Δηλώσεις του Υπουργού Σ. Πέτσα με στόχο να μπει τέλος στα σενάρια παράτασης θητείας

Οι επόμενες αυτοδιοικητικές (δημοτικές και περιφερειακές) εκλογές θα γίνουν στις 8 Οκτωβρίου 2023, υπογράμμισε ο Στέλιος Πέτσας, απαντώντας στα σενάρια περί παράτασης. «Η ξεκάθαρη απάντησή μας έχει αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα της ΚΕΔΕ», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας στη Βουλή.

Ο Στέλιος Πέτσας διέψευσε τη φημολογία για πιθανή παράταση της ημερομηνίας διεξαγωγής των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, έπειτα από σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μιλτιάδη Χατζηγιαννάκη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών τόνισε πως «η τοποθέτηση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη και ουδέποτε εξετάστηκε κάποιο θέμα μετάθεσης του χρόνου των αυτοδιοικητικών εκλογών».

Ο ίδιος υπογράμμισε πως «ισχύει ο νόμος 4804/2021, όπου στο άρθρο 5 παρ. 2, προβλέπει ότι οι δημοτικές εκλογές διεξάγονται την δεύτερη Κυριακή του μηνός Οκτωβρίου, του πέμπτου έτους κάθε δημοτικής περιόδου» και «στην παράγραφο 2 του άρθρου 43 του ίδιου νόμου, ορίζεται ότι οι περιφερειακές εκλογές, γίνονται την ίδια ημέρα με την διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών. Άρα, οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 8 Οκτωβρίου 2023».

Δημοτικές και περιφερειακές εκλογές: Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, τι απαντά ο Πέτσας

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης, είπε πως χαίρεται που έρχεται σήμερα η κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών και αποσαφηνίζει το θέμα αυτό, καθώς όλοι οι αυτοδιοικητικοί μας θέτουν το ερώτημα, εάν δηλαδή εξετάζετε την αλλαγή της ημερομηνίας διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών. Δεν ξέρω, είπε ο βουλευτής, από πού βγήκε αυτή η φημολογία και διακινήθηκε, αλλά ένας δεύτερος λόγος που οφείλαμε να προβούμε σε αυτή την επίκαιρη ερώτηση είναι γιατί ανησυχούμε, καθώς «αποτελεί πλέον πρακτική της κυβέρνησης να προβαίνει σε αλλεπάλληλες εξωθεσμικές, αντισυνταγματικές διατάξεις για την αυτοδιοίκηση, εκ των οποίες πολλές βρίσκονται ως παραπομπές στην ολομέλεια του ΣτΕ, όπως αυτές για τις δημοτικές επιτροπές κλπ.».

 

Ο κ. Πέτσας, παρατήρησε στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν σας είδαμε να έχετε την ίδια ευαισθησία με τις αγωνίες της αυτοδιοίκησης και της ΚΕΔΕ, όταν έθεταν το θέμα αδυναμίας κυβερνησιμότητας των δήμων από τον νόμο – Σκουρλέτη, που στην πραγματικότητα δεν ήθελε να εκφραστούν οι ανησυχίες των μειοψηφιών, αλλά μια προσπάθεια τρικλοποδιάς στην υλοποίηση των προγραμμάτων των εκλεγμένων δημάρχων και περιφερειαρχών».