page1image392000 page1image15035776

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΦΡΟΥΡΙΟ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ: ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ
(53ο χλμ. Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών – Θηβών, θέση Κάζα)

Σάββατο 22 Αυγούστου 2020, 19.30

Στο πλαίσιο του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα, ένας Πολιτισμός», το Εθνικό Θέατρο θα παρουσιάσει την παράσταση: «Αθηναίων Πολιτεία» στον αρχαιολογικό Χώρο των Ελευθερών.
Η παράσταση θα παρουσιαστεί στο πλάτωμα έμπροσθεν του αρχαίου φρουρίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Ο αριθμός των θεατών είναι περιορισμένος και απαιτείται προκράτηση θέσης στην πλατφόρμα Εδώ.

Πριν την έναρξη της θεατρικής παράστασης, το κοινό και οι συντελεστές της παράστασης θα έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στον αρχαιολογικό χώρο του αρχαίου φρουρίου από αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, τηρουμένων πάντα των ενδεδειγμένων μέτρων υγειονομικής προστασίας (χρήση μάσκας, μικρές ομάδες ξενάγησης, αποστάσεις ασφαλείας).

Ώρα συνάντησης για την πρώτη ξενάγηση: 17.30, στο πλάτωμα όπου θα διεξαχθεί η παράσταση.

Πληροφορίες: Ειρήνη Σβανά – Ευγενία Τσάλκου: 2103213571, εσωτ. 104

Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής

page1image388544 page1image388352 page1image15034320

Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ

Η αρχαία πόλη των Ελευθερών θεωρείται ότι ιδρύθηκε από τον θεό Διόνυσο. Στην πόλη υπήρχε ναός με άγαλμα του θεού. Η λατρεία του Διονύσου Ελευθερέα μεταφέρθηκε τον 6ο αι. π.Χ. στην Αθήνα, στη νότια κλιτύ της Ακρόπολης.
Από τις Ελευθερές καταγόταν ο αρχαίος γλύπτης Μύρωνας, δημιουργός του Δισκοβόλου.

Τον 4ο αι. π.Χ. χτίστηκε ισχυρό φρούριο στον λόφο πάνω από τον αρχαίο οικισμό. Το φρούριο των Ελευθερών είναι ένα από τα πιο καλοδιατηρήμενα φρούρια της αρχαιότητας, στον ελλαδικό χώρο.

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Το έργοΑθηναίων Πολιτεία είναι μια ανθολόγηση κειμένων της αρχαίας ιστοριογραφίας (Ηρόδοτος, Θουκυδίδης, Αριστοτέλης, Πλούταρχος, Διογένης Λαέρτιος, κ.ά.) και άλλων ιστορικών-αρχαιολογικών πηγών (επιγραφές, αρχαιολογικά κείμενα), που ανασυνθέτουν -σε επεισοδιακή μορφή- την περιπετειώδη πορεία του Αθηναϊκού πολιτεύματος προς τη δημοκρατία (7ος – 6ος αι. π.Χ.). Πρόκειται για πέντε αυτοτελή, αφηγηματικά «ιστορήματα»– διασκευασμένα σε δραματική μορφή και για θεατρική απόδοση, τα οποία συνέχονται θεματολογικά σε ένα ενιαίο ιστορικό-πολιτικό διακείμενο. Τα κεφάλαια ανα-διηγούνται ιστορίες όπως το Κυλώνειο Άγος, η νομοθεσία του Σόλωνα κ.ά.

Οι ιστορίες αυτές παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε θεατρική μορφή σε σημαίνοντες αρχαιολογικούς τόπους και μουσεία· τα πλέον ιδεώδη –για την παράστασή τους– «θέατρα».
Συντελεστές: Μετάφραση-Διασκευή: Γιάννης Λιγνάδης – Ιστορική Τεκμηρίωση- Επιμέλεια: Ανδρονίκη Μακρή – Σκηνοθεσία: Βασίλης Παπαβασιλείου

Κοστούμια / Βοηθός Σκηνοθέτη: Νικολέτα Φιλόσογλου – Κίνηση: Ερμής Μαλκότσης – Διανομή (αλφαβητικά): Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Μάνος Βαβαδάκης, Κώστας Κοράκης, Άγγελος Μπούρας, Κατερίνα Πατσιάνη

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ

Από Αθήνα: Από την Εθνική/ Ολυμπία Οδό, έξοδος 1 προς Θήβα ή μέσω Αττικής Οδού, έξοδος 1, προς Θήβα (Παλαιά Εθνική Οδός Αθηνών – Θηβών). Μετά τη διασταύρωση προς Βίλια/ Αιγόσθενα, σε 1,4 περίπου χλμ,, στα αριστερά, βρίσκεται παραδοσιακή ταβέρνα (53ο χλμ).

Από Θήβα: Μέσω της Παλαιάς Εθνικής Οδού προς Αθήνα, μετά τη διασταύρωση προς Ερυθρές, στα 6 περίπου χλμ., στα δεξιά, βρίσκεται παραδοσιακή ταβέρνα.

Παραπλεύρως του δρόμου, πέριξ της ταβέρνας υπάρχουν μικρά ανοίγματα, με δυνατότητα στάθμευσης.
Ανάβαση πέντε λεπτών προς το πλάτωμα.

page2image478400 page2image478784