Επιχείρηση εξουδετέρωσης πυρομαχικού παλαιού τύπου- βόμβας Β΄Παγκοσμίου Πολέμου που βρέθηκε στο Στρατιωτικό Αεροδρόμιο Ελευσίνας

Εκκένωση της περιοχής σε απόσταση ασφαλείας στον Ασπρόπυργο και προληπτικά μέτρα

 Λ. Κοσμόπουλος: «Με συντονισμένες ενέργειες όλων των εμπλεκομένων φορέων και όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας η επιχείρηση εξουδετέρωσης πυρομαχικού»

Πυρομαχικό παλαιού τύπου, και συγκεκριμένα βόμβα 500lb του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, εντοπίστηκε εντός του Στρατιωτικού Αεροδρομίου Ελευσίνας και πρόκειται να εξουδετερωθεί σε ειδική ευρεία επιχείρηση, την Κυριακή 02 Απριλίου 2023.

Καθώς είναι αναγκαία η άμεση εξουδετέρωση και καταστροφή του υλικού και λόγω γειτνίασης με κατοικημένη περιοχή, λαμβάνονται ειδικά μέτρα ασφαλείας και απαιτείται εκκένωση της περιοχής στην απόσταση ασφαλείας των 1.123 μέτρων περιμετρικά του σημείου ανεύρεσης του πυρομαχικού. Σκοπός των προληπτικών μέτρων η αποφυγή πρόκλησης τραυματισμού πολιτών και περιουσίας.

Συγκεκριμένα, τα σημεία όπου απαιτείται εκκένωση είναι ανατολικά – βορειοανατολικά του Στρατιωτικού Αεροδρομίου, όπως Τρύπα Αλεπούς και Αεροδρόμιο, που συμπεριλαμβάνουν κατοικίες και επιχειρήσεις στον Δήμο Ασπροπύργου.

Εκ μέρους του Στρατιωτικού Αεροδρομίου, έχουν ληφθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, όπως τοποθέτηση γαιόσακων και δημιουργία αναχωμάτων, εκκένωση περιοχής περιμετρικά του σημείου ανεύρεσής του, με σκοπό την αποφυγή πρόκλησης επισφαλών καταστάσεων.

Η επιχείρηση εξουδετέρωσης θα λάβει χώρα από ώρα 07:10 π.μ., με μέγιστη διάρκεια  από τέσσερις (4) έως έξι (6) ώρες.

Με γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών, αποφασίστηκαν από τους εμπλεκόμενους φορείς στην επιχείρηση τα εξής μέτρα:

  • Η προληπτική εκκένωση της περιοχής σε ακτίνα 1.123 μέτρων  από τη θέση του πυρομαχικού. Η απομάκρυνση του πληθυσμού (κατοίκων και εργαζομένων) εκτός της συγκεκριμένης ζώνης από τις 07:10  π.μ. της Κυριακής 02 Απριλίου 2023. Οι πολίτες θα πρέπει να παραμείνουν εκτός της ζώνης των 1.123 μέτρων  έως το πέρας της επιχείρησης.
  • Από τις 07:10 π.μ. το πρωί της Κυριακής και μέχρι τέλους της επιχείρησης αναστέλλεται κάθε δραστηριότητα και λειτουργία στην εν λόγω περιοχή.
  • Οι ιδιοκτήτες κατοικιών, επιχειρήσεων και κλειστών χώρων συνάθροισης κοινού, θα πρέπει να αφήσουν ανοιχτά τα τζάμια των οικιών και των άλλων εγκαταστάσεων τους για να αποφύγουν τη θραύση τους, στην απευκταία περίπτωση έκρηξης, εξαιτίας του ωστικού κύματος.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Λ. Κοσμόπουλος ανέφερε σχετικά: «Είμαστε σε συνεχή εγρήγορση για κάθε περιστατικό που προκύπτει στην Δυτική Αττική. Ο εντοπισμός βόμβας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο Στρατιωτικό Αεροδρόμιο Ελευσίνας απαιτεί την άμεση αντίδραση για εξουδετέρωσή του και για αυτό είμαστε σε αγαστή συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, για την ασφάλεια των συμπολιτών μας. Λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και καλούμε τους πολίτες να ακολουθούν, όπως σε κάθε ανάλογη περίπτωση, τις οδηγίες των αρχών, για την ασφάλεια όλων».

Αναλυτικότερες οδηγίες για τους πολίτες και κατοίκους της περιοχής εκδίδονται από τον Δήμο Ασπροπύργου και επισυνάπτονται.

Τηλέφωνα επικοινωνίας Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής: 2132047023 όλο το 24ωρο & 2132047002 έως τις 17:00.

Δήμος Ασπροπύργου : 6936649462

Μέτρα πρόληψης του Δήμου Ασπροπύργου για την προγραμματισμένη επιχείρηση εξουδετέρωσης βόμβας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου την Κυριακή, 2 Απριλίου 2023
Ο Δήμαρχος Ασπροπύργου, κ. Νικόλαος Μελετίου ενημερώνει τους δημότες για τη λήψη προληπτικών μέτρων, έπειτα από ενημέρωση της Αεροπορικής Βάσης Ελευσίνας, σχετικά με την προγραμματισμένη επιχείρηση εξουδετέρωσης – καταστροφής πυρομαχικών παλαιού τύπου, βόμβα 500lbs του Β’ παγκοσμίου
Πολέμου, από την Ομάδα Εξουδετέρωσης Πυρομαχικών της 112 Πτέρυγας Μάχης (112ΠΜ), η οποία βρέθηκε εντός του Στρατιωτικού Αεροδρομίου Ελευσίνας και, συγκεκριμένα, στο βορειοανατολικό τμήμα αυτού, την Κυριακή, 2 Απριλίου 2023.
Προληπτικά και για λόγους ασφαλείας θα υπάρξει οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών από τις οικίες, τις επιχειρήσεις, χώρους συνάθροισης κοινού, από τις περιοχές «Αεροδρόμιο» και «Τρύπα Αλεπούς».
Επίσης, οι ιδιοκτήτες κατοικιών και επιχειρήσεων και κλειστών χώρων συνάθροισης κοινού θα πρέπει να αφήσουν ανοιχτά τα τζάμια των σπιτιών και των άλλων εγκαταστάσεων τους, για να αποφύγουν τη θραύση τους, στην απευκταία περίπτωση έκρηξης, εξαιτίας του ωστικού κύματος.
Για όσους δεν διαθέτουν μέσο μεταφοράς, ο Δήμος Ασπροπύργου θα διαθέσει δημοτικά λεωφορεία, τα οποία θα αναχωρήσουν, από την Εκκλησία Αρχαγγέλου Μιχαήλ, πλησίον της ΕΜΑΚ, στην συνοικία«Αεροδρόμιο», και από την Εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου, στην συνοικία «Τρύπα Αλεπούς»,το αργότερο, στις 07:00 το πρωί της Κυριακής, 02 Απριλίου 2023, προς τα σημεία φιλοξενίας – παραμονής των κατοίκων.
Δηλαδή, το Α’ και Γ’ ΚΑΠΗ και το Πνευματικό Κέντρο. Τα λεωφορεία, θα παραλάβουν τους κατοίκους, από τα ίδια σημεία, στις 13:00 το μεσημέρι, για να τους μεταφέρουν στη γειτονιά τους.

Ακόμη, γίνεται γνωστό πως, λόγω της σοβαρότητας της επιχείρησης εξουδετέρωσης της βόμβας, από νωρίς το πρωί της Κυριακής, θα απαγορευθεί, από την Τροχαία, η κυκλοφορία στη Λεωφόρο Ειρήνης, πρώην ΝΑΤΟ, στο ύψος της ΕΜΑΚ.