Σεισμός 5,9 Ρίχτερ στη Θεσσαλία-Αισθητός στην Αττική

Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην κεντρική Ελλάδα στις 12.16 το μεσημέρι της Τετάρτης.

Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών ο σεισμός ήταν έντασης 6 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, είχε εστιακό βάθος ,μόλις 7,8 χιλιόμετρα και το επίκεντρο εντοπίζεται 21 χλμ. νότια νοτιοδυτικά της Ελασσόνας στην περιοχή Ποταμιά (ανάμεσα σε Ελασσόνα και Τύρναβο).

Ο σεισμολόγος Βασίλης Καραστάθης δήλωσε στην ΕΡΤ ότι το επίκεντρο κοντά στον Τύρναβο. Εκτίμησε ακόμα ότι η μετασεισμική ακολουθία θα είναι έντονη. Εξέφρασε την ανησυχία για ενδεχόμενες ζημιές στην περιοχή δεδομένου ότι ο σεισμός ήταν επιφανειακός. Η δόνηση έγινε αισθητή και στην Αττική.

Η διάρκεια του σεισμού ήταν αρκετά μεγάλη. Ο κόσμος στις μεγάλες πόλεις της Θεσσαλίας και κυρίως σε Λάρισα, Τρίκαλα και Ελασσόνα βγήκε ανήσυχος στους δρόμους.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι πυροσβεστικές αρχές αν και η αστυνομία και η πυροσβεστική δεν έχουν δεχτεί τηλεφωνήματα για ζημιές ή καταρρεύσεις κτηρίων.

Ελικόπτερο της πυροσβεστικής απογειώθηκε από την Αθήνα για να ερευνήσει και να συντονήσει από αέρος. Κατολισθήσεις (πτώση βράχων) αναφέρθηκε σε δυο σημεία, στην περιοχή Καστράκι και στην εθνική οδό Λάρισας-Ελασσόνας.

«Υπάρχουν μόνο αναφορές για πτώσεις αντικειμένων μέσα στα σπίτια» ανέφερε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, που γνωστοποίησε ότι διεκόπη η λειτουργία των σχολείων και κάλεσε τον κόσμο για προληπτικούς λόγους να μείνει για δυο ώρες έξω από τα σπίτια του.

«Είναι ένας σεισμός πολύ μεγάλος. Θέλει προσοχή. Δεν ξέρουμε ακόμα τις επιπτώσεις, αλλά το χαμηλό εστιακό βάθος είναι ανησυχητικό. Σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες δεν πρέπει να λειτουργήσουν για δυο ώρες, καλό είναι ο κοσμος να μείνει εκτός σπιτιών.

Για τον σεισμό των 6 Ρίχτερ με επίκεντρο την Ελασσόνα, μίλησε στο protothema.gr ο δήμαρχος της πόλης, Νίκος Γάτσας.

Όπως είπε ο κ. Γάτσας «κόσμος όλος έχει τρομάξει και πανικοβληθεί με αποτέλεσμα να παραμένει εκτός σπιτιών, οι μαθητές στα προαύλια. Επικράτησε μια αναστάτωση ωστόσο θεωρώ πως μέχρι ώρας δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανησυχία».

«Προσπαθούμε να ελέγξουμε την όλη κατάσταση», είπε ο δήμαρχος Ελασσόνας για τον σεισμό και συνέχισε λέγοντας πως ο σεισμός όχι μόνο ήταν αισθητός αλλά είχε και διάρκεια τουλάχιστον 15 δευτερόλεπτα. «Όλα τα κλιμάκια του δήμου είναι έτοιμα να κάνουν όλους τους ελέγχους στα κτίρια, προκειμένου να δούμε αν υπάρχει κάποιος κίνδυνος. Μέχρις ώρας δεν έχουμε αναφορές για ζημιές και πτώσεις», είπε.

Το αισιόδοξο μήνυμα είναι ότι είχαμε δυο μετασεισμούς της τάξεως των 5 Ριχτερ και φαίνεται να υπάρχει ταχεία εκτόνωση αλλά θέλει προσοχή» είπε ο Ευθύμης Λεκκας στην ΕΡΤ.

 

#pressgreece
#ΚΟΙΝΩΝΙΑ
#ΘΕΣΣΑΛΙΑ