Η μεγαλύτερη «διάσωση» στην ιστορία της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας και από τις μεγαλύτερες σε ευρωπαϊκό επίπεδο – 150 εκατομμύρια δολάρια  για την πρώτη φάση της επένδυσης.

Yπεγράφη την περασμένη εβδομάδα  η συμφωνία μεταξύ του Ομίλου Ταβουλάρη και της ONEX ELEFSIS SHIPYARDS LLC  για την έναρξη εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Συντονισμού Κυβερνητικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη και τις Επενδύσεις. Το ύψος της αναμενόμενης  επένδυσης για τα επόμενα 20 με 25 έτη αναμένεται να κυμανθεί έως 395-400 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι άμεσες προς καταβολή – ανάληψη  επενδύσεις – υποχρεώσεις θα φτάσουν έως και τα 150 εκατομμύρια ευρώ.

Την ONEX ELEFSIS SHIPYARDS εκπροσώπησε ο Παναγιώτης Ξενοκώστας και την Επιτροπή Συντονισμού Κυβερνητικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη και τις Επενδύσεις, ο πρόεδρός της  και υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης και ο υπουργός Εθνικής Ευάγγελος Αποστολάκης.

Μέσα από διευρυμένη Διυπουργική – Υπουργείο Εργασίας, Εθνικής Άμυνας, Ανάπτυξης – Οικονομίας, Επικρατείας, αφού πρώτα ολοκληρώθηκε η διαδικασία αναζήτησης Επενδυτή από την ALPHA BANK και την KPMG η οποία κατέστη άγονη , αποφασίστηκε η ανακήρυξη της αμερικανικών συμφερόντων  εταιρείας ONEX ELEFSIS SHIPYARDS, LLC ως προτιμητέου στρατηγικού Επενδυτή.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «business stories»,  για την επιλογή αυτή ελήφθησαν υπόψη μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

1. Η αποδεδειγμένη δυνατότητα επανεκκίνησης λειτουργίας και επίτευξης διεθνούς ανταγωνιστικότητας που επέδειξε μετά από έναν και πλέον χρόνο λειτουργίας του Νεωρίου Σύρου, μέσω της ενδιάμεσης λειτουργίας.

2. Η αποδεδειγμένη οικονομική δυνατότητα και τεράστιο ρίσκο επένδυσης  που ανέλαβε ο συγκεκριμένος Όμιλος προκειμένου να αναγεννήσει το Νεώριο  της Σύρου  πολύ πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασης που έχει γραφειοκρατικές και χρονοβόρες διαδικασίες από πλευράς δημοσίου

3. Το νέο πλάνο διάσωσης που παρουσίασε και δεσμεύτηκε να υλοποιήσει για το ναυπηγείο της Ελευσίνας, καθώς  και η ολοκληρωμένη αντίληψη  για την  δυσχερή κατάσταση στην οποία έχει  περιέλθει . Τεράστια χρέη, δυσθεώρητες υποχρεώσεις και επισφάλειες που δύνανται να φτάσουν σε ένα σύνολο επένδυσης ύψους 400 εκατομμύριων ευρώ σε βάθος 15-20 ετών

4. Η προσκόμιση αποδεικτικού υλικού σχετικά με τη διάθεση και δέσμευση κεφαλαίων ύψους 150 εκατομμύριων δολαρίων, για την πρώτη φάση της επένδυσης.

5. Η ανεπιφύλακτη και ανέγκλητη συμφωνία μεταξύ της εταιρείας και της ΝΑΒΙΕΕ για τη μεταβίβαση Ενεργητικού και Παθητικού μέσω της διαδικασίας εξυγίανσης του Άρθρου 106 β και 106 δ του Πτωχευτικού Κώδικα

Το πλάνο της ONEX ELEFSIS SHIPYARDS, LLC περιλαμβάνει επιγραμματικά:

– Την πλήρη και ολοσχερή εξόφληση των οφειλόμενων της ΝΑΒΙΕΕ προς τους εργαζομένους. Εκτιμώμενο ύψος ποσού που θα κυμανθεί από 15 έως 30 εκατομμύρια ευρώ. Ο νέος επενδυτής δεσμεύτηκε στην διατήρηση και επαύξηση του αριθμού των θέσεων εργασίας όπως υφίστανται σήμερα.

– Την ολοκλήρωση των υφιστάμενων προγραμμάτων ΤΠΚ, χωρίς επιπλέον χρέωση του Πολεμικού Ναυτικού. Εκτιμώμενο ύψος επένδυσης που μπορεί να ανέλθει έως τα 25 εκατομμύρια ευρώ .

– Την ανάληψη όλων των συμβατικών εκκρεμοτήτων της ΝΑΒΙΕΕ προς το ΠΝ, σχετικό με την εκτέλεση του προγράμματος των 2 ΤΠΚ. Εκτιμώμενο ύψος υποχρεώσεων και ρητρών που μπορεί να κυμανθεί από 90 έως 100 εκατομμύρια ευρώ.

– Την ανάληψη του κεφαλαίου των χρεών προς το Δημόσιο και Ασφαλιστικούς Οργανισμούς. Εκτιμώμενο ύψος ποσού που θα κυμανθεί περί τα 65 εκατομμύρια ευρώ ή όποιο τελικό ποσό προκύψει μετά την επικαιροποίηση των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας μέχρι την υποβολή του τελικού Σχεδίου Εξυγίανσης στο Δικαστήριο.

– Την ανάληψη χρεών της ΝΑΒΙΕΕ προς Τραπεζικά Ιδρύματα , Εκτιμώμενο ύψος ποσού που θα κυμανθεί από 40 έως 50 εκατομμύρια ευρώ ή όποιο τελικό νούμερο συμφωνηθεί μετά την τελική διαπραγμάτευση με τα εμπλεκόμενα Τραπεζικά ιδρύματα.

– Επενδυτικό πρόγραμμα αναβάθμισης εκσυγχρονισμού και συντήρησης των εγκαταστάσεων του Ναυπηγείου, εκτιμώμενου  ύψους έως 130 εκατομμύρια ευρώ , με έως 30 εκατομμύρια για άμεσες επισκευές , έως 35 εκατομμύρια για συντηρήσεις σε βάθος πενταετίας και έως 65 εκατομμύρια για απόκτηση νέας πλωτής δεξαμενής μεγέθους cape size.

Ο Πάνος Ξενοκώστας δήλωσε στο «business stories»: «Όπως επανειλημμένα  τονίζει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών , η ναυτιλία και η διεθνής επιτυχία της είναι υπερκομματική υπόθεση για την Ελλάδα. Τα ναυπηγεία είναι κομμάτι της ναυτιλίας και ακολουθούν τον ίδιο υπερκομματικό κανόνα. Έχουμε πολύ δουλειά, με πολλές προκλήσεις αλλά υπηρετούμε ένα Εθνικό Όραμα και τεράστιο όνειρο για όλους εμάς που αγαπάμε την θάλασσα και τα πλοία μας: «Την αναγέννηση και διεθνή πρωταθλητισμό των Ναυπηγείων μας.  Είμαι πεπεισμένος ότι  ενωμένοι σαν οικογένεια θα το πετύχουμε»