Μεγάλη δράση εθελοντικού καθαρισμού του σημαντικού υγροβιότοπου της Δυτικής Αττικής στο Βουρκάρι, Αγίας Τριάδας Μεγάρων, διοργανώθηκε την Κυριακή 10 Απριλίου.

Η δράση που έγινε με πρωτοβουλία των περιβαλλοντικών και πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής Βουρκάρι – Αλμύρες – Ήρεμο Κύμα βρήκε την ανταπόκριση εθελοντών, από Μέγαρα αλλά και από άλλες περιοχές, που καθάρισαν την ακτογραμμή του υγροβιότοπου.

Η συγκομιδή των απορριμμάτων έφτασε τα 6500 λίτρα.

Ακόμα, συμβολικά κατά τη διάρκεια της δράσης, από την οργάνωση ΑΝΙΜΑ, απελευθερώθηκε ένα γεράκι, αφού είχε δεχθεί περίθαλψη από τα μέλη της.

Ο υγροβιότοπος αποτελεί ένα από τα πιο ζωτικής σημασίας μέρη για πολλά σπάνια είδη πτηνών, όπως και γενικότερα χλωρίδας και πανίδας, για αυτό και έπειτα από μεγάλο αγώνα μελών του Συντονιστικού Φορέα για την Προστασία του Βουρκαρίου, χαρακτηρίστηκε Προστατευόμενος με Προεδρικό Διάταγμα και προωθείται ως Περιφερειακό Πάρκο από την Περιφέρεια Αττικής.

Εκτός όμως από περιβαλλοντική σημασία, η περιοχή της Αγίας Τριάδας κατέχει και ιστορική σημασία με το ιστορικό τείχος να δεσπόζει θυμίζοντας τον ρόλο των Μεγάρων στην Επανάσταση του 1821. Για αυτό και ο Πρόεδρος του συλλόγου Αγίας Τριάδας, ο ηθοποιός Πέτρος Ξεκούκης και ο δημοσιογράφος Νίκος Νικόλιζας, στο πλαίσιο του εθελοντικού καθαρισμού, έβαλαν και καινούργιες σημαίες στο ιστορικό τείχος.