Με την ελληνική κοινωνία να βάλλεται ασύμμετρα από τις συνέπειες των αλλεπάλληλων κρίσεων και διεθνών συγκυριών, τίθεται η ανάγκη αιτιολόγησης μιας συνθήκης, η οποία κατατάσσει την Ελλάδα σε έναν μακρύ κατάλογο με δυσμενείς πρωτιές.

Ενδεικτικά ξεκινώ με την θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας στην ανεργία των νέων, όπου ένας στους τρεις νέους είναι εκτός εργασίας, ενώ η χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις απασχόλησης των πτυχιούχων σε επίπεδο ΕΕ και ΟΟΣΑ, σύμφωνα με την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Θλιβερή πρωτιά της χώρας μας και στην επιβάρυνση των νοικοκυριών με δαπάνες στέγασης, που υπερβαίνουν το 40% του εισοδήματός τους, σύμφωνα με την Eurostat.

Η Ελλάδα έχει σταθερή θλιβερή πρωτιά στις τιμές χονδρικής του ρεύματος, με την έκθεση του ΟΟΣΑ να κάνει λόγο ότι τη διετία 2021-2022, η Ελλάδα είχε τις υψηλότερες τιμές χονδρικής στην Ευρώπη αλλά και σε χώρες του ΟΟΣΑ.

Επιπλέον, σε συνέχεια της πρωτιάς της Ελλάδας για 4 βδομάδες στην τιμή της βενζίνης, έχουμε πλέον την 4η ακριβότερη μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στην Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή, η ψαλίδα της διαφοράς των τιμών από το χωράφι στο ράφι, είναι η μεγαλύτερη σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ταυτόχρονα, ο Έλληνας και η Ελληνίδα πληρώνει το πιο ακριβό αλλά και το πιο αργό ίντερνετ, από όλους τους υπολοίπους Ευρωπαίους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

 

Μια ακόμη επώδυνη πρωτιά της Ελλάδας, είναι ότι έχει από τα χαμηλότερα επιτόκια στις καταθέσεις στην Ευρωζώνη (0,33%) και από τα υψηλότερα στα στεγαστικά δάνεια (3,61%).

 

Στην Ελευθερία του Τύπου, η Ελλάδα κατρακύλησε στην 108η θέση για το 2022 (από 70η το 2021) μεταξύ 180 χωρών, κάτι που μεταφράζεται σε τελευταία θέση στην ΕΕ και χειρότερη στα Βαλκάνια, σύμφωνα με σχετικούς δείκτες που δημοσιεύονται από τους Δημοσιογράφους χωρίς Σύνορα.

Μέσα σε όλα αυτά, τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) κατατάσσουν τη χώρα μας, στη δέκατη χώρα σε θανάτους από την αρχή της πανδημίας και στην πρώτη, από την αρχή του 2022.

Ο κατάλογος των αρνητικών διεθνών επιδόσεων της Ελλάδας είναι πολύ μακρύς και έρχεται να προστεθεί στα ελληνικά στατιστικά δεδομένα που κάνουν λόγο, για 3.100.000 συμπολίτες μας -σχεδόν το 30% του ελληνικού πληθυσμού- που ζει στο φάσμα της φτώχειας, για το 71% των εργαζομένων, να έχει μειώσει την κατανάλωση βασικών ειδών διατροφής, για τα ασθενέστερα νοικοκυριά που ξοδεύουν το 80% του εισοδήματος σε ενοίκιο και τρόφιμα και τόσα άλλα.

Μπορεί οι αριθμοί να είναι αμείλικτοι, η ίδια όμως η πραγματικότητα που βιώνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις καταμαρτυρούν ότι το πλέγμα πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση, είναι όχι απλά δομικά στρεβλό, αλλά επικίνδυνα εχθρικό προς την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, με όρους κοινωνικής και οικονομικής βιωσιμότητας.

Τα δεδομένα συνηγορούν στο γεγονός ότι όχι μόνο η κυβέρνηση δεν ενήργησε προληπτικά στην αντιμετώπιση των συνεπειών των κρίσεων αλλά εφάρμοσε μια σταθμισμένη και προσανατολισμένη πολιτική ώστε να συμπιέσει τα εισοδήματα, να δημιουργήσει συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα και εκμετάλλευσης, να ιδιωτικοποιήσει το ΕΣΥ, να επιδοτήσει την αισχροκέρδεια, να αφήσει ανεξέλεγκτα υπερκέρδη σε εταιρείες ενέργειας, διυλιστήρια και τράπεζες, να ανοίξει τον δρόμο για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, να περιστείλει ατομικές ελευθερίες και δικαιώματα.

Σε αυτή τη δυστοπία της ελληνικής πραγματικότητας, το σκάνδαλο των υποκλοπών και της προσπάθειας συγκάλυψής του έρχεται να τραυματίσει σοβαρά τη Δημοκρατία και τους θεσμούς του κράτους δικαίου.

Στην εκλογική αναμέτρηση του επομένου διαστήματος, ο ελληνικός λαός πρέπει να αποφασίσει.

Θα συνεχίσει να διαβιοί αυτή την «εξαιρετική ποιότητα ζωής» και φτωχοποίησης του Κυριάκου Μητσοτάκη ή θα επιλέξει τη δίκαιη αύξηση του εισοδήματος ώστε να ζήσει με αξιοπρέπεια και προκοπή.

Θα επιτρέψει να ολοκληρωθεί αυτή η συντονισμένη αναδιανομή πλούτου από τα λαϊκά και μεσαία στρώματα προς τα funds και την οικονομική ελίτ ή θα επιλέξει την δίκαιη αναδιανομή με πάταξη της αισχροκέρδειας.

Θα επιτρέψει τη συνέχιση της δημοκρατικής εκτροπής ή θα επιλέξει την αποκατάσταση της δημοκρατίας  και της δικαιοσύνης παντού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της ΝΔ θα πάρουν σύντομα απάντηση.

Κυριακή, κοντή γιορτή.

 

Στεφάτου Διονυσία

Υποψήφια Βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Δυτικής Αττικής