Σε εξέλιξη νέος κύκλος επαφών με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Λευτέρη Κοσμοπούλου για συντονισμό των αιρετών Δημάρχων, βουλευτών για να τεθούν τα θέματα της περιοχής στην Πολιτική Προστασία. 

Αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Μάνδρας-Ειδυλλίας μετά την παράταση του αυστηρότερου lockdown 

Σήμερα Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2020, συνεδρίασαν με τηλεδιάσκεψη και πρωτοβουλία του Δήμου Ελευσίνας, οι εκπρόσωποι δήμων Ασπροπύργου, Μάνδρας-Ειδυλλίας, οι βουλευτές Δυτ. Αττικής, ο Αντιπεριφερειάρχης Λ. Κοσμόπουλος, για να ενημερωθούν από τον καθηγητή λοιμωξιολόγο Γκίκα Μαγιορκίνη.

Η παράταση των αυστηρών μέτρων σε Ελευσίνα, Ασπρόπυργο, Μάνδρα-Ειδυλλία έχει προκαλέσει αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες και τον εμπορικό κόσμο, εν μέσω εορτών.

Γκίκας Μαγιορκίνης: “Παρότι στη θεσσαλονικη μεσα σε αυστηρό λοκντάουν έπεσαν τα κρούσματα, εδώ δεν μπορεί να ελεγχθεί. Ξεπηδάνε νέα κρούσματα εν μέσω και του αυστηρότερου λοκντάουν”.

Ο Καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων Γκίκας Μαγιορκίνης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ανησυχητική κατάσταση του αριθμού κρουσμάτων στη Δυτική Αττική παρά το αυστηρότερο λοκντάουν.

“Ενώ είμαστε σε λοκντάουν και υπήρξε ακόμα πιο σοβαρό λοκντάουν, έχουμε 44 κρούσματα μόνο στις 24 Δεκεμβρίου και δεν είναι στεγανοποιημένα 100% στην περιοχή. 27,34% στην πυκνότητα πληθυσμού με 2,7% πάνω από τη Θεσσαλονίκη. Όλη η Ελλάδα πέφτει αλλά εδώ βλέπουμε διαρκή επιμονή του επιδημιολογικού φορτίου.

Υπάρχει διαρκής επιμονή του επιδημιολογικού φορτίου στη Δυτική Αττική”.

Τόνισε επίσης ότι παραμένουν υψηλά τα νούμερα νοσηλευόμενων από COVID19 στα νοσοκομεία, μην αφήνοντας περιθώρια χαλάρωσης των μέτρων. Οι αιρετοί του μετέφεραν τις ανησυχίες και τις προτάσεις που, όπως ο Δήμαρχος Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου είπε “ο κόσμος είναι στα κάγκελα”.

“Οι Δήμαρχοι και ο Αντιπεριφερειάρχης δώσαμε συγκεκριμένες προτάσεις προς την πολιτική προστασία. Ελπίζουμε να εισακουστούμε να ληφθούν υπόψιν γιατί δεν μπορεί η οικονομία της περιοχής να παγώνει στις γιορτές των Χριστουγέννων” τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτ. Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος, επισημαίνοντας ότι έχουν ληφθεί δυστυχώς οριζόντια μέτρα σε περιοχές της Δυτικής Αττικής χωρίς τις παραμέτρους των γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων.

Άμεση άρση ζήτησε ο Δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας Χρήστος Στάθης, αναφερόμενος τόσο το μηδενικό αριθμό κρουσμάτων στα rapid tests του ΕΟΔΥ, όσο και τον μικρό αριθμό κατοίκων στα ομορφότερα χωριά των Βιλλίων και των Ερυθρών.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Λ. Κοσμόπουλος ανέφερε ότι “Έχουν παρθεί οριζόντια μέτρα χωρίς να κριθεί η ανθρωπογεωγραφία της περιοχής” και ρώτησε “αν έχει εντοπιστεί μέσω των ιχνηλατήσεων ότι ορισμένες περιοχές δεν τηρούν τυπικά τις προφυλάξεις και νιώθουμε αδικία ότι καταδικάζεται ολόκληρη περιοχή για συγκεκριμένους οικισμούς. Επιπλέον, βλέπουμε εκατοντάδες άτομα να εργάζονται στις μεγάλες επιχειρήσεις, έξω από τράπεζες, σουπερ μάρκετ και απορώ εκεί δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα.

Μπορούν να ανοίξουν καταστήματα έστω νωρίτερα, το πλήγμα που έχει υποστεί η οικονομία είναι τεράστιο.

Πώς μπαινει σε αυστηρό λοκντάουν ένα χωριό που εντάσσεται σε τεράστιο καλλικρατικο δημο, όπως η δημοτική κοινότητα Ερυθρών εντάσσεται σε λοκντάουν, και το Αλεποχώρι π.χ.”.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης απάντησε ότι “δεν υπάρχει τέτοιου είδους περιχαράκωση. Όταν μπορούμε να περιχαρακώσουμε συκεκριμένο οικογένειες ή τετράγωνα θα το κάνουμε. Αλλα υπήρχαν στοιχεία από την ιχνηλάτηση ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει πιο τοπική περιχαράκωση.

Εκ μέρους του Δήμου Ασπροπύργου, ο Πρόεδρος Δημ. συμβουλίου Θέμης Τσόκας πρότεινε να επαναξιολογηθούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Βλέπουμε πινγκ πονγκ μεταξύ επιτροπής λοιμωξιολόγων και πολιτικής προστασίας. Ο εγκλεισμός από τις 6 δε βοηθάει στην ψυχολογία των ανθρώπων, όπως και το κλείσιμο του λιανεμπορίου, της τοπικής αγοράς. Να βρεθούν πιο στοχευμένα μέτρα”.

«Η αυστηροποίηση των μέτρων θα χρειαστεί υποστήριξη ώστε να έχει αποτέλεσμα, απάντησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης. Ο κόσμος παντού έχει κουραστεί και δεν μπορεί άλλο αυτήν την κατάσταση. Όμως προφανώς όταν έχουμε εκθετικού τύπου αύξηση εν μέσω λοκντάουν σημαίνει ότι δεν ακολουθήθηκαν τα συγκεκριμένα μέτρα. Είναι σημαντικό να υπάρξει πιο θερμή υιοθέτηση των μέτρων που εφαρμόζονται σε όλη την υπόλοιπη χώρα για να υπάρχει έλεγχος της πανδημίας. Να αναλυθεί σε βάθος τι έφταιξε και ξεκίνησε εκθετική αύξηση εν μέσω λοκντάουν. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι δεν υιοθετήθηκαν τα μέτρα για αποφυγή συναθροίσεων, χρήση μάσκας, αποστάσεων» ανέφερε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

 

«Η κούραση μας έχει φέρει στα όρια μάς. Και υπάρχει το παράπονο γιατί εμείς; Γιατί μόνο εμείς; Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο ότι τα μέτρα είναι άδικα. Πώς μπορούμε να υιοθετήσουμε αυστηροποίηση των μέτρων. Είχαμε ελλιπή ενημέρωση και ήρθε με λάθος τρόπο, είναι το κοινό παράπονο όλων μας. επειδή η δυτική Αττική τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζεται όχι όπως οι άλλες περιοχές, ο κόσμος είναι στα κάγκελα» τόνισε ο Δήμαρχος Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου.

Ανέφερε ακόμα ότι υπάρχει Ψήφισμα Δήμου Ελευσίνας να συνομολογήσουν σε δέσμη μέτρων στήριξης της τοπικής αγοράς προς τους βουλευτές ώστε να διεκδικηθούν μέτρα στήριξης για τους κατοίκους της περιοχής.

Στη συνέχεια της συζήτησης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτ. Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος ανέφερε ότι «Πρέπει να μπούμε σε διαδικασία ενίσχυσης των επιχειρηματιών της περιοχής. Εξετάζουμε τις δυνατότητες ως περιφέρεια να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις. Νομίζω ότι έχουν παρθεί δυστυχώς οριζόντια μέτρα. Δεν θεωρώ ότι ελήφθησαν υπόψιν όλα τα γεωγραφικά στοιχεία της περιοχής μας. από τον ΕΟΔΥ μας είχε αναφερθεί συγκεκριμένος εντοπισμός κρουσμάτων”.

Ο Αντιπεριφρειάρχης Λ. Κοσμόπουλος πρότεινε να γίνουν διασκέψεις με τον εκπρόσωπο ΕΟΔΥ, όπως και τον Υπουργό προστασίας του πολίτη Μ. Χρυσοχοϊδη και τον υφυπουργό πολιτικής προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, όπως επεσήμανε και ο Δήμαρχος Ελευσίνας Αργ. Οικονόμου για να τεθούν εκ νέου επι τάπητος τα μέτρα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας

O Δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας Χρήστος Στάθης ζήτησε άμεση άρση του lockdown στην περιοχή του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας.

Από πλευράς των βουλευτών Δυτ. Αττικής, ο Ευάγγελος Λιάκος ανέφερε “Να μην πάψουμε να έχουμε εμπιστοσύνη στους ειδικούς. Οι αποφάσεις παίρνονται για να προστατευθούν ανθρώπινες ζωές. Δεν είναι ότι έτσι αποφασίστηκε να κλείσει.

Είναι εγκληματικό λάθος να μην εμπιστευόμαστε τους ειδικούς. Γνωρίζουν στοιχεία συγκεντρωτικά. Υπάρχει κίνδυνος για διχασμό μεταξύ πολιτών της Δυτικής Αττικής, αυτό πρέπει να το διαφυλάξουμε. Είμαστε σε πόλεμο, το γνωρίζουμε από τον Μάρτη. Να επισημάνω την επικινδυνότητα να χρησιμοποιείται η δημόσια υγεία αντιπολιτευτικά.

Είμαι στο πλευρό των συμπολιτών μας που πλήττονται και έχω ήδη παρέμβει για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις.

Δε θα με βρείτε όμως σύμμαχο σε οποιαδήποτε παρέμβαση ζητηθεί σε αποφάσεις που παίρνουν οι ειδικοί, τόνισε ο Ε. Λιάκος. Όταν είμαστε σε πόλεμο, ο στρατιώτης δε ρωτάει γιατί πρέπει να πυροβολήσει, απλά πυροβολάει».

“Δεν αμφισβητούμε την επιστημονική κοινότητα αλλά η ενημέρωση όταν γίνεται με σαφή τρόπο διευκολύνει την πειθαρχία της κοινωνίας. Είμαστε κατά της περιθωριοποίησης της περιοχής μας πρέπει να τη βγάλουμε από πάνω μας γιατί δεν μας αξίζει”, ανέφερε ο Δήμαρχος Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου.

Ο Βουλευτής Γιώργος Κώτσηρας ανέφερε ότι “Το θέμα είναι σύνθετο, πολυπαραγοντικό και μπορεί η καθημερινή ενημέρωση να το καθιστά απλό αλλά η εμπειρία των τελευταίων μηνών δείχνει ότι είναι ζήτημα με πολλαπλούς παράγοντες με κύριο διακύβευμα την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Οφείλουμε να ακούμε πιστά όσα οι εκλεκτοί επιστήμονες διαπιστώνουν δεν πρόκειται για απλό ζήτημα αλλά για θέμα που μας ταλανίζει. Είναι τεράστια αγωνία των κατοίκων.

Η ιδιαίτερη αντιμετώπιση που είχαν οι περιοχές έπληξε την οικονομία, πρόσθεσε ο Γ. Κώτσηρας, αναφέροντας ότι σε συναντήσεις με τον κ. Γεωργιάδη και κ. Σταϊκούρα μετέφερε την “αγωνία των εμπόρων που είναι λογική και δίκαιη. Στο πλαίσιο των μέτρων ειδικά στην επιστρεπτέα προκαταβολή θα διεκδικήσουμε. Να διεκδικήσουμε την ενισχυμένη επιδότηση των επιχειρήσεων που πλήττονται. Είμαι σύμμαχος στο μέτρο που μπορούμε να γίνει παρέκκλιση στο μέτρο των όσων γίνονται στη χώρα. Μήνυμα υπευθυνότητας στους συμπολίτες μας για να αντιμετωπίσουμε».

Ο Βουλευτής Γιώργος Τσίπρας επεσήμανε ότι «Εμπιστοσύνη υπάρχει όσο υπάρχει διαφάνεια για την Δυτική Αττική. Ελπίζουμε ότι θα διορθωθεί η κατάσταση στη Δυτική Αττική. Είναι κρίσιμο να αυξηθεί η εικόνα που υπάρχει από τον ΕΟΔΥ, π.χ. υποχρεωτικό το τεστ σε μεγάλους εργασιακούς χώρους. Δεν απαντήθηκε για ποιο λόγο χωριά παραμένουν σε αυστηρό λοκντάουν, είναι παράλογο. Η περιοχή μας έχει πληγεί από το κλείσιμο της αγοράς».

Στο τέλος της συζήτησης, οι αιρετοί αποφάσισαν να συντονιστούν υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Λευτέρη Κοσμόπουλο για να συναντηθούν με τον υπουργό Μ. Χρυσοχοΐδη και τον υφυπουργό Ν. Χαρδαλιά για να εξετασθούν τα μέτρα και η πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη Δυτική Αττική.