“Θλιβερό το ότι ένα ζώο βίωσε τέτοιου είδους πόνο. Τον λόγο έχει η δικαιοσύνη” αναφέρεται σε ανακοίνωση της Διοίκησης του Δήμου Μεγαρέων

“Επανασχεδιασμός πλαισίου για σύννομη και πολιτισμένη διαχείριση αδέσποτων ζώων από τη νέα διοίκηση Δήμου Μεγαρέων”

Ο Δήμος Μεγαρέων και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Σπύρος Νικολάου, με την εντεταλμένη σύμβουλό του, Κική Κοντοπούλου, καθώς και οι αρμόδιοι της Υπηρεσίας, από 24ης Ιανουαρίου 2024, προσέτρεξαν άμεσα στο περιστατικό με το άτυχο, τραυματισμένο, νεκρό και παρατημένο αδέσποτο σκύλο σε αγροτεμάχιο, στην περιοχή Αγίου Στεφάνου, παραπλεύρως της Ε.Ο. Μεγάρων – Αλεποχωρίου.

Βασάνισαν και σκότωσαν σκύλο – Δίπλα του βρέθηκε μεταλλική ράβδος

Συνεργάστηκαν αμέσως με το Α.Τ. Μεγάρων, του οποίου δύναμη έσπευσε και έδρασε άμεσα λαμβάνοντας, εκτός των υπολοίπων, και δακτυλικά αποτυπώματα από στοιχεία ενδιαφέροντος, στο σημείο του συμβάντος. Το άτυχο ζώο, αφού περισυνελέγησαν τα ζητούμενα στοιχεία από την Αρχή της Αστυνομίας, διεκομίσθη στον κτηνίατρο κ. Κρητικό, που είναι και μέλος της 5μελούς επιτροπής, για αδέσποτα ζώα, του Δήμου, για να γίνει η απαραίτητη νεκροψία και νεκροτομή.

Διαπιστώθηκε πως το ζώο έφερε τραύμα – οπή, στην περινεϊκή χώρα, διαμέτρου 2 εκ. και βάθους 3 εκ.. Επίσης, διαπιστώθηκαν ρήξη σπλήνας και ποικίλα εσωτερικά τραύματα που ΠΙΘΑΝΩΣ προήλθαν από σύγκρουση (εικασία), καθώς και βόλι, στα σπλάχνα, από αεροβόλο όπλο, χωρίς όμως να διαπιστωθεί ενεργό τραύμα εισόδου και άρα ενδεχομένως πρόκειται για αποτέλεσμα κακοποιητικής συμπεριφοράς προς το ζώο κατά το παρελθόν και σε άγνωστο χρόνο.

Ακολουθώντας τη νόμιμη διαδικασία η Υπηρεσία του Δήμου επικοινώνησε με το ΔΙΚΕΠΑΖ (Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων) για να μεταφέρει το νεκρό ζώο και να αποτεφρωθεί. Με παρέμβαση της Ομάδας Αδέσποτος Παλμός, με επικεφαλής την Μαρία Αρκομάνη, η οποία κατέθεσε μήνυση κατ’ αγνώστου και αιτήθηκε επαναληπτικής νεκροτομής, ο Δήμος, με τη σειρά του, αιτήθηκε διακοπής της διαδικασίας αποτέφρωσης, αναμένοντας τις αποφάσεις των αρμοδίων. Να σημειωθεί ότι το πόρισμα – έκθεση της νεκροτομής απεδόθη άμεσα στην Αστυνομία.

Η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αναστασία Μασούρα, απέστειλε, αργά σήμερα, στον διευθύνοντα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών παραγγελία για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών και τον εντοπισμό όσων κακοποίησαν το άτυχο ζώο.

Σκοπός και στόχος της Διοίκησης του Δήμου Μεγαρέων είναι να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στις αρμόδιες αρχές για να διαλευκανθούν τα αίτια του συμβάντος, τονίζεται από την πλευρά της διοίκησης του Δήμου Μεγαρέων. Οι αρμόδιοι επικεφαλής και οι εντεταλμένοι λειτούργησαν και θα εξακολουθούν να λειτουργούν με γνώμονα την προστασία δικαιωμάτων δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων, όπως ορίζει ο χάρτης δικαιωμάτων τους και οι νόμοι του Κράτους.

“Επανασχεδιασμός πλαισίου για σύννομη και πολιτισμένη διαχείριση αδέσποτων ζώων από τη νέα διοίκηση Δήμου Μεγαρέων”

Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Μεγαρέων, Παναγιώτης Μαργέτης, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Σπύρος Νικολάου, η εντεταλμένη σύμβουλός του για θέματα αδέσποτων ζώων, Κική Κοντοπούλου, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Γεωργακής και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, σύλλογοι και υπάλληλοι της Υπηρεσίας επανασχεδιάζουν το πλαίσιο το οποίο θα καθορίσει μία πολιτισμένη και σύννομη διαχείριση των αδέσποτων ζώων.

«Είναι θλιβερό να βιώνουμε σαν κοινωνία ένα τέτοιο περιστατικό. Ακόμα όμως πιο θλιβερό είναι το γεγονός ότι ένα αδέσποτο ζώο βίωσε τέτοιου είδους πόνο. Ελπίζω και προσεύχομαι να μην είναι εμπρόθετη πράξη από ανθρώπου χέρι. Το Αστυνομικό Τμήμα Μεγάρων και ο διοικητής κ. Βανάκας, έδρασαν αμέσως και έπραξαν το καλύτερο. Εμείς με τη σειρά μας, πράξαμε αυτό που είμαστε υποχρεωμένοι και μπορούμε να κάνουμε. Η υπόθεση θα ερευνηθεί και είμαστε στη διάθεση των Αρχών για οποιαδήποτε περαιτέρω βοήθεια μάς ζητηθεί. Το πώς διαχειρίζεται μία κοινωνία τα αδέσποτα ζώα αποτελεί δομικό στοιχείο του άξονα κίνησής της προς τα εμπρός και προς τον πολιτισμό. Αυτή είναι η πεποίθηση όλων μας, με σκοπό να το κάνουμε πράξη όσο το δυνατόν γρηγορότερα μπορέσουμε», δήλωσε ο δήμαρχος Μεγαρέων Παναγιώτης Μαργέτης.