“Κι άλλο χτύπημα στη Δυτική Αττική: η κυβέρνηση στήνει στον τοίχο παραγωγούς, αγρότες και εμπόρους λαϊκών αγορών” επισημαίνει, σε ανακοίνωση που ακολουθεί, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δυτ. Αττικής Γ. Τσίπρας.

 

“Η κυβέρνηση μετά την ουσιαστική άρνηση στήριξης από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού των δραστηριοποιούμενων στις λαϊκές αγορές, 7 στους 10 δεν έλαβαν καμία ενίσχυση, κατάσταση η οποία έγινε ιδιαίτερα αισθητή στους παραγωγούς και τους εμπόρους της Δυτικής Αττικής που υπέστησαν επί μήνες την απαγόρευση λειτουργίας λαϊκών αγορών με το σκληρό lockdown (για το θέμα είχαμε καταθέσει την ερώτηση 3671 με τίτλο “Επιδότηση και ελάφρυνση παραγωγών λαϊκών αγορών και αγροτών της Δυτικής Αττικής…” η οποία ακόμα δεν έχει απαντηθεί), έρχεται με το προωθούμενο Νομοσχέδιο από το Υπουργείο Ανάπτυξης να δώσει τη χαριστική βολή στις λαϊκές αγορές και στους κατά τόπους αγρότες, με τις πρωτοφανείς και απαράδεκτες προβλέψεις του του Νομοσχεδίου να γκρεμίζουν συθέμελα τον κοινωνικό χαρακτήρα των λαϊκών αγορών και τις παραδίδουν σε εταιρείες εκτοπίζοντας δια βίου τους μικρούς παραγωγούς και πωλητές που θα μετατραπούν σε προμηθευτές μεγάλων εταιρειών που θα είναι οι μόνες που θα καταλήξουν να έχουν πάγκους στις αγορές”.

Για το ζήτημα, από την 18/2/21 είχε υποβληθεί από 61 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ η ερώτηση 4319 στη Βουλή με την οποία οι βουλευτές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο προωθούμενο Νομοσχέδιο της κυβέρνησης που, όπως επισημαίνουν, “αγνοεί πλήρως τον ιστορικό κοινωνικό ρόλο των λαϊκών αγορών, τις σφοδρές και καθολικές αντιδράσεις της Ομοσπονδίας και των κατά τόπους συλλόγων και μεμονωμένων παραγωγών και εμπόρων, αδιαφορώντας για τις θέσεις τους και επιχειρώντας να προχωρήσει στη  μετατροπή των λαϊκών  αγορών σε υπαίθρια supermarket”.

Συγκεκριμένα  με την ερώτηση τονίζεταιότι με το Νομοσχέδιο “η κυβέρνηση επιλέγει να δώσει την χαριστική βολή στις λαϊκές αγορές οδηγώντας παραγωγούς, αγρότες, εμπόρους, εργαζόμενους σε αδιέξοδο διότι:

●     Προωθείται η συμμετοχή στη διαχείριση των αγορών ιδιωτών εμπόρων  αγροδιατροφικών προϊόντων (πχ supermarket) με τη Διοίκηση των λαϊκών αγορών από σχήματα ΣΔΙΤ, γεγονός που θα επιφέρει πιθανή αύξηση του ημερήσιου τέλους και αυστηροποίηση του πλαισίου λειτουργίας των λαϊκών αγορών.

●     Προβλέπεται ο πλειστηριασμός των θέσεων, ο οποίος εξοστρακίζει και φτωχοποιεί τους παραγωγούς και τους εμπόρους των λαϊκών αγορών που στην πλειονότητά τους έχουν χαμηλά έως και πολύ χαμηλά εισοδήματα ώστε να καταληφθούν οι θέσεις από τις μεγάλες αλυσίδες. Οι “πάγκοι” Θα βγαίνουν σε πλειστηριασμό τις θέσεις κάθε 3 χρόνια και επιτρέπεται και σε νομικά πρόσωπα (εταιρείες) να στήνουν πάγκους στις λαϊκές. Καταργείται η έννοια της άδειας και αντικαθίσταται από τον όρο «θέση δραστηριοποίησης» την οποία θα αποκτά ο πλειοδότης κατά τη δημοπρασία

●     Διαλύεται, εν μέσω μάλιστα πανδημίας και τεράστιας οικονομικής ύφεσης, ο διττός κοινωνικός ρόλος των λαϊκών αγορών στη εξασφάλιση εισοδήματος σε δραστηριοποιούμενους σε αυτές με χαμηλά έως και πολύ χαμηλά εισοδήματα αλλά και στη στήριξη  των νοικοκυριών με φθηνά και φρέσκα προϊόντα.

●     Στο εξής θα αποτελεί κριτήριο για την απόδοση θέσης στις λαϊκές αγορές ο τίτλος σπουδών (!) που μαζί με τους παραπάνω πλειστηριασμούς θέσεων και την ιδιωτική διαχείριση που δεν λογοδοτεί, θα φέρει τον “Νόμο της Ζούγκλας στις λαϊκές αγορές”

●     Περιορίζεται η δυνατότητα πρόσβασης κοινωνικά ευπαθών ομάδων στις επαγγελματικές άδειες. Τα όποια κοινωνικά κριτήρια υπήρχαν για την απόκτηση της άδειας του πωλητή, αντικαθιστώνται με τα κριτήρια που θα δίνουν περισσότερα έσοδα στους ιδιωτικούς πλέον φορείς διαχείρισης των λαϊκών

●     Οι προωθούμενες αλλαγές  θα οδηγήσουν σε αυξήσεις τιμών σε προϊόντα πρώτης ανάγκης

Τέλος, σε αντίθεση με τη σημερινή τακτική της Κυβέρνησης, ο Νόμος για τις λαϊκές αγορές (Ν. 4497/2017) επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ήταν αποτέλεσμα εκτεταμένης διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς και με τις διατάξεις του αφ` ενός μεν λύθηκαν χρονίζοντα προβλήματα  των λαϊκών αγορών, αφ` ετέρου εγκαθιδρύθηκε δημοκρατικός τρόπος στη λειτουργία τους”.

 

#ΑΤΤΙΚΗ

#pressgreece