Η ευρύτερη περιοχή του υγροτόπου του Βουρκαρίου, Αγίας Τρίαδας, Περάματος Μεγάρων από την Τρίτη έχει ρυπανθεί, με τον αέρα να μυρίζει πετρέλαιο, κηλίδες να εμφανίζονται στα νερά του υγροβιοτόπου και της θάλασσας και τους κατοίκους να ανησυχούν.
Τα θαλάσσια ρεύματα και ο αέρας, ο “καιρός”, δεν είχε κάνει εμφανή την έκταση του προβλήματος, που την Πέμπτη έγινε πιο ευκρινές…
Οι σύλλογοι και οι κάτοικοι που απηύθυναν ερωτήματα στα συνεργεία, οι απαντήσεις που δόθηκαν για την αιτία της ρύπανσης, εντοπίζονται σε διαρροή ανενεργού αγωγού πετρελαίου που διαπερνά τον προστατευόμενο με Προεδρικό Διάταγμα του 2017 τον υγροβιότοπο.
H επίσημη ενημέρωση που εξέδωσε το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος το βράδυ της Παρασκευής 26 Ιουνίου 2020
Όπως ανακοινώθηκε από το Λιμενικό, “Θαλάσσια ρύπανση διαπιστώθηκε, πρωινές ώρες σήμερα, από στελέχη της Λιμενικής Αρχής Μεγάρων, στη θαλάσσια περιοχή Βουρκαρίου Μεγάρων.
Συγκεκριμένα, στην ανωτέρω περιοχή, εντοπίστηκε θαλάσσια ρύπανση αποτελούμενη από ελαφρά πετρελαιοειδή καθώς και διάσπαρτους ιριδίζοντες πετρελαιοειδής σχηματισμούς επί της ακτογραμμής μήκους περίπου διακοσίων (200) μέτρων και πλάτους προς την θάλασσα ενός (01) μέτρου.
Ενημερώθηκε ο Οργανισμός Λιμένα Ελευσίνος  Α.Ε.,  ενεργοποιήθηκε το τοπικό σχέδιο εκτάκτου ανάγκης καταπολέμησης θαλάσσιας ρύπανσης και πραγματοποιήθηκαν εργασίες απορρύπανσης από στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ελευσίνας και της Λιμενικής Αρχής Μεγάρων, ενώ το περιστατικό ανέλαβε από ξηράς κι από θαλάσσης ιδιωτική εταιρεία απορρύπανσης.
Προανάκριση διενεργείται από το Γ΄ Λιμενικό Τμήμα Μεγάρων του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ελευσίνας.”