H Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου: «Ολοκληρωμένη εγκατάσταση διαχείρισης απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Αττικής» ψηφίστηκε εν μέσω αντιπαραθέσεων με 51 ψήφους στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής

Νέα εγκατάσταση στη χωματερή της Φυλής στην Αττική: Τι σχεδιασμό έχει η Περιφέρεια Αττικής, τι αναφέρθηκε στην αντιπαράθεση στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής όπου εγκρίθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου.

Τη γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής με 51 ψήφους έλαβε χθες το βράδυ η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου: «Ολοκληρωμένη εγκατάσταση διαχείρισης απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Αττικής».

Κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συζήτησης η οποία πραγματοποιήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο   μελέτη εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με 51 ψήφους υπέρ και 49 κατά.

“Παραλάβαμε μια βραδυφλεγή ωρολογιακή βόμβα”

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης ανέφερε ότι παρά τις δυσκολίες που έχουν προκύψει λόγω της πανδημίας η Περιφέρεια Αττικής και ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Ν. Αττικής (ΕΔΣΝΑ) προχωρούν σταθερά στην υλοποίηση του σχεδίου για ανακύκλωση και κλιμακωτή εφαρμογή της Διαλογής στην Πηγή.  «Έχουμε δεσμευθεί ότι ως το 2025 θα έχει πάψει να λειτουργεί ο ΧΥΤΑ της Φυλής ως ανοικτή χωματερή. Αυτό είναι και το μεγάλο μας στοίχημα. Αν και έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας, έχουμε περάσει σταθερά από το στάδιο των εξαγγελιών, στο στάδιο της υλοποίησης. Στόχος είναι η μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας να διαχειρίζεται τα σκουπίδια της με ευρωπαϊκή λογική και πρότυπα, με σεβασμό στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, χωρίς να επιβαρύνει την τσέπη των νοικοκυριών».

 Ο Σχεδιασμός της Περιφέρειας

Με την νέα εγκατάσταση προστατεύεται ο υδροφόρος ορίζοντας, ενώ εξασφαλίζεται η συλλογή του βιοαερίου και η μετατροπή του σε ηλεκτρική ενέργεια η οποία διατίθεται στη ΔΕΗ. Επιπλέον στο νέο κύτταρο θα γίνεται καθημερινή κάλυψη του ανάγλυφου με στόχο τον σημαντικό περιορισμό των οσμών. «Δίνουμε μία λύση στην καθημερινή διαχείριση των απορριμμάτων και παράλληλα διαφυλάττουμε το λεκανοπέδιο από μια υγειονομική βόμβα μέχρι την ολοκλήρωση της κατασκευής των νέων μονάδων που θα είναι και η οριστική λύση». Παράλληλα αναφέρθηκαν και στα βήματα που έχουν γίνει μέχρι στιγμής από την Περιφέρεια  στη βάση του στρατηγικού σχεδιασμού που υλοποιεί για την αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική.  Ο σχεδιασμός αυτός βασίζεται σε τρείς βασικούς πυλώνες:
1) Τη στροφή προς την κυκλική οικονομία για μία σωστή και ασφαλή διαχείριση των στερεών αποβλήτων,

2) Ρεαλιστικές λύσεις με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα

3) Ενίσχυση της ανακύκλωσης, μια στρατηγική επιλογή «για να φτιαχτεί μια κοινωνική κυκλική οικονομία που θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, κάνοντας την Αττική περιφέρεια πρότυπο στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Βασικοί στόχοι
– Δίνεται βάρος στην ανακύκλωση και στην εφαρμογή συστήματος διαλογής στην πηγή και δημιουργία ρεύματος συλλογής βιοαποβλήτων.
• Δημιουργία 10 Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, σε συνεργασία πάντοτε με τους Δήμους.
• Προωθείται η αναθεώρηση του υφιστάμενου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων της Αττικής. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάθεσης της Μελέτης αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ.
• Παραλαβή σταδιακά 60 φορτηγών που θα λειτουργούν ως κινητά πράσινα σημεία και μονάδες ενημέρωσης των πολιτών για την ανακύκλωση. Ο ΕΔΣΝΑ έχει ήδη παραλάβει τα πρώτα 15 φορτηγά
• Επικαιροποιούνται τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων, σε όλους τους Δήμους της Αττικής, με χρηματοδότηση Περιφέρειας Αττικής.
• Αναβαθμίζεται το ΕΜΑΚ Λιοσίων για να μπορεί να δέχεται προς επεξεργασία τα βιοαπόβλητα που θα συλλέγονται από τους Δήμους το επόμενο μεταβατικό διάστημα.
• Το σχέδιο προβλέπει την κατασκευή τριών νέων «ΠΡΑΣΙΝΩΝ» Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων υπερσύγχρονης τεχνολογίας για τις ανάγκες του Κεντρικού Τομέα στη Φυλή, του Πειραιά στο Σχιστό και της Βορειοανατολικής Αττικής στο Γραμματικό
• Παράδοση 80 απορριμματοφόρων για τη συλλογή βιοαποβλήτων και 9000 κάδων, για την ενίσχυση του συστήματος διαλογής στην πηγή σε 66 Δήμους της Αττικής.
• Προμήθεια επιπλέον 100 απορριμματοφόρων και 40.000 καφέ κάδων, με  την ολοκλήρωση της παράδοσης του νέου υλικού να γίνεται ως τα μέσα του 2021.
• Δημιουργία 1.000 γωνιών ανακύκλωσης , σε όλους τους Δήμους της Αττικής.
• Εφαρμογή  νέας τιμολογιακής πολιτικής στον ΕΔΣΝΑ που  ισχύει από 1-1-2021, με την οποία δίνεται κίνητρο στους Δήμους να εφαρμόσουν σύστημα διαλογής στην πηγή, αφού για κάθε τόνο σκουπιδιών που θα στέλνουν στη Φυλή για να θαφτεί χωρίς επεξεργασία, θα επιβαρύνονται με διπλάσια τιμή σε σχέση με τα σκουπίδια που θα προέρχονται από διαλογή στην πηγή».

 

Σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση

Σφοδρή κριτική στη διοίκηση Πατούλη για τις ενέργειές της στα ζητήματα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική άσκησαν οι συνδυασμοί της αντιπολίτευσης.

Η παράταξη της Ρένας Δούρου, «Δύναμη Ζωής», καταψήφισε τη Μελέτη.

“Με σφραγίδα της Διοίκησης της Περιφέρειας, δήλωσε η πρώην Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, η Φυλή για πάντα η “πίσω αυλή” της Αττικής. Η Διοίκηση ακυρώνει την πράσινη, εναλλακτική πολιτική διαχείρισης απορριμμάτων της Δύναμης Ζωής. Καθηλώνει την Περιφέρεια Αττικής στη θέση του ουραγού της ανακύκλωσης στην Ευρώπη, προωθώντας καύση και ΣΔΙΤ”

Ο Γιάννης Σγουρός άσκησε κριτική και για την έλλειψη προοπτικής ως προς την παύση λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής, που δέχεται τα απορρίμματα του λεκανοπεδίου εδώ και δεκαετίες εκφράζοντας τις επιφυλάξεις του τόσο για τη νομιμότητα της ΜΠΕ σε σχέση με τον ισχύοντα ΠΕΣΔΑ, όσο και για την ασφάλεια της μεθόδου που επελέγη, της ταφής δηλαδή απορριμμάτων πάνω από κύτταρα που έχουν πληρωθεί με απορρίμματα, υπενθυμίζοντας ότι το Ιούνιο του 2018 μετά από έντονες βροχοπτώσεις είχε κλείσει ο ΧΥΤΑ για πολλές μέρες εξαιτίας μεγάλου ρήγματος.

“Εντύπωση για άλλη μια φορά προκάλεσε η ανέξοδη δήλωση του Πατούλη, επισημαίνεται από τους συμβούλους της “Λαϊκής Συσπείρωσης“, ότι η χωματερή θα κλείσει το 2025, συνεχίζοντας τον συνειδητό προεκλογικό και μετεκλογικό εμπαιγμό των προκατόχων του απέναντι στον λαό που μένει και εργάζεται στην περιοχή, αφού τη χωματερή θα την έκλεινε το 2014 η Δούρου”.

 

 

#ΑΤΤΙΚΗ

#ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

#pressgreece