Η μεταστάθμευση αμερικανικών αεροσκαφών στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνας αφορά μεταγωγικά και όχι μαχητικά, φέρεται να ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Προσέθεσε πως δεν έχει μετατραπεί σε αμερικανική βάση η 112 Πτέρυγα Μάχης, όπως γράφτηκε και σημείωσε ότι είναι γνωστό σε ποια συμμαχία είναι η χώρα μας.

Η 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα αναφέρεται ότι “κλείδωσε” για τη μεταστάθμευση αμερικανικών μεγάλων αεροσκαφών, καθώς υπάρχει διαθέσιμος χώρος και κατάλληλα υπόστεγα, ενώ δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν κι άλλες ελληνικές αεροπορικές βάσεις.

Η κινητικότητα αμερικανικών αεροσκαφών στην αεροπορική βάσης της Ελευσίνας ξεκίνησε απο χθες το απόγευμα με την προσγείωση αμερικανικού αεροσκάφους C-21, το οποίο αναχώρησε δύο ώρες μετά την προσγείωση του.

Oι Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή, απέστειλαν αίτημα στο ελληνικό Πεντάγωνο, με το οποίο ζητούσαν τη χρήση ελληνικής αεροπορικής βάσης, εκτός της Σούδας, διότι η τελευταία φιλοξενεί ήδη πολλά αεροσκάφη, μεταξύ αυτών ΚC-135, C-130, ναυτικής συνεργασίας P-3 Orion, ΑC-130 και δεν μπορεί να δεχτεί άλλα μεγάλα αεροσκάφη.

Σύμφωνα με πληροφορίες είχε ζητηθεί απο τους Αμερικανούς να γίνει μια διερευνητική στις ελληνικές αεροπορικές βάσεις, για το ποια απο αυτές θα μπορούσε να παρέχει διευκολύνσεις στην αεροπορία των ΗΠΑ σχετικά με τον ανεφοδιασμό καυσίμων και τη στάθμευση αριθμού αεροσκαφών, για να φιλοξενηθούν, αν χρειαστεί μέσα στα επόμενα 24ωρα, αμερικανικά βαριά αεροσκάφη.

Το αίτημα των ΗΠΑ εξετάστηκε, εγκρίθηκε και η στρατιωτική βάση της Ελευσίνας θα παρέχει τελικά τις διευκολύνσεις ανεφοδιασμού και στάθμευσης αεροσκαφών για τα αμερικανικά αεροσκάφη.

Ακόμα ένας λόγος που ζητήθηκε η άδεια για τη χρήση της 112 ΠΜ, είναι για τις ανάγκες πιθανής εκκένωσης πολιτών από την εμπόλεμη ζώνη, αλλά και τις όμορες χώρες, όπως τον Λίβανο.

«Κλείδωσε» η Ελευσίνα για φιλοξενία αμερικανικών αεροσκαφών

Η κρίση στη Μέση Ανατολή ανέδειξε για ακόμα μια φορά μετά το ρωσο-ουκρανικό τη γεωστρατική αξία της χώρας μας, αλλά και το ρόλο της ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, με τις μεγάλες δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ να ζητούν υποδομές και εγκαταστάσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για τη μεταστάθμευση των αεροσκαφών τους.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Ελευσίνα

Συγκέντρωση την Τετάρτη στην Ελευσίνα για να μην γίνει ορμητήριο πολέμου

Διαμηνύοντας «ούτε σκέψη να δοθεί η Ελευσίνα για ορμητήριο πολέμου των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ!», σωματεία και φορείς της Ελευσίνας καλούν σε συγκέντρωση, την Τετάρτη 25 Οκτώβρη στις 7.30 μ.μ., στην Ελευσίνα, στην πλατεία Ευμολπιδών (απέναντι από Goodys).

Στο κάλεσμά τους αναφέρουν τα εξής:

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα, μετά την αποστολή των φρεγατών στην Ανατολική Μεσόγειο και την ενεργοποίηση της βάσης της Σούδας, τώρα η κυβέρνηση είναι έτοιμη και για το επόμενο βήμα και συγκεκριμένα να δώσει και την 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα, όπου αναμένεται οι Αμερικανοί να μετασταθμεύσουν δεκάδες αεροσκάφη τους, υποστηρικτικά μεταγωγικά, ιπτάμενα τάνκερ, ένα πραγματικό ορμητήριο πολέμου για τη Μέση Ανατολή. Αυτό καθώς την ίδια ώρα η βάση της Σούδας φέρεται να έχει “φρακάρει” από τον συνωστισμό μεταγωγικών, κατασκοπευτικών και άλλων αεροπλάνων. Να ξεκουμπιστούν κι από εκεί!

Η πατρίδα μας δεν μπορεί να είναι ναύσταθμος ή αεροπορική βάση πολεμικών δολοφονικών σχεδίων, ούτε στόχος αντιποίνων. Οι ματωμένες μπίζνες οικονομικών συμφερόντων και οι ανταγωνισμοί τους για το μοίρασμα της πίτας δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα και τις ανάγκες του λαού.

Η κυβέρνηση αντί να υλοποιεί την απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου για αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους, που είναι η μόνη ειρηνική διέξοδος, αναλαμβάνει πολύ βαριές ευθύνες, συμμετέχοντας ακόμα πιο ενεργά στο μακελειό των λαών της Μέσης Ανατολής.

  • Καμία σκέψη για αξιοποίηση της στρατιωτικής βάσης της Ελευσίνας από ΗΠΑ – ΝΑΤΟ.
  • Να γυρίσει πίσω η φρεγάτα “Ψαρά”. Να παύσει κάθε διευκόλυνση προς τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.
  • Να σταματήσει κάθε οικονομική – πολιτική – στρατιωτική συνεργασία με το κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ».

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων – Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής

Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου ν. Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδος

Σωματείο Εργαζομένων Θριασίου Νοσοκομείου

Συνδικάτο Χημικής Βιομηχανίας Ν. Αττικής

Συνδικάτο Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών ν. Αττικής και Νήσων

Κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Νομών Αττικής – Βοιωτίας – Εύβοιας – Κορινθίας

Σύλλογος Εργαζομένων δήμων Ελευσίνας- Ασπροπύργου – Μάνδρας Ειδυλλίας

Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου – Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων Αττικής

Συνδικάτο οικοδόμων Αθήνας (παράρτημα Αχαρνών – Φυλής)

Επιτροπή Ειρήνης Ελευσίνας

Ένωση ΕΒΕ Ελευσίνας – Μάνδρας

Ένωση ΕΒΕ Ασπροπύργου

Ένωση ΕΒΕ Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου

Σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας

Σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ Φυλής

Σύλλογος γυναικών Ελευσίνας

Σύλλογος γυναικών Άνω Λιοσίων

Εθνικό Συμβούλιο κατά των ναρκωτικών (παράρτημα Αχαρνών – Φυλής)

Στην κινητοποίηση καλούν επίσης τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ-ΝΑΤΚάλεσμα συμμετοχής απευθύνουν ακόμα ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής «Ο Βύρων»η Α’ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής, η Ένωση Γονέων Ελευσίνας, η Τοπική Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος Δυτικής Αττικής του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής (ΣΥΠΑ).

Στη συγκέντρωση καλεί επίσης με ανακοίνωσή της και η ΕΕΔΥΕ.

Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), δρομολογώντας λεωφορείο για την Ελευσίνα που θα αναχωρήσει στις 6 μ.μ., από την πλατεία Καραϊσκάκη.

Εξάλλου, κάλεσμα συμμετοχής απευθύνουν και οι Σύλλογοι Γυναικών Πειραιά (μέλη της ΟΓΕ) ενημερώνοντας ότι θα δρομολογηθούν λεωφορεία ανά περιοχή.

Αίτημα για άμεση συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο Ελευσίνας

Ανακοίνωση έδωσε στη δημοσιότητα ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ελευσίνας κος Κωνσταντίνος Κώνστας αναφορικά στις τελευταίες εξελίξεις για την 112 Πτέρυγα Μάχης. Στην επιστολή του ο κος Κωνσταντίνος Κώνστας καλεί την άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη 24/10 ώστε να συζητηθεί το θέμα και να εγκριθεί ψήφισμα ενάντια στην αξιοποίηση της αεροπορικής βάσης από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.