Επίσκεψη στην 355 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών και τη Μοίρα Συντήρησης Αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας στην Ελευσίνα

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε την 355 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών και τη Μοίρα Συντήρησης Αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας στην Ελευσίνα, οι οποίες έχουν ως κύρια αποστολή την αεροπυρόσβεση. Την υποδέχθηκε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απηύθυνε τον ακόλουθο χαιρετισμό: «Είναι τιμή για μένα που βρίσκομαι σήμερα εδώ, στην 355 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών, σε μια από τις παλαιότερες Μοίρες της Πολεμικής Αεροπορίας, με μακρά και λαμπρή ιστορία. Παρούσα στον πόλεμο της Κορέας, στις αρχές της δεκαετίας του ‘50, για να συνεπικουρήσει τις δυνάμεις του ΟΗΕ με αποστολές μεταφοράς τραυματιών, προσωπικού και υλικών. Παρούσα στην κρίση του Κονγκό το 1960, για να διασώσει το ελληνικό στοιχείο μέσα στο χάος που επικράτησε ανάμεσα στις αντίπαλες δυνάμεις της χώρας στην πορεία προς την ανεξαρτησία της.
Παρούσα στο δύσκολο έργο της έρευνας και της διάσωσης, της προσθαλάσσωσης δηλαδή και της περισυλλογής ναυτικών με τη βοήθεια λέμβου που μεταφέρεται στην άτρακτο. Και βέβαια παρούσα κάθε καλοκαίρι, στο δύσκολο έργο της αεροπυρόσβεσης.
Όλοι γνωρίζουμε πόσο απαιτητική είναι η αποστολή των πληρωμάτων των Canadair και με πόσο ηρωισμό την φέρνουν σε πέρας οι άνδρες των ειδικών επιχειρήσεων. Γνωρίζουμε πόσο επικίνδυνος είναι ο κύκλος υδροληψίας και ρίψης, καθώς η κατάσταση του ανέμου και της θάλασσας μεταβάλλεται απρόσμενα κατά τη διάρκεια μιας αποστολής. Γνωρίζουμε – και το είδαμε με τραγικά αποτελέσματα πολλές φορές τα τελευταία χρόνια – πόσο απρόβλεπτη είναι η εξέλιξη μιας φωτιάς, γεγονός που επιβάλλει την συνεχή ετοιμότητα των πληρωμάτων, αφού ο σχεδιασμός κάθε αποστολής γίνεται στην ουσία επί του πεδίου της πυρκαγιάς.
Αυτά τα γενναία πληρώματα τιμάμε σήμερα, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη μας για το θάρρος, την αποτελεσματικότητα, και κάποτε την αυτοθυσία τους. Γιατί δεν είναι λίγοι οι πεσόντες ιπτάμενοι σε αποστολές αεροπυρόσβεσης. Θέλω να μνημονεύσω εδώ τα ονόματά τους, ως έναν ελάχιστο φόρο τιμής στην προσφορά τους. Το 1993, από την 355 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών, χάσαμε στην Άνω Ροδινή Αιγίου τον Σμηναγό Στυλιανό Κελετσέκη και τον Ανθυποσμηναγό Κωνσταντίνο Παλαμιώτη, ενώ το 2000 στην Αργαλαστή Πηλίου τον Επισμηναγό Ιωάννη Μυλωνά και τον Ανθυποσμηναγό Ιωάννη Καρασάββα. Από την 383 Μοίρα Ειδικών Επιχειρήσεων και Αεροπυρόσβεσης έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος στα Νέα Στύρα Ευβοίας τον Ιούλιο του 2007 o Σμηναγός Δημήτριος Στοϊλίδης και ο Υποσμηναγός Ιωάννης Χατζούδης. Και από την 359 Μοίρα Αεροπορικής Εξυπηρέτησης Δημοσίων Υπηρεσιών καταγράφουμε τις απώλειες του Υποσμηναγού Αθανάσιου Μπεσλεμέ στην Τρουμπέτα της Κέρκυρας το 2000, του Αντισμήναρχου Στέφανου Κουρελιά στην Αχλαδερή Λέσβου το 2003 και του Σμήναρχου Στέργιου Κωτούλα στον Κατελειό Κεφαλονιάς το 2009. Δεν τους λησμονούμε.
Με την παρουσία μου σήμερα εδώ τιμώ και όλους εσάς που αγωνίζεστε στα μέτωπα της φωτιάς από το πρώτο ως το τελευταίο φως της ημέρας, σε όλη τη διάρκεια της πυροσβεστικής περιόδου. Τιμώ τη γενναιότητα, την αυταπάρνησή σας. Και στο πρόσωπό σας τιμώ όλο το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που πάντοτε βρίσκεται στις επάλξεις, έτοιμο να προσφέρει τις υπηρεσίες του όπου χρειαστεί».
Στη συνέχεια, η κυρία Σακελλαροπούλου ξεναγήθηκε στη Μοίρα και συνομίλησε με ιπτάμενους και τεχνικούς.