Αναφερόμενη στην Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021, η υπουργός Πολιτισμού σε συνέντευξη Τύπου συνόψισε τα συμπεράσματα της σε μία φράση: «Στην Ελευσίνα όλα είναι κάτω από το μηδέν».

«Όλα. Και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα και οι υποδομές. Βρισκόμαστε σε μία συνεχή επαφή με τη νέα Δημοτική Αρχή, η οποία πρέπει και εκείνη να αναλάβει δράση. Μην ξεχνάμε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού έχει εμπλοκή στις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες, αλλά κατά κύριο λόγο, η Πολιτιστική Πρωτεύουσα διοργανώνεται από τον οικείο δήμο και τις δικές του υπηρεσίες ή τους δικούς του φορείς. Παρ’ όλα αυτά, όπως έχω πει και στις προγραμματικές δηλώσεις, η Ελευσίνα μάς ενδιαφέρει. Θα είναι πολύ υποτιμητικό για την Ελλάδα να μην μπορέσει το 2021 να πραγματοποιήσει την Πολιτιστική Πρωτεύουσα στην Ελευσίνα. Για αυτό και το Υπουργείο Πολιτισμού, έχω, εδώ project manager είναι ο κ. Γιατρομανωλάκης. Προσπαθεί με συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα λάβει, είναι να καλύψει τον χαμένο χρόνο. Το βέβαιο είναι ότι από το 2016 τον Νοέμβριο που ανελήφθη η Πολιτιστική Πρωτεύουσα στην Ελευσίνα, μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα, ούτε στο επίπεδο των υποδομών, ούτε στο επίπεδο του καλλιτεχνικού προγράμματος. Είναι λόγια, λόγια, λόγια».

Όπως είπε ο γενικός γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Γιατρομανωλάκης «το θέμα είναι πώς ακριβώς μπορούμε άμεσα και αποτελεσματικά, και με ποιες κινήσεις και ποιες αλλαγές, να γίνουν, όχι μόνο απλώς να πούμε ότι σώζουμε την Πολιτιστική Πρωτεύουσα, αλλά κάνουμε πραγματικά μία σωστή διοργάνωση. Ο χώρος προσφέρεται. Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον project, το οποίο, δυστυχώς, οι άνθρωποι που είχαν επιφορτιστεί με την ευθύνη του, δεν του απέδωσαν τον απαιτούμενο σεβασμό, και επομένως, αυτή τη στιγμή είμαστε, όπως λέει και η κ. Υπουργός, υπό το μηδέν. Αυτό πάμε να δούμε πώς μπορούμε να θεραπεύσουμε». Και διευκρίνισε: «Πρώτα από όλα, είναι ένα Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο το ορίζει ο Δήμος. Ο Δήμος είναι υπεύθυνος, επομένως ο Δήμος ξέρει και την απάντηση. Επίσης άλλο Διοικητικό Συμβούλιο, άλλη η ομάδα που τρέχει την «Ελευσίνα Α.Ε.». Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει παραιτηθεί, άρα πρέπει να μπει άλλο. Αυτό».