Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των κλινικών, του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών και των Χειρουργείων του ΘΡΙΑΣΙΟΥ Νοσοκομείου προκαλεί η μεγάλη έλλειψη βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού (τραυματιοφορείς και βοηθοί θαλάμου), όπως καταγγέλλει το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, είναι κενές περίπου το 50% των οργανικών θέσεων τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου. Συγκεκριμένα, εργάζονται 48 μόνιμοι και ΙΔΑΧ τραυματιοφορείς και βοηθοί θαλάμου (30 τραυματιοφορείς και 18 βοηθοί θαλάμου) και 11 επικουρικοί ενώ υπάρχουν 45 κενές οργανικές θέσεις και οι πραγματικές ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες.

Τα απογεύματα και τις νύχτες μόνο ένας ή δυο τραυματιοφορείς καλύπτουν την «κίνηση» όλου του νοσοκομείου ενώ η έλλειψη τραυματιοφορέων στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και στα Χειρουργεία έχουν σαν αποτέλεσμα να καθυστερούν η διεκπεραίωση εξετάσεων και εισαγωγών και η μεταφορά ασθενών για χειρουργικές επεμβάσεις. Αντίστοιχα, βοηθοί θαλάμου μετακινούνται σχεδόν καθημερινά από κλινική σε κλινική για να καλυφθούν πρόχειρα οι καθημερινές ανάγκες λειτουργίας.

Η χρόνια καταπόνηση, λόγω της φύσης της εργασίας, σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση λόγω των ελλείψεων προσωπικού, και τις αλλεπάλληλες βάρδιες (απόγευμα – πρωί – νύχτα)  έχουν σαν αποτέλεσμα την επιβάρυνση της υγείας των συναδέλφων.

Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις και σε νοσηλευτικό προσωπικό – υπάρχουν 77 κενές οργανικές θέσεις – με αποτέλεσμα, στα νοσηλευτικά τμήματα (π.χ. Α και Β Παθολογική, Πνευμονολογική, Γενική Χειρουργική, Νευροχειρουργική κλπ) δύο νοσηλευτές ανα βάρδια να έχουν την ευθύνη για τριάντα ή περισσότερους ασθενείς ενώ υπάρχουν κλινικές (π.χ. Νευροχειρουργική, Γενική Χειρουργική, Αναισθησιολογικό) όπου γίνονται περικοπές στις εβδομαδιαίες ημέρες ανάπαυσης. Γίνονται συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού για να καλυφθούν πρόχειρα οι καθημερινές ανάγκες λειτουργίας.

“Οι ελλείψεις προσωπικού, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του σωματείου, θα χειροτερέψουν αν απολυθούν οι επικουρικοί και οι εργαζόμενοι μέσω ΟΑΕΔ, λόγω της απόρριψης (από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ) του αιτήματος μας για μονιμοποίηση τους.

Αυτά είναι τα αποτέλεσμα της πολιτικής υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), με βάση τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Με στόχο την εξοικονόμηση κρατικών κονδυλίων για να δοθούν νέες φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους και την παραπέρα επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στην υγεία.

Ζητάμε να προχωρήσετε ΑΜΕΣΑ σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε

► να ενισχυθεί με μόνιμο νοσηλευτικό και βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό το Νοσοκομείο ΘΡΙΑΣΙΟ, ξεκινώντας με την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

►   να τροποποιηθεί ο Οργανισμός του νοσοκομείου για να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.

Στην κατεύθυνση αυτή, θα πάρουμε αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε συντονισμό και με άλλα σωματεία και μαζικούς φορείς της περιοχής.

Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και τους σχεδιασμούς κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης – ΔΝΤ. Διεκδικούμε τη δημιουργία ενός αποκλειστικά δημόσιου, δωρεάν συστήματος υγείας, που θα καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες και θα εξασφαλίζει μόνιμη εργασία με πλήρη δικαιώματα σε όλους τους εργαζόμενους.

.Για το Διοικητικό Συμβούλιο

      Ο Πρόεδρος                                                                    Ο Γραμματέας

Βαρδαβάκης Μανώλης                                                 Ιωαννίδης Παναγιώτης”