Με άρθρο του στην εφημερίδα Χ-τύπος , ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών αναφέρεται στην κατάσταση που βιώνουν σήμερα οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και στην προσπάθεια που κάνουν για τη βιωσιμότητα και την πρόοδο τους.

Ακολουθεί το άρθρο του κ. Χατζηθεοδοσίου:

Η σπουδαιότητα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας για τη βιώσιμη ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο, φαίνεται και από το γεγονός ότι πλέον η 27η Ιουνίου γιορτάζεται ως Ημέρα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων με απόφαση του ΟΗΕ που ελήφθη ομόφωνα από την γενική συνέλευση του διεθνούς οργανισμού στις 6 Απριλίου 2017. Αυτό και μόνο το γεγονός δείχνει ξεκάθαρα τη δυναμική των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Και ειδικά όταν μιλάμε για μία οικονομία με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής, ο ρόλος των μικρομεσαίων είναι ακόμα πιο εμφατικός. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 99,2% των ελληνικών επιχειρήσεων είναι μικρομεσαίες. Βλέπουμε δηλαδή ένα παραγωγικό μοντέλο που είναι άμεσα εξαρτημένο από την πρόοδο αυτού του μεγέθους των επιχειρήσεων. Αυτό όμως που δεν βλέπουμε είναι να δείχνει η Πολιτεία τη βαρύτητα που αναλογεί σε αυτό το κομμάτι της επιχειρηματικότητας. Αντίθετα, πολλές φορές –ειδικά κατά τα χρόνια των μνημονίων αλλά και στην υγειονομική κρίση του κορονοϊού- οι μικρομεσαίοι έχουν μπει στο στόχαστρο. Όταν οι δανειστές απαιτούσαν αύξηση των φορολογικών εσόδων, οι μικρομεσαίοι ήταν αυτοί που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος. Όταν εφαρμόζονταν πολιτικές λιτότητας, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις επλήγησαν περισσότερο απ΄όλες. Και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ήταν αυτές που συγκριτικά με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, έλαβαν τη μικρότερη στήριξη από το κράτος, με περιορισμένες «ενέσεις» ρευστότητας και αποκλεισμούς από χρηματοδοτικά εργαλεία. Ούτε κατά τη διάρκεια της επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας δεν ενισχύθηκαν οι μικρομεσαίοι του λιανεμπορίου.

Παρατηρούμε δηλαδή δύο μέτρα και δύο σταθμά. Μπορεί η κυβέρνηση να διαμηνύει σε όλους τους τόνους το πόσο μεγάλη σημασία δίνει στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και γενικότερα στη μεσαία τάξη, όμως η απόσταση από τα λόγια στις πράξεις παραμένει μεγάλη.

Προσωπικά θεωρώ μεγάλο επίτευγμα το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός μικρομεσαίων και ελεύθερων επαγγελματιών κατάφερε να αντέξει κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, για αυτό και χαρακτηρίζω τον μικρομεσαίο ως τον ήρωα του σήμερα. Μάχεται, αγωνιά, προσπαθεί να επιβιώσει, με ελάχιστα μέσα. Ο πιο ουσιαστικός σύμμαχος του σε αυτή τη δωδεκαετή περίοδο, ήταν αναμφισβήτητα το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών. Με σεβασμό στη σχεδόν εκατονταετή πορεία μας – κλείσαμε τα 96 χρόνια λειτουργίας μας τον Απρίλιο- και με πλήρη συνείδηση του ρόλου που καλούμαστε να επιτελέσουμε ως ο θεσμικός φορέας που έχει ταχθεί στο πλευρό των μικρομεσαίων, συνεχίζουμε να εμπλουτίζουμε τις παρεχόμενες προς τα μέλη μας υπηρεσίες και να διεκδικούμε από την Πολιτεία το αυτονόητο. Να ενισχύσει έμπρακτα δηλαδή τις επιχειρήσεις που σήμερα βρίσκονται στο «μάτι του κυκλώνα» και που χωρίς κάποια μέτρα στήριξης είναι αμφίβολο αν θα καταφέρουν να παραμείνουν ανοιχτές.

Τη δεδομένη στιγμή, προτεραιότητα για εμάς ως βασική προϋπόθεση ενίσχυσης των πληγέντων επιχειρήσεων, είναι η διαγραφή μέρους των οφειλών που συσσωρεύθηκαν μέσα στην πανδημία. Είναι το μόνο μέτρο –συνδυαστικά με την αποπληρωμή του υπολοίπου σε δόσεις- που μπορεί να δώσει κάποια μεγαλύτερη προοπτική βιωσιμότητας στους μικρομεσαίους που αναγκάστηκαν να διακόψουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους με κρατική εντολή. Επειδή το θέμα της επίλυσης του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους ξεπερνά την ελληνική πραγματικότητα και έχει γίνει πλέον πανευρωπαϊκό πρόβλημα, εκτιμώ ότι μπορεί να βρεθεί λύση σε επίπεδο Ε.Ε.

Ήδη υπάρχουν σχετικές συζητήσεις στις Βρυξέλλες και ελπίζω να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις χωρίς να χαθεί άλλος χρόνος. Γιατί σε διαφορετική περίπτωση ίσως η κατάσταση να καταστεί μη αναστρέψιμη και τα «λουκέτα» στην αγορά να πάρουν μορφή «καταιγίδας», εκτοξεύοντας και τα ποσοστά ανεργίας. Κάτι που μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό όχι μόνο για το επιχειρείν, αλλά για όλη την κοινωνία.

Και αυτό που σίγουρα πρέπει να μας απασχολήσει, είναι η αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Από όσα έχουμε δει που περιλαμβάνονται στον κυβερνητικό σχεδιασμό, δεν προκύπτει ότι υπάρχει ξεκάθαρη πρόθεση στήριξης των μικρομεσαίων. Ναι μεν θα κατευθυνθούν σημαντικά ποσά στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, όμως αν δεν στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες, αυτή η προσπάθεια θα παραμείνει ημιτελής. Και αν δεν το καταλάβει έγκαιρα η κυβέρνηση, τότε σύντομα θα βρεθούμε απέναντι σε καταστάσεις που θα είναι πολύ πιο δύσκολες από όσες βιώσαμε με τα μνημόνια.

Σημασία λοιπόν δεν έχει να τιμούμε απλώς μία ημέρα που ένας διεθνής οργανισμός έχει καθιερώσει ως ημέρα γιορτής της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, αλλά να δείχνουμε με πράξεις ότι στηρίζουμε τους μικρομεσαίους και ότι επενδύουμε στο μέλλον τους, ως προϋπόθεση ανάπτυξης της χώρας. Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών αποδεικνύει με κάθε του δράση ότι στέκεται δίπλα τους. Από τις εισηγήσεις που κάνουμε σε υπουργεία, έως τη δυνατότητα που δίνουμε στα μέλη μας να αποκτήσουν εντελώς δωρεάν το δικό τους eshop ή site. Και από τα επιμορφωτικά προγράμματα που παρέχουμε μέχρι και τα σεμινάρια που διοργανώνουμε για τη μετάβαση τους στη νέα ψηφιακή εποχή αλλά και την αύξηση των υπηρεσιών στο σύνολο τους. Είναι ώρα λοιπόν και η Πολιτεία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αποδείξει ότι όντως θέλει να στηρίξει τους μικρομεσαίους και τη μεσαία τάξη. Οτιδήποτε άλλο είναι απλώς λόγια άνευ ουσίας.