Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου η ημερίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με θέμα: «Η εφαρμογή του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τα Κράτη Μέλη», κατόπιν πρωτοβουλίας του Υφυπουργού Δικαιοσύνης, κ. Γιώργου Κώτσηρα.

Η εκδήλωση, που φιλοξενήθηκε στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, διοργανώθηκε στο πλαίσιο της «Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης» και του διαλόγου που έχει αναπτυχθεί, αποτελώντας ένα χρήσιμο δικαιικό εργαλείο για την προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών, επιβεβαιώνοντας την ενεργή και αναβαθμισμένη συμμετοχή της χώρα μας.

Το παρών στην ημερίδα έδωσαν ο Υπουργός Επικρατείας κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας και ο Υφυπουργός κ. Γιώργος Κώτσηρας, οι οποίοι απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς.

Ο Υπουργός Επικρατείας, κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, χαρακτήρισε ως μία σημαντική στιγμή για τη χώρα μας τη συγκεκριμένη εκδήλωση, τονίζοντας ότι:

«Η μεγαλύτερη αξία του Χάρτη Θεμελιωδών Ελευθεριών έγκειται ότι στην πραγματικότητα ανασυγκροτεί, ανασυνθέτει και αποκαθιστά την ευρωπαϊκή νομική ταυτότητα η οποία πάντοτε στηριζόταν στη δικαιοκρατία», προσθέτοντας ότι η απάντηση απέναντι στις φυγόκεντρες τάσεις και δυνάμεις που επιχειρείται να αναπτυχθούν εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας, δεν μπορεί παρά να είναι ένα κράτος δικαίου στην Ευρώπη, μια ευρωπαϊκή δικαιοκρατία.

Στον χαιρετισμό του, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Κώστας Τσιάρας, στάθηκε ιδιαίτερα στον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας κατά τα τελευταία χρόνια εν μέσω του θεσμικού διαλόγου της Ευρώπης που διεξάγεται με τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών.

«Με τις νομοθετικές παρεμβάσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης οι κοινές ευρωπαϊκές αξίες στις οποίες εδράζεται ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. αποκτούν ακόμα πιο βαθιές ρίζες στην εθνική έννομη τάξη», τόνισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας. Παράλληλα, σημείωσε πως η χώρα μας διαθέτει δυνατή φωνή στον διάλογο που διεξάγεται στο πλαίσιο της «Διάσκεψης της Ευρώπης» για τον ανασχεδιασμό του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Στον αναβαθμισμένο ρόλο του Υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με την εφαρμογή του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. στη χώρα μας, αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, κ. Γιώργος Κώτσηρας.

«Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να αναδειχθούν θεματικές που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα», ανέφερε ο κ. Κώτσηρας και συμπλήρωσε: «Ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. είναι ένα σύγχρονο εργαλείο, το οποίο συνειδητά έχουμε επιλέξει να αποτελέσει μέρος της ατζέντας του Υπουργείου Δικαιοσύνης και ανάδειξής του ως εργαλείου ωφέλιμου για τη νομική κοινότητα και βεβαίως την κοινωνία. Θέτουμε με ρητό τρόπο τα ανθρώπινα δικαιώματα στον δημόσιο διάλογο και με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες τα εντάσσουμε στις πολιτικές μας».

Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ακόμα ότι τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν από την ημερίδα που διοργανώθηκε, θα ενταχθούν στην πλατφόρμα που αναλύεται από την Ε.Ε. ως άποψη της κοινωνίας των πολιτών και ιδιαίτερα ενός ζωντανού κυττάρου της κοινωνίας μας, το οποίο αποτελούν οι νέοι νομικοί.

Οι ομιλητές της ημερίδας εξέθεσαν σημαντικές απόψεις για το μέλλον της Ε.Ε. και τη θεματική των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ υπήρξε ενεργή συμμετοχή του ακροατηρίου, το οποίο αποτελείτο κατά πλειονότητα από νέους νομικούς.

Ομιλητές στην ημερίδα ήταν οι:

– κ. Δημήτριος Σκαλτσούνης, Πρόεδρος ΣτΕ,

– κ. Βασίλειος Σκουρής, τέως Πρόεδρος Δικαστηρίου της Ε.Ε. – Ομότιμος Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου Νομικής Σχολής Α.Π.Θ. – Πρόεδρος του Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου (ΚΔΕΟΔ),

– κ. Σπύρος Φλογαΐτης, Ομότιμος Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ – Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO),

– κ. Μαρία Γαβουνέλη, Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ – Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου,

– κ. Ανδρέας Ποττάκης, Συνήγορος του Πολίτη,

– κ. Κοσμάς Μπόσκοβιτς, Νομικός Σύμβουλος Β’ – ΕΝΥΕΕ-ΥΠΕΞ.

Προήδρευσε της ως άνω ημερίδας η κ. Κατερίνα Σαμώνη, Επίτιμη Νομική Σύμβουλος ΕΝΥΕΕ – ΥΠΕΞ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια της ημερίδας έγιναν από εκπροσώπους της νομικής κοινότητας, με έμφαση σε φορείς νέων νομικών.

Στην ημερίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης το παρών έδωσαν, μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, κ. Μαρία Γεωργίου και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, κ. Πάνος Αλεξανδρής. Εκ μέρους του αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, παρευρέθηκε ο κ. Κωνσταντίνος Αλεξανδρής (ειδικός απεσταλμένος για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης).

Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά, μέσω live streaming, από το επίσημο κανάλι του Υπουργείου Δικαιοσύνης στο YouTube και την επίσημη σελίδα του στο Facebook.