Ανακοίνωση μετά την επίσκεψη κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στους πληγέντες Δήμους Ασπροπύργου και Φυλής

Την Παρασκευή 25 Αυγούστου κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με επικεφαλής τη Γραμματέα της Κ.Ε. Ράνια Σβίγκου και τον αναπληρωτή Γραμματέα, Γιώργο Βασιλειάδη, αποτελούμενο από τον βουλευτή Ανατολικής Αττικής, Γιώργο Καραμέρο, την πρώην βουλευτή Δ. Αθήνας Χ. Καφαντάρη, τη συντονίστρια του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Φωτεινή Παντιώρα, τη συντονίστρια του Τμήματος Ψηφιακής Πολιτικής Στεφάτου Διονυσία, την Περιφερειακή Σύμβουλο Γιώτα Παππά,  το Δημοτικό Σύμβουλο Ασπροπύργου Αγησίλαο Τσίγκο και στελέχη της Νομαρχιακής Επιτροπής και των Οργανώσεων Μελών της Δυτικής Αττικής, επισκέφτηκε τους πληγέντες, από την πυρκαγιά, Δήμους Ασπροπύργου και Φυλής.

Ένα μήνα μετά την επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές των Δήμων Μεγαρέων, Ελευσίνας  και Μάνδρας Ειδυλλίας, επισκεφτήκαμε τους πληγέντες από την πυρκαγιά Δήμους Ασπροπύργου και Φυλής. Βρεθήκαμε σε καμένες δασικές και καλλιεργημένες εκτάσεις και μεταξύ κατεστραμμένων κατοικιών και επιχειρήσεων. Η οικολογική καταστροφή των τελευταίων ημερών, εκείνη του Ιουλίου αλλά και εκείνη του 2021 στη Δυτική Αττική ήταν / είναι όλες τεράστιες και απέραντες. Όλες μαζί αθροιστικά αλλά και καθεμιά ξεχωριστά επιβαρύνουν ποικιλοτρόπως την διαχρονικά επιβαρυμένη περιβαλλοντικά (χωματερή, ρυπογόνες βιομηχανίες, διυλιστήρια, δραστηριότητες αποθήκευσης αποβλήτων κ.α.)  και εγκαταλελειμμένη Δυτική Αττική που πλέον έχει χάσει τους περισσότερους πνεύμονες οξυγόνου που είχε.

Η επιμέρους εικόνα στη Δυτική Αττική πώς να ξεφύγει από τις γενικές, εθνικές “επιδόσεις”;  Το meteo και μόνο για το 2023 αναφέρει πως με 52% λιγότερες δασικές φωτιές σε όλη την Ελλάδα, υπάρχει 195% αύξηση καμένης γης, καθιστώντας την Ελλάδα την πρώτη μεταξύ 20 μεσογειακών χωρών στις καμένες εκτάσεις, με σχεδόν 1,3 εκ. στρέμματα στάχτης.

Οι ανέμελες εικόνες του πρωθυπουργού από την κορφή των Λευκών Ορέων και του Περιφερειάρχη Αττικής, εκλεκτού του Πρωθυπουργού μέχρι πρότινος, στο Πήλιο και σε χορό, σε πόση μεγάλη αντίθεση μπορούν να βρίσκονται με τις εικόνες από όλη την Ελλάδα και την  Αττική που καίγονται; Ενός πρωθυπουργού που στις 7 Ιουλίου και κατά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, δήλωνε ότι “έχουμε προχωρήσει και έχουμε υλοποιήσει έναν πολύ μεθοδικό σχεδιασμό για την αντιπυρική περίοδο την οποία ήδη διανύουμε, με περισσότερα εναέρια μέσα, με περισσότερες δράσεις πρόληψης”. Του πρωθυπουργού μιας χώρας με σχεδόν μηδενική απορρόφηση κονδυλίων για την πολιτική προστασία, σύμφωνα με την Έκθεση του Ινστιτούτου ΕΝΑ, για την πορεία υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Του Πρωθυπουργού που κρύβεται  όλες αυτές τις ημέρες, μαζί μετην κυβέρνησή του. Πώς να κρυφτούν οι ευθύνες τους όμως;

Θα χρειαστεί να πούμε πως ο κρατικός μηχανισμός ξανά δεν ήταν σε ετοιμότητα, ξανά δεν επιχείρησε συντονισμένα και εγκαίρως. Στη Δυτική Αττική και σε όλη την Ελλάδα. Ξανά τα μέτωπα αφέθηκαν να γιγαντώνονται και ξανά, ενισχυόμενα από τις καιρικές συνθήκες, δε μπορούσαν να τεθούν υπό έλεγχο. Η κουλτούρα εκκένωσης σε αποθέωση, ασφαλώς με φόντο το χαμένο βιος ανθρώπων, τις καλλιέργειες , τα ζώα και τις επιχειρήσεις που κάηκαν, την ίδια τη ζωή και την ποιότητα ζωής που χάθηκαν και χάνονται στην Δυτική Αττική.

Αναμένουμε την επίσημη ακριβή καταγραφή και αναφορά των καταστροφών, πρόσφατων και από το 2021, στη Δυτική Αττική να προσθέσουν στη θλίψη μας και να επιβεβαιώσουν τις χειρότερες ανησυχίες μας. Τι σπουδαιότερη αναμονή να είχαμε με δεδομένο το επιτελικό χάος;

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και η Νομαρχιακή Επιτροπή Δυτικής Αττικής εκφράζουν τη θλίψη τους για τις απώλειες και τις καταστροφές δασών, σπιτιών, κτισμάτων, περιουσιών, ζώων και καλλιεργειών. Ευχαριστούν για μια ακόμα φορά πυροσβέστες και εθελοντές για το σπουδαίο έργο τους και την αυταπάρνηση που επέδειξαν και δεσμεύονται πως θα υποστηρίξουν με κάθε πρόσφορο τρόπο τους πληγέντες από τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Δυτική Αττική.

Η σκέψη μας πάντα και εξακολουθητικά σε όσους επιχειρούν και προστατεύουν οικογένειες, σπίτια, ζώα, περιουσίες και δάση. Σε όλη την Ελλάδα. Και ξανά στο Δήμο Φυλής που είναι αντιμέτωπος με νέες αναζωπυρώσεις, κατά τη σύνταξη αυτού του παρόντος κειμένου ανακοίνωσης

 

Το Γραφείο Τύπου της Ν.Ε. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Π.Σ. Δυτικής Αττικής