Επίσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Δυτικής Αττικής στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Μεγάρων

 

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δυτικής Αττικής επισκέφθηκε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Μεγάρων, την Τετάρτη 17 Αυγούστου και συναντήθηκε με το Διοικητή της, κ. Καϊάφα Δημήτρη. Η επίσκεψη, παρότι  είχε χαρακτήρα ενημερωτικό, αποτέλεσε την αφορμή για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, γύρω από τα θέματα που αντιμετωπίζει το Πυροσβεστικό Σώμα στην ευρύτερη περιοχή.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Μεγάρων συγκεντρώνει την αρμοδιότητα Δασικής, Αστικής και Βιομηχανικής παρέμβασης και κατάσβεσης, κυρίως στα όρια του Δήμου Μεγαρέων, μέχρι το νομό Κορινθίας, αλλά και προχωρώντας λίγο εντός των ορίων του γειτονικού Δήμου Μάνδρας Ειδυλλίας. Επιπλέον, έχει την ευθύνη και εποπτεία  του Πυροσβεστικού Κλιμακίου (Π.Κ.) Νέας Περάμου (Εθνικών Οδών).

“Η εικόνα που διαμορφώσαμε, από την ενημέρωση και τη συζήτηση, είναι  κοντινή και συμπληρωματική με τη μεγάλη εικόνα που καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, για τις  Π.Υ., σε όλη την Ελλάδα, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Νομαρχιακής ΣΥΡΙΖΑ

Συγκεκριμένα, οι σχεδόν μηδενικές προσλήψεις μονίμου προσωπικού έχουν οδηγήσει, αφενός στον αυξημένο ηλικιακό μέσο όρο των πυροσβεστών της Π.Υ. και αφετέρου, στην υποστελέχωση του Π.Κ. Νέας Περάμου (Εθνικών Οδών).

Η ύπαρξη εργαζόμενων τριών ταχυτήτων (μόνιμοι, πενταετίας, εποχικοί), με διαφορετική εκπαίδευση, μισθολόγιο και ωράριο, προβληματίζει και ενδεχόμενα αφαιρεί από την επιχειρησιακή ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα της Υπηρεσίας.

Ο υφιστάμενος στόλος, γηρασμένος και δύσκολα συντηρούμενος, γίνεται αναξιόπιστος για όποιον δε “γνωρίζει” τις ιδιαιτερότητες ανά όχημα. Μοναδικές εξαιρέσεις τα οχήματα που παραχώρησε, κυρίως, η προηγούμενη Περιφερειακή Διοίκηση (“Δύναμη Ζωής”) και κάποια από δωρεές ιδιωτών. Αξίζει να επισημάνουμε πως η εγκατάσταση του πρώην ΚΤΕΟ Μεγάρων που, επίσης, παραχωρήθηκε από την προηγούμενη Περιφερειακή Διοίκηση για να λειτουργήσει ως συνεργείο οχημάτων πυρόσβεσης, δεν αξιοποιείται στο βαθμό  που θα μπορούσε, με αποτέλεσμα η συντήρηση των οχημάτων να πραγματοποιείται σε ιδιωτικά συνεργεία, βάση συμβάσεων.

Κοινή διαπίστωση της συνάντησης, υπήρξε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στο κομμάτι  της πρόληψης και να μην είναι η καταστολή το μοναδικό μέσο αντιμετώπισης  των πυρκαγιών. Η επανεξέταση του ρόλου των Δασαρχείων και της συνεργασίας τους με τις Π.Υ., κρίνονται απαραίτητα, τόσο σε επίπεδο σχεδιασμών όσο και σε επίπεδο δράσεων και παρεμβάσεων.

Από τη μεριά του, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Δυτικής Αττικής δήλωσε υποστηρικτικός στην ανάγκη για την κατάλληλη στελέχωση της υπηρεσίας, επίσης για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση του στόλου της που θα εναρμονίζεται με τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων και θα είναι πιο αξιόπιστος. Οι ολοένα αυξανόμενες ανάγκες επιχειρήσεων στην περιοχή, σε συνδυασμό με τα νέα δεδομένα που γεννά η κλιματική κρίση, δε μας επιτρέπουν να κρατάμε μια Πυροσβεστική Υπηρεσία καθηλωμένη σε προϋποθέσεις και σχεδιασμούς δεκαετίας έως και εικοσαετίας.

Λέμε ξανά πως τα μεγέθη των απωλειών και καταστροφών στην περιοχή ευθύνης της ΠΥ Μεγάρων, σε  ολόκληρη τη Δυτική Αττική και πανελλαδικά  είναι τεράστια. Πρόκειται για μια εθνική τραγωδία που επαναλαμβάνεται  κάθε χρονιά και καταδεικνύει τόσο την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού, όσο και τη συνολική έλλειψη ενός σχεδίου για την αντιμετώπιση αυτού του εθνικού κινδύνου. Η Κυβέρνηση, παρατηρητής σε αυτή την τραγωδία, αρνείται ή και αδυνατεί να σχεδιάσει, να προλάβει, να συντονίσει και να αντιμετωπίσει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Δυτικής Αττικής, τέλος, εξέφρασε τη βεβαιότητα πως οι πυροσβέστες και ολόκληρη η ΠΥ Μεγάρων θα συνεχίσουν να στέκονται στο ύψος των περιστάσεων και θα ανταποκρίνονται στο απαιτητικό έργο τους με αυταπάρνηση. Έδωσε το παρόν, μέσα από την προσφορά των μελών του, στην πρόληψη, πυρόσβεση και την αλληλεγγύη, δεσμεύτηκε για τη διάθεση των διαδικτυακών σελίδων του για κάθε σημαντική πληροφορία που πρέπει να διαδοθεί και υποσχέθηκε να επισκεφτεί εκ νέου την Υπηρεσία, προκειμένου να αφουγκραστεί τους εργαζόμενους.

Στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Δυτικής Αττικής συμμετείχαν ο Συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής, Μεϊμαράκης Γιάννης, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Κολυβοδιάκου Στεφανία, το μέλος της ΝΕ, Νίκος Νικολόπουλος, η Περιφερειακή Σύμβουλος (“Δύναμη Ζωής”) Παναγιώτα Παππά και εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Μεγάρων, ο Δημήτρης Κιπινής.