Ανακοίνωση του Συλλόγου Περάματος

Τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου στη θαλάσσια ζώνη της περιοχής «Βουρκάρι», παρουσιάστηκε διαρροή χημικών υγρών (πετρελαιοειδών) από ανενεργό αγωγό των ΕΛΠΕ, ο οποίος χρησιμοποιούνταν παλαιότερα για τη μεταφορά πετρελαίου προς τις δεξαμενές στο Πέραμα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία κηλίδας στην ευρύτερη περιοχή μέχρι και την προβλήτα των ferry-boat (φέρρυμπόουτ).

Έγιναν ενέργειες από τη Λιμενική Αρχή και την εταιρεία απορρύπανσης που στάλθηκε από τα ΕΛΠΕ,τόσο στην περιοχή της διαρροής, όσο και στην ευρύτερη περιοχή μέχρι και την παραλία του Περάματος.

Έχει σχηματιστεί δικογραφία από το Λιμενικό για το συμβάν, ώστε να διευκρινιστούν οι αιτίες και να αποδοθούν ευθύνες.

Με αφορμή το παραπάνω περιστατικό, το οποίο αποτελεί περιβαλλοντική καταστροφή σε ένα ευαίσθητο οικοσύστημα που φιλοξενεί σπάνια είδη πουλιών και θηλαστικών, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:

την αδιαφορία των τοπικών Διοικήσεων Α’ και Β’ βαθμού, εδώ και τρία χρόνια για την περιοχή, που έχει επίσημα χαρακτηριστεί ως περιφερειακό πάρκο, προκειμένου να γίνουν έργα ανάδειξης και αποκατάστασης. Η περιβαλλοντική καταστροφή μπορεί να είναι ανεπανόρθωτη εξαιτίας των επικίνδυνων αποβλήτων από  μεγαλύτερη μελλοντική διαρροή.

Επίσης, θεωρούμε ότι με αφορμή το συγκεκριμένο συμβάν είναι ώριμο το αίτημα για την απομάκρυνση του εν λόγω αγωγού – που πιθανόν λόγω χρόνου να είναι διαβρωμένος και σε άλλα σημεία του στον πυθμένα του υγροτόπου (ΖΩΝΗ Α) – ενέργεια, η οποία περιγράφεται στο ΦΕΚ που χαρακτηρίζει την περιοχή προστατευόμενη.

Απαιτούμε: α) την άμεση απορρύπανση όλου του κόλπου (όρμου) της περιοχής «Βουρκάρι» με ευθύνη της Λιμενικής Αρχής και με έξοδα του ρυπαίνονται και

β) τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των δειγματοληπτικών μετρήσεων του θαλασσινού νερού από τη λιμενική αρχή, ώστε να γνωρίζουν οι λουόμενοι εάν και πότε μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν τα μπάνια τους – μιας και δέκα ημέρες τώρα έχουν σταματήσει, φοβούμενοι την έκταση της μόλυνσης.

 

Το Δ.Σ. του Συλλόγου