Υπό έλεγχο, τέθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε υποσταθμό της ΑΔΜΗΕ στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου.

Δεν κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές, ενώ για τα αίτια της πυρκαγιάς διενεργείται έρευνα.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του ΑΔΜΗΕ, η πυρκαγιά προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα σε έναν από τους τέσσερις αυτομετασχηματιστές του ΚΥΤ.

Ανακοίνωση για το συμβάν εξέδωσε για το συμβάν ο ΑΔΜΗΕ:

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε απόψε, στις 11.05 μ.μ. στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Κουμουνδούρου του ΑΔΜΗΕ που βρίσκεται στην περιοχή του Ασπροπύργου.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η φωτιά προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα σε έναν από τους τέσσερις αυτομετασχηματιστές, με αποτέλεσμα το ΚΥΤ να τεθεί εκτός λειτουργίας.

Από τη βλάβη επηρεάστηκε το κέντρο της Αθήνας, ο Πειραιάς, περιοχές της Δυτικής Αττικής καθώς και της Πελοποννήσου. Αυτή τη στιγμή καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες απότα συνεργεία του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ με την ηλεκτροδότηση να έχει ήδη αποκατασταθεί στις περισσότερες περιοχές της Αττικής και στο σύνολο του δικτύου υψηλής τάσηςστην Πελοπόννησο.

Εντολή Χαρδαλιά για διερεύνηση των αιτίων της έκρηξης

Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά, μεικτό κλιμάκιο της ΕΛΑΣ και του ΠΣ, μετέβη στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε υποσταθμό της ΑΔΜΗΕ στα νεόχτιστα Ασπροπύργου, για τη διερεύνηση των αιτιών.

Σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες και για άγνωστες μέχρι στιγμής αιτίες, δεν λειτούργησαν σωστά οι αυτοματισμοί του συστήματος (μηχανισμοί προστασίας) που θα εμπόδιζαν την εξάπλωση της βλάβης σε τόσο μεγάλη έκταση.

Το συμβάν στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου έρχεται να προστεθεί και σε άλλες δύο παρόμοιες βλάβες που παρουσίασε ο ΑΔΜΗΕ τα τελευταία χρόνια. Από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι η διακοπή ηλεκτροδότησης που σημειώθηκε προ διετίας στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης της Παλλήνης αφήνοντας στην καρδιά του καλοκαιριού την Αττική χωρίς ρεύμα για 2 ώρες. Η βλάβη τότε, αποδόθηκε από την εταιρεία σε αστοχία υλικού. Αντίστοιχα προβλήματα είχαν προκληθεί το ίδιο καλοκαίρι και στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης του Αγίου Στεφάνου, χωρίς ωστόσο επιπτώσεις στους καταναλωτές, γεγονότα όμως που είχαν συνδεθεί με την ελλιπή συντήρηση του δικτύου.

Το ΚΥΤ Κουμουνδούρου αποτελεί ένα έργο του Διαχειριστή για το οποίο πρόσφατα ανέθεσε την αναβάθμισή του στην εταιρεία Μυτιληναίος. Πρόκειται για ένα έργο που αναμένεται να συμβάλλει στην ευστάθεια της ηλεκτροδότησης της Αττικής, θωρακίζοντας ενεργειακά την πρωτεύουσα.

Η ανακατασκευή του ΚΥΤ περιλαμβάνει την αντικατάσταση και επέκταση του υπάρχοντος διακοπτικού εξοπλισμού 150 kV και 400 kV με σύγχρονο εξοπλισμό τεχνολογίας κλειστού τύπου (GIS), καθώς την προσθήκη νέων αυτομετασχηματιστών ισχύος.

Το νέο ΚΥΤ θα τροφοδοτεί 21 γραμμές 150 kV και 4 γραμμές 400 kV,αναλαμβάνοντας μεγάλο μέρος του φορτίου στο λεκανοπέδιο Αθηνών.

Στις νέες εγκαταστάσεις του ΚΥΤ θα διασυνδεθεί το καλώδιο Αττικής – Κρήτης (μέσω του υπό κατασκευή Σταθμού Μετατροπής Κουμουνδούρου), καθώς και ο Ανατολικός Διάδρομος Πελοποννήσου (Μεγαλόπολη-Κόρινθος-Αττική), με ορίζοντα ολοκλήρωσης τους 30 μήνες.

Η πυρκαγιά σε παλιό μετασχηματιστή της ΔΕΗ στον Ασπρόπυργο τέθηκε άμεσα υπό έλεγχο από τις πυροσβεστικές δυνάμεις και η διακοπή ρεύματος προκάλεσε αναστάτωση για περίπου μία ώρα σε εκατομμύρια κατοίκους σε Αττική και Πελοπόννησο.

Στο έργο της κατάσβεσης έλαβαν μέρος 25 Πυροσβέστες με 10 οχήματα, ενώ συνδρομή παρείχαν δύο ειδικά πυροσβεστικά οχήματα κατάσβεσης πυρκαγιών σε διυλιστήρια και δυνάμεις της 1ης ΕΜΑΚ.

Επίσης, συνδρομή παρείχε η Πολιτική Προστασία με τέσσερις υδροφόρες ενώ δυνάμεις της ΕΛΑΣ και του ΕΚΑΒ ήταν παρούσες από την πρώτη στιγμή.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτ. Αττικής Λ. Κοσμόπουλος ήρθε άμεσα σε επαφή με τους υπεύθυνους και ενημέρωση για την πυρκαγιά στον υποσταθμό ΔΕΗ στον Ασπρόπυργο: “Μετά από επικοινωνία με τα ΕΛΠΕ με ενημέρωσαν ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα ασφαλείας. Το ρεύμα θα έρθει σταδιακά μετά από ενημέρωση της ΔΕΗ”.

Βρέθηκαν στο σημείο της πυρκαγιάς ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σκρέκας, ο Πρόεδρος ΑΔΜΗΕ κ. Μανουσάκης και συνομίλησε μαζί τους και ο βουλευτής Ευάγ. Λιάκος.
#pressgreece