Οι μαθητές της ΣΤ’2 τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Περάμου συμμετείχαν στον 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Τρισδιάστατης Σχεδίασης και Εκτύπωσης ST3dM, που διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Διδακτικής της Φυσικής και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας (ΕΔΙΦΕΤ) του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Παν/μίου Θεσσαλονίκης κατά το σχολικό έτος 2019-2020.

Φωτογραφίες από την παρουσίαση της συμμετοχής των μαθητών του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μεγάρων στο Διαγωνισμό, που έγινε την Παρασκευή 10 Ιουλίου στο χώρο του σχολείου

 

Ενώ η συνεργασία φαντάζε σχεδόν αδύνατη κάτω από τις νέες συνθήκες που βιώνουμε, η ομάδα «Ίαπις» κατάφερε να διακριθεί σε νικητήρια θέση στον διαγωνισμό και να αποσπάσει το «Βραβείο Βέλτιστης Πρακτικής»  για το εξαίρετο έργο που παρήγαγε εν μέσω της πανδημίας του ιού COVID-19, η διαφορετικά “παραδειγματική εφαρμογή ενός σχολείου της χώρας μας”, όπως ανέφερε η οργανωτική επιτροπή του Πανεπιστημίου. 

Η επιμονή κι ο ζήλος της ομάδας, μας κατέστησε νικητές, όχι μόνο του διαγωνισμού, αλλά πάνω απ’ όλα της πανδημίας.
Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές κλήθηκαν να μελετήσουν το γλυκό νερό της περιοχής, να εμπνευστούν από τα αποτελέσματα της έρευνά τους, να παρακολουθήσουν εξ αποστάσεως σεμινάρια τρισδιάστατης σχεδίασης και να σχεδιάσουν ένα τρισδιάστατο σχολικό παγουρίνο. Η έρευνα οδήγησε στην μοναδική υδάτινη διαδρομή της Νέας Περάμου προς την θάλασσα, τον αρχαίο ποταμό Ίαπι (γνωστό κι ως ρέμα «Κουλουριώτικο»).

Ως εκ τούτου, ήταν αναμενόμενη η σύνδεση έρευνας και σχεδιασμού με την αρχαία Ελλάδα. Η ομάδα «Ίαπις» μελέτησε τα αγγεία που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες στην καθημερινότητά τους για τη μεταφορά νερού και εμπνεύστηκε από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους για να σχεδιάσει το δικό της τρισδιάστατο δοχείο μεταφοράς νερού , δηλαδή ένα τοπικό παγούρι. Το σχολικό παγουρίνο «Ίαπις» είναι έτοιμο να ξεδιψάσει κάθε μαθητή, ελπίζουμε όχι από την μάθηση!

Το  Πανεπιστήμιο, λόγω της διάκρισης που είχε το 2ο Δημοτικο σχολειο Νεας Περάμου Αττικής αναφέρει πως θα  μεσολαβήσει στην σχολική επιτροπή του Δήμου μας προκειμένου να μας  χορηγήσουν έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή.