Η συμφωνία προβλέπει την απόκτηση του εργοστασίου Ασπροπύργου (που λειτουργούσε το ένα από τα δύο Χαλυβουργεία της εταιρείας και καταλαμβάνει περίπου 300 στρέμματα στον Ασπρόπυργο και περιλαμβάνει περίπου 70.000 τετραγωνικά στεγασμένων χώρων με σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό) από την πιστώτρια HIG καθώς και την μακροπρόθεσμη ρύθμιση των υπολοίπων υποχρεώσεων προς τη CEPAL.

Όπως είναι ευρύτερα γνωστό, λόγω του ότι o κλάδος της χαλυβουργίας τα τελευταία 14 χρόνια έχει πληγεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο στη χώρα μας, αφού η μείωση της ζήτησης στα κατασκευαστικά έργα έφτασε το 85% ενώ το κόστος ενέργειας (που αποτελεί τον μεγαλύτερο συντελεστή του κόστους παραγωγής) ήταν υψηλότερο από των ανταγωνιστών της στη διεθνή αγορά, η εταιρία βρισκόταν σε συνεχείς συζητήσεις με τους πιστωτές της τα τελευταία χρόνια προκειμένου να βρεθεί μία λύση στο πρόβλημα του συνολικού δανεισμού της.

Με τη συμφωνία αυτή παραχωρήσεως του Ασπροπύργου εξασφαλίζεται η εργασία σε 500 εργαζομένους της εταιρίας στον Βόλο αλλά και σε χιλιάδες έμμεσους συνεργάτες (εργαζόμενοι στο λιμάνι του Βόλου του οποίου η Χαλυβουργία είναι ο μεγαλύτερος πελάτης, στα μηχανουργεία και εργολάβους της περιοχής, σε μεταφορείς κτλ.) και η Εθνική οικονομία θα επωφεληθεί πολλαπλά από την εξυγίανση μίας βαριάς τεχνολογικά προηγμένης εξωστρεφούς βιομηχανίας με τα σίδερα της οποίας έχουν θεμελιωθεί τα μεγαλύτερα έργα στην χώρα και η οποία πραγματοποιεί εξαγωγές άνω των 130 εκ. ευρώ ετησίως.

Ταυτόχρονα, θα εξασφαλιστεί μία επένδυση συνολικού ύψους περίπου 100εκ Ευρώ από το Αμερικανικό fund HIG για τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου logistic center στην περιοχή του Ασπροπύργου.

Τέλος, εξασφαλίζεται η εφοδιαστική αλυσίδα με την απρόσκοπτη και ανταγωνιστική προμήθεια σε προϊόντα σιδήρου οπλισμού σκυροδέματος στην Ελληνική αγορά τα επόμενα χρόνια που αναμένεται να παρουσιαστεί αύξηση της ζήτησης λόγω των κατασκευαστικών έργων που αναμένεται να ξεκινήσουν.

Σχεδόν ταυτόχρονα με την συμφωνία αυτή με την οποία επιλύεται το θέμα του τραπεζικού δανεισμού, τον Νοέμβριο του 2021 εκδόθηκε και τελεσίδικη δικαστική απόφαση που δικαιώνει και δικαστικά πλέον την Χαλυβουργία για την πολύχρονη διαμάχη της με την ΔΕΗ.

Με τις εξελίξεις αυτές η Χαλυβουργία Ελλάδος θα αποτελεί πλέον μία υγιή βαριά βιομηχανία στην Ελλάδα προσφέροντας σημαντικά οφέλη στην Εθνική οικονομία.

πηγή