Γράφει η Αλέκα Σταματιάδη

Ποιος θα περίμενε ότι θα βλέπαμε στην ελληνική κρατική τηλεοπτική συχνότητα το ρόλο ενός στρατιωτικού που του κάνει ζήλειες το αγόρι του

 

Η “Τούρτα της μαμάς” είναι ακόμα μια έκπληξη για την ΕΡΤ την φετινή τηλεοπτική σαιζόν. Με πολύ δυνατό καστ, τους πολύ επιτυχημένους και τηλεοπτικούς Κώστα Κόκλα, Καίτη Κωνσταντίνου, στο πρωταγωνιστικό ζευγάρι και το συγγραφικό δίδυμο Ρήγα-Αποστόλου, η συνταγή έδειχνε απ’ την αρχή πετυχημένη.

Οι Αλέξανδρος Ρήγας και Δημήτρης Αποστόλου, που έχουν υπογράψει τις μεγάλες επιτυχίες όπως οι “Δυο Ξένοι“, οι “Οι στάβλοι της Εριέττας Ζαΐμη”, το “Τι ψυχή θα παραδώσεις μωρή;” και το “Κόκκινο Δωμάτιο”-σειρές οι οποίες ήταν αρκετά τολμηρές θεματικά ακόμα και για την ιδιωτική τηλεόραση- φέτος βρίσκονται στην στέγη της ΕΡΤ.

Όλα γυρίζουν γύρω από το οικογενειακό τραπέζι, όπου γίνονται καβγάδες, εξελίσσονται ίντριγκες, οι γνωστές και αναμενόμενες σε σειρά των Ρήγα-Αποστόλου φωνές, ανοίγουν ιστορίες παλιές και καινούργιες, για να κλείσουν όλα στο επιδόρπιο στην θέα του οποίου ξεχνιούνται τα πάντα: μόλις εμφανίζεται η τούρτα της μαμάς.

Δεν είναι μόνο τα αρχικά υλικά αλλά το δέσιμο. Με την προσθήκη νέων ηθοποιών, με τις διαφορές όπως απεικονίζονται στις διαφορετικές εναλλαγές γενιές Ελλήνων μέσα από τη γιαγιά, τη θεία, τη μαμά, οι ρόλοι παίζουν με τα κλασικά στερεότυπα των σειρών: η τρυφερή μητέρα, ο ολίγον τσιγκούνης πατέρας, τα παιδιά που “ψάχνονται”, η επιτυχημένη ξινή νύφη και ο αποστειρωμένος νεότερος γιος.

Η φόρμα ίσως φαίνεται βαρετή ειδικά στις μεγάλες δόσεις επεισοδίων, είναι αρκετά διασκεδαστική και περισσότερο λόγω των ερμηνειών, παρά του αναμενόμενου του σεναρίου.  Όμως, είναι γνωστό ότι η τηλεόραση βρίσκει τρόπους να κάνει παιχνίδι με στερεότυπα για να τα ανατρέψει, χρησιμοποιεί τις κλασικές συνταγές για να σερβίρει καινούργια υλικά: η ιστορία του ανοιχτά ομοφυλόφιλου στρατιωτικού γιου, στον οποίο κάνει μάλιστα ζήλιες το αγόρι του και δεν είναι αυτό για το οποίο γίνεται θύμα της κοροϊδίας της οικογένειας, αλλά το φαγητό.

“Η σειρά είναι γραμμένη με πολύ χιούμορ. Στην κωμωδία μετράει ακόμα περισσότερο το «εν αρχή ην ο λόγος». Η «Τούρτα της μαμάς» δεν βασίζεται σε τύπους ανθρώπων, αλλά σε χαρακτήρες, λέει χαρακτηριστικά σε συνεντεύξεις της η Καίτη Κωνσταντίνου. Η Ευανθία ηγείται της οικογένειας. Έχει τρέλα με τη μαγειρική. Διατηρεί ένα blog που ανεβάζει βίντεο με τις συνταγές της. Είναι η Ελληνίδα μάνα που λατρεύει το φαγητό και θέλει όλη την οικογένεια μαζεμένη γύρω από ένα τραπέζι με καλεσμένους γνωστούς ή φίλους να απολαμβάνουν τις δημιουργίες της, παρά τις όποιες εντάσεις προκύπτουν κάθε φορά. Άλλωστε, στο τέλος πάντοτε έρχεται η τούρτα που ηρεμεί τα πνεύματα και όλα ξεχνιούνται».

Δεν είναι η σειρά που θα περιμέναμε από τους Ρήγα-Αποστόλου, όπου ίσως η ωριμότητα άγγιξε εν μέρει τον κομφορμισμό. Είναι μια σειρά αρκετά ψυχαγωγική και ευχάριστη, σε μια χρονιά που όλοι αναζητούμε το ανάλαφρο για να ξεχαστούμε με διάφορα κοινωνικά μηνύματα, με έναν τόνο όμως συμβουλευτικό στην επίγευση. Η “Τούρτα της μαμάς” δεν είναι μόνο οικογενειακή, ούτε όμως και ανατρεπτική, ως τελικά διδακτική, και στο τέλος σίγουρα γλυκιά.

#pressgreece
#ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ