εναέριο τείχος προστασίας» με drones να πραγματοποιούν ‘’αεροπολίες’’ πάνω από όλο τον Δήμο 24 ώρες το 24ωρό, ώστε να είμαστε πιο άμεσοι και πιο αποδοτικοί στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας.

Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας όχι μόνο με προσωπικό, αλλά με καινούργιο εξοπλισμό καινούργια οχήματα και μηχανήματα σε όλα τα επίπεδα.

Σε 6 μήνες έγιναν όσα δεν είχαν γίνει τα τελευταία 30 χρόνια.

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που μαζί με τους συνεργάτες μου, είμαστε η πρώτη Δημοτική Αρχή που μετά από πολλή δουλειά, σε επίπεδο νομοσχεδίων και υλοποίησης του «κομματιού» της πρόληψης καταθέτουμε το «1ο Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας για την πόλη», σχετικά με την πρόληψη και τη διαχείριση φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών και ευχαριστούμε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας που είναι αρωγός στην προσπάθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησής σε έναν Δήμο τόσο μεγάλο όπως της Μάνδρας – Ειδυλλίας».

Στην συνέχεια η εταιρία «ΝΙSOS ADVISORS» παρουσίασε το Επιχειρησιακό  Κέντρο Διαχείρισης Κρίσης με εξειδικευμένο προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.

Ο Δήμος Μάνδρας – Ειδυλλίας αναπτύσσει για πρώτη φορά, συστηματικές δράσεις Πολιτικής Προστασίας που αποσκοπούν στην προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών έναντι των κινδύνων από φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές και στοχεύουν στη μείωση των επιπτώσεων τους.

Η αντιμετώπιση των φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών προϋποθέτει την εμπλοκή και συντονισμένη δράση πολλών υπηρεσιών και φορέων, καθώς και την εφαρμογή στρατηγικών, οι οποίες βασίζονται στο διεπιστημονικό σχεδιασμό, την προληπτική οργάνωση και τον κρατικό συντονισμό.

Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους, ο Δήμαρχος Μάνδρας – Ειδυλλίας κ. Αρμόδιος Γ. Δρίκος, ο Βουλευτής Ν.Δ. Δυτικής Αττικής και εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελος Λιάκος. Ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, εκπρόσωπος του περιφερειάρχη Νίκου Χαρδαλιά, κ. Κλεάνθης Βαρελάς. Ο πρώτος Δήμαρχος Μάνδρας – Ειδυλλίας κ. Γεώργιος Δρίκος, ο πρώην Δήμαρχος Μάνδρας κ. Ιωάννης Λιούλης. Οι αντιδήμαρχοι Ξανθή Παππά – Ρούσση, Κωνσταντίνος Βαρασάς, Γιαλιάς Γεώργιος, Μιχαήλ Σακελλάρης. Ο πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου Μάνδρας Πέτρου Άγγελος. Η πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Οινόης Κώνστα Καλομοίρα. Οι δημοτικοί σύμβουλοι Αντωνίου Αντώνιος, Τσακάλης Ιωάννης. Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Χρήστος Ηλίας. Η πρόεδρος της Α/θμιας Σχολικής Επιτροπής Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας Νικολίτσα Παπανικολάου. Η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Ιουλία Στέρπη.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες για την προσφορά τους στο δύσκολο έργο της Πολιτικής Προστασίας στον Σύλλογο Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Μάνδρας – Ειδυλλίας «Πατέρας» και στον πρόεδρο κ. Σπύρο Τζιτζικάκη, στην Ομάδα Εθελοντών Μεγαριτών και στον πρόεδρο κ. Κουτουλίδη, στην Ομάδα Εθελοντών Οικιστών ΤΙΤΑΝ και στον πρόεδρο κ. Κώστα Καλλιαντά, στην Εθελοντική Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών Αιγοσθένων – Βιλίων – Ερυθρών και στον αρχηγό κ. Νίκο Λιόση

Όπως επίσης και στην Σμήναρχο κ. Μαρία Αστρακιαννάκη και στον σύμβουλο Πολιτικής Άμυνας κ. Παναγιώτη Κοντολιό.