Τα Μέγαρα, τη Μάνδρα και το Λουτράκι, «περιοχές της χώρας που επλήγησαν από τις φωτιές τις τελευταίες ημέρες», επισκέφτηκε το Σάββατο ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Νίκος Παππάς.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επισκέφτηκε, το Σάββατο 24 Ιουλίου, το Δήμο Μεγαρέων και τις πληγείσες περιοχές της Νέας Περάμου, όπου παρουσία του διοικητή της ΠΥ. κ. Καϊάφα Δημήτρη,  του Δημάρχου Μεγαρέων, κ. Σταμούλη Γρηγόρη και του αντιδημάρχου πολιτικής προστασίας, κ. Κωσταντίνου Φυλακτού, ενημερώθηκε για τις καταστροφές και απώλειες στα όρια του δήμου. Αμέσως μετά περιόδευσε στην Αγία Σωτήρα Μάνδρας. Στο κλιμάκιο με επικεφαλής το Νίκο Παππά, βουλευτή και υποψήφιο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, συμμετείχαν η Παππά Παναγιώτα, περιφερειακή σύμβουλος και η Στεφάτου Διονυσία, Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, υποψήφιες βουλεύτριες Δυτικής Αττικής και οι δυο.

Την Τρίτη 25 Ιουλίου κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πραγματοποιήσε ενημερωτική συνάντηση με το Δήμαρχο Μάνδρας Ειδυλλίας, κ. Στάθη Χρήστο και το Γενικό Γραμματέα του Δήμου, κ. Ραφτόπουλο Δημήτρη. Αμέσως μετά το κλιμάκιο, αποτελούμενο από τη Διονυσία Στεφάτου, το Γιάννη Μεϊμαράκη, συντονιστή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Δυτικής Αττικής και το Σπύρο Μιχαήλ, μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Δυτικής Αττικής, περιόδευσε στις πληγείσες περιοχές των Δήμου Μάνδρας Ειδυλλίας και Ελευσίνας.

Και στις δυο περιπτώσεις κινηθήκαμε ανάμεσα σε κατοίκους περιοχών που επλήγησαν ή καταστράφηκαν, οι οποίοι περιγράφουν την απόγνωση και την παντελή εγκατάλειψη που αισθάνθηκαν, όσο δέχονταν την επίθεση από το πύρινο μέτωπο. Σε ολόκληρες περιοχές η πυρόσβεση,  η με οποιοδήποτε τρόπο πυρόσβεση, έφθασε με μεγάλες καθυστερήσεις ή δεν έφτασε ποτέ, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις.

Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια. Μέχρι στιγμής και μόνο για φέτος μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες στρεμμάτων που έχουν καεί. Το μεγαλύτερο μερίδιο απωλειών έχει ο Δήμος Μάνδρας Ειδυλλίας, με καμμένα πάνω από 120 χιλιάδες στρέμματα  φέτος και πάνω από 230 χιλιάδες αθροιστικά από το 2021 που αντιστοιχούν στα 2/3, τουλάχιστον, των δασικών εκτάσεων του Δήμου. Συνολικά από το 2021 έως και σήμερα, δίχως να έχει ολοκληρωθεί το καλοκαίρι ακόμα, η Δυτική Αττική, διαχρονικά επιβαρυμένη περιβαλλοντικά (χωματερή, ρυπογόνες βιομηχανίες, διυλιστήρια, δραστηριότητες αποθήκευσης αποβλήτων κ.α.) και εγκαταλελειμμένη ποικιλοτρόπως, έχει χάσει σχεδόν όλες τις ανάσες οξυγόνου που είχε.

Είναι φανερό, προκύπτει από τις καταγραφές, από τις αυτοψίες, από τις μαρτυρίες και εκ του αποτελέσματος, πως ο κρατικός μηχανισμός δεν ήταν σε ετοιμότητα, δεν επιχείρησε συντονισμένα και εγκαίρως. Τα μέτωπα αφέθηκαν να γιγαντώνονται και ενισχυόμενα από τις καιρικές συνθήκες, δε μπορούσαν να τεθούν υπό έλεγχο. Κατακτήθηκε η κουλτούρα εκκένωσης, όπως καυχιέται η Κυβέρνηση, οπωσδήποτε δε χάθηκαν ανθρώπινες ζωές, αλλά χάθηκε το βιος ανθρώπων και επλήγησαν η ίδια η ζωή και η ποιότητα ζωής, στην Δυτική Αττική, για πολλά από τα επόμενα χρόνια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και η Νομαρχιακή Επιτροπή Δυτικής Αττικής εκφράζουν τη θλίψη τους για τις απώλειες και τις καταστροφές δασών, σπιτιών, κτισμάτων, περιουσιών, ζώων και καλλιεργειών. Επιθυμούν να ευχαριστήσουν τους πυροσβέστες και τους εθελοντές για το σπουδαίο έργο τους και την αυταπάρνηση που επέδειξαν και να δεσμευτούν πως θα υποστηρίξουν με κάθε τρόπο τους πληγέντες από τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Δυτική Αττική, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Προοδευτική Συμμαχία Δυτικής Αττικής

«Δυστυχώς, για ένα ακόμα καλοκαίρι η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιλέγει την εκκένωση και όχι την πρόληψη και την αντιμετώπιση. Για ένα ακόμα καλοκαίρι, η χώρα πάει στον “αυτόματο”, με ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνικά μέσα. Παρά τις αναφορές περί ετοιμότητας, παρά τις εξαγγελίες περί ενίσχυσης των δυνάμεων, παρά τις “συγγνώμες” των τελευταίων ετών.

Ένιωσα την υποχρέωση να επισκεφτώ τις περιοχές που επλήγησαν, να ακούσω τους κατοίκους που μετρούν ζημιές, να μιλήσω (στην Π.Υ. Μεγάρων) με τους άνδρες και τις γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος και τους εθελοντές που δίνουν τη μάχη με αυταπάρνηση.
Μαζί με τις υποψήφιες -στις τελευταίες εκλογές- βουλεύτριες Δυτικής Αττικής, Διονύσια Στεφάτου και Παναγιώτα Παππά και Κορινθίας, Έλενα Κονομόδη, τον συντονιστή του τμήματος Υποδομών της Κ.Ε. του κόμματος, Γιώργο Δέδε και τον συντονιστή της ΟΜ Λουτρακίου, Γιάννη Σκλία.», αναφέρει ο κ. Παππάς σε σχετική ανάρτησή του στο Facebook, υπογραμμίζοντας ότι ένιωσε την υποχρέωση να επισκεφτεί τις περιοχές που επλήγησαν, να ακούσει τους κατοίκους που μετρούν ζημιές, να μιλήσει στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Μεγάρων με τους άνδρες και τις γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος και τους εθελοντές που δίνουν τη μάχη με αυταπάρνηση.