της Αλέκας Σταματιάδη

Η βραβευμένη τηλεοπτική σειρά που καταπιάνεται με τον αυτισμό ξεκινά να προβάλλεται στην ελληνική τηλεόραση

Η αμερικανική δραματική σειρά «Ο Καλός Γιατρός», που απέσπασε πολλά τηλεοπτικά βραβεία και ξεχώρισε για τον τρόπο που παρουσιάζει το ζήτημα του αυτισμού, θα προβάλλεται καθημερινά στις 16:45, από τη Δευτέρα 8 Μαρτίου στον ΑΝΤ1.

Το ενδιαφέρον είναι ότι είναι ένα concept της Νότιας Κορέας που προσαρμόστηκε για την αμερικανική τηλεόραση το 2017-σε μια αμερικανική κοινωνία που αρνείται σε μεγάλο βαθμό την ιατρική πρακτική και προβάλλεται στην Ελλάδα της πανδημίας του κορωνοϊού

The Good Doctor: Η καλύτερη νέα σειρά για φέτος στην Αμερική
Ο νεαρός γιατρός Σον Μέρφι ξεκινάει να εργάζεται σε ένα μεγάλο νοσοκομείο, όπου έρχεται αντιμέτωπος με σκληρά περιστατικά σε καθημερινή βάση. Η ευφυία του ξεχωρίζει από νωρίς. Έχει άριστη μνήμη και την ικανότητα να «σκανάρει» σε δευτερόλεπτα το ανθρώπινο σώμα, φτάνοντας στη διάγνωση πολύ πριν διενεργήσει εξετάσεις.

Τα χαρακτηριστικά, όμως, που τον καθιστούν αναντικατάστατο είναι αποτέλεσμα μιας ιδιαίτερης «πάθησης», του συνδρόμου «Σαβάντ», που συχνά συνοδεύεται και από αυτισμό. Αυτή του η ιδιαιτερότητα τον δυσκολεύει στην κατανόηση και την ερμηνεία των ανθρώπινων συναισθημάτων, αλλά και στην αναγνώριση του σαρκασμού, κάνοντάς τον να μοιάζει κυνικός και απόμακρος.

Την ίδια στιγμή απεχθάνεται την ανθρώπινη επαφή και διέπεται από υπέρμετρη τελειομανία.

The Good Doctor: Η καλύτερη νέα σειρά για φέτος στην Αμερική

Ο Shaun Murphy (Freddie Highmore) είναι ένας ιδιαίτερος γιατρός. Ο αυτισμός του δεν είναι κάποιο μειονέκτημα. Αντιθέτως, είναι ένα σαφές πλεονέκτημα σε σχέση με όλους τους άλλους. Τόσο πλεονέκτημα ώστε μειονεκτούντες και έχοντες αίσθημα κατωτερότητας να είναι οι φτασμένοι γιατροί του νοσοκομείου της περιοχής Μποναβεντούρ στην Καλιφόρνια. Ο Shaun έχει ένα μειονέκτημα, αλλά δεν βρίσκεται στον αυτισμό του. Βρίσκεται στην παιδική του ηλικία. Ο αδερφός του ήταν ο μεγάλος του προστάτης και ο φίλος του. Ο πατέρας του από την άλλη ήταν ένας άξεστος που δεν είχε ιδέα τι είναι αυτισμός. Και η μάνα δεν είχε τη διάθεση να σταματήσει την βιαιότητα του. Πολύ πιστή αποτύπωση κι αυτή από την σειρά. Κυρίως πριν 10-15 χρόνια, αλλά και σήμερα οι γονείς αρνούνται να αντιμετωπίσουν την αλήθεια.

Το «Τhe Good Doctor» είναι μια αμερικάνικη παραγωγή του 2017 που βασίζεται σε ομώνυμη βραβευμένη σειρά της Νότιας Κορέας. Παίζουν οι Φρέντυ Χάιμορ, Αντόνια Τόμας, Ρίτσαρντ Σιφ, Νίκολας Γκονζάλεζ, Πέιτζ Σπάρα, Χιλ Χάρπερ, Φιόνα Γκούμπελμαν, Γουίλ Γιουν Λι, Χριστίνα Τσάνγκ.

 

#ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

#pressgreece