Η μεσαία τάξη και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα σήκωσε στις πλάτες της τον εθνικό στόχο για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, αλλά τώρα λόγω της έκτακτης ανάγκης πρέπει να επιμεριστούν τα βάρη με δίκαιο τρόπο σε όλους. Επισημαίνεται δε ότι είναι μεγάλης σημασίας να χρησιμοποιηθεί το μαξιλάρι ρευστότητας για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Με δεδομένο, ότι υπάρχουν σημαντικά προγράμματα οικονομικής παρέμβασης για την αναπτέρωση της πραγματικής οικονομίας, ο Αλέξης Τσίπρας στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην μετά κορονοϊό εποχή, ανέφερε ότι επιβάλλεται να χρησιμοποιηθούν ποικίλα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας ώστε να παραμείνει ζωντανή η προσφορά αλλά και η ζήτηση,  πολιτική που όμως δεν υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

 

Ενόψει του ανοίγματος καταστημάτων εστίασης και λοιπών επιχειρήσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη καταθέσει σειρά προτάσεων στο πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι» που αφορούν παρεμβάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε να στηριχθεί η τοπική κοινωνία και οικονομία.

 

 

Συγκεκριμένα, ζητάμε από την δημοτική αρχή:

  • Να προχωρήσει σε απαλλαγή των τελών μέχρι τέλος του έτους των τραπεζοκαθισμάτων.
  • Να προχωρήσει στη στήριξη των επιχειρήσεων με τη μη είσπραξη δημοτικών τελών έως το τέλος του χρόνου με αντικατάσταση των εσόδων από ενίσχυση των ΚΑΠ ή ΠΔΕ ή Φιλόδημος ΙΙ.
  • Να προχωρήσει σε αναστολή πληρωμής ενοικίων δημοτικών καταστημάτων για επαγγελματική χρήση μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020.
  • Να προχωρήσει στην ρύθμιση καταβολής μισθωμάτων σε περίοδο 24 μηνών, μετά την αναστολή της καταβολής.

 

Συνεπώς, καλούμε την κυβέρνηση και τη δημοτική αρχή να στηρίξει τους ελευθέρους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία. Η ολιγωρία γενναίων μέτρων στήριξης οδηγεί στην αβεβαιότητα και τα λουκέτα μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Ζητάμε την άμεση και ουσιαστική παρέμβαση, ώστε να αναχαιτιστεί η οικονομική καθίζηση και να διατηρηθεί η κοινωνία όρθια.

 

Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Ασπροπύργου