Ποια είναι τα επόμενα βήματα της επένδυσης άνω των 100 εκατ. ευρώ

Πράσινο φως για τον σταθμό ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα

Τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών έχουν, πλέον, τον κύριο λόγο για το έργο της κατασκευής του νέου σταθμού ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα. Κι αυτό ύστερα από την θετική γνωμοδότηση της Περιφέρειας Αττικής για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της επένδυσης της οποίας το ύψος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ.

Η θετική γνωμοδότηση της Περιφέρειας παρότι ήταν αναμενόμενη, δεν ήταν βέβαιη, εάν ληφθεί υπόψη ότι για παλαιότερο έργο, δηλαδή το εμπορικό και ψυχαγωγικό κέντρο στους δήμους Μεταμόρφωσης και Πεύκης Λυκόβρυσης έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά. Ωστόσο, το project, εξασφάλισε το πράσινο φως από την Περιφέρεια Αττικής.

Πλέον, το υπουργείο Περιβάλλοντος θα πρέπει να εγκρίνει την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ώστε στη συνέχεια να προσδιοριστεί το χρηματοδοτικό μοντέλο, όπως και εάν το έργο υλοποιηθεί ως ΣΔΙΤ ή ως παραχώρηση.

Στόχος πάντως, είναι ο διαγωνισμός για την κατασκευή του νέου σταθμού να λάβει χώρα μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Τι περιλαμβάνει

Το ΚΤΕΛ Ελαιώνα χωροθετείται σε οικόπεδο έκτασης 66 στρεμμάτων που περικλείεται από τον παράδρομο της Λ. Κηφισού, την Ιερά Οδό και τις οδούς Αγ. Άννης και Πιερίας. Θα αποτελείται από τέσσερα κτήρια.

Στο πρώτο θα πραγματοποιείται η στάθμευση 66 λεωφορείων και τεσσάρων βοηθητικών αυτοκινήτων. Στο ίδιο κτήριο θα υπάρχει επίπεδο αναμονής επιβατών, ενώ στους υπόγειους χώρους του θα αναπτυχθούν 572 θέσεις πάρκινγκ. Επίσης, θα δημιουργηθεί κέντρο διακίνησης (cargo) ασυνόδευτων δεμάτων των οποίων η διακίνηση αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων των ΚΤΕΛ. Στο κτήριο αυτό θα κατασκευαστεί και ξενοδοχείο δυναμικότητας 90 κλινών του οποίου όμως, ο χώρος υποδοχής θα συνδέεται με το δεύτερο κτήριο.

Το δεύτερο κτήριο αποτελεί τον πυρήνα υποδοχής των επιβατών και επισκεπτών του σταθμού και χωροθετείται στην «καρδιά» του κτηριακού συγκροτήματος. Σε αυτό θα δημιουργηθούν εμπορικές χρήσεις υπηρεσιών, συνεδριακό κέντρο 693 θέσεων, όπως και σύνδεση με το ξενοδοχείο που θα βρίσκεται στο πρώτο κτήριο.

Το τρίτο κτήριο θα εξυπηρετεί 25 θέσεις στάθμευσης λεωφορείων διεθνών προορισμών.

Στο τέταρτο κτήριο θα δημιουργηθεί πρατήριο καυσίμων, για τον ανεφοδιασμό των λεωφορείων. Σύμφωνα με την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων,  σε τμήματα των δωμάτων του τετάρτου κτηρίου θα μεταφυτευτούν τα ελαιόδεντρα που βρίσκονται σήμερα στο προς δόμηση οικόπεδο.

Σύμφωνα με την μελέτη, ο νέος σταθμός Ελαιώνα θα αποτελέσει πόλο έλξης, με τις χρήσεις (γραφεία, τράπεζες, καταστήματα, συνεδριακό κέντρο, ξενοδοχείο) που θα διαθέτει το συγκρότημα να αναμένεται ότι θα αναβαθμίσουν την ευρύτερη περιοχή.

Σημειώνεται ότι το 2012 η Αττικό Μετρό και ο Κεντρικός Σταθμός Αθηνών Υπεραστικών Λεωφορείων Ελλάδος, που έχει την μορφή συνεταιρισμού, υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας  με στόχο την υλοποίηση του Κεντρικού Σταθμού Υπεραστικών Λεωφορείων (ΚΣΥΛ) στον Ελαιώνα.

πηγή