Από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη και του Διοικητή του Οργανισμού Σπύρου Πρωτοψάλτη, παραδόθηκαν την Παρασκευή 9 Απριλίου οι 40 πρώτες εργατικές κατοικίες στον Δήμο Ελευσίνας.

Η παράδοση των εργατικών κατοικιών έχει σημασία τόσο για τους πολίτες δικαιούχους που παρέλαβαν τις κατοικίες, όσο και για την εικόνα του παραλιακού μετώπου της Ελευσίνας-Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Ο Δήμαρχος Ελευσίνας ανέφερε ότι “είναι μια πραγματικά καλή ημέρα για την Ελευσίνα, η σημερινή. Με τον Υπουργό Kostis Hatzidakis και τον Πρόεδρο του #ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης παραδώσαμε τις πρώτες Εργατικές Κατοικίες στους δικαιούχους. Σήμερα, μετά από επίπονη και επίμονη προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής, ο στόχος επετεύχθη. Νιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση που συμβάλλαμε στη χαρά, που πήραν σήμερα οι πρώτοι δικαιούχοι”.

Στην παράδοση των εργατικών κατοικιών από τον Υπουργό, βρέθηκαν ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Θανάσης Μπούρας, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας, ο Γραμματέας της Βουλής Βουλευτής Βαγγέλης Λιάκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος, Αντιδήμαρχοι Δήμου Ελευσίνας.

Ο Θ. Μπούρας είχε παραβρεθεί και είχε συμμετάσχει το 2009 στην κλήρωση για την ανάδειξη των δικαιούχων, κληρώνοντας και ο ίδιος έναν από τους 80 δικαιούχους. Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών με παρεμβάσεις του, προσωπικές επαφές αλλά και κοινοβουλευτικές ερωτήσεις, ήταν στο πλευρό των δικαιούχων και πίεζε προς τους ιθύνοντες προκειμένου να παραδοθούν οι κατοικίες στους δικαιούχους. Ο κ. Μπούρας δήλωσε “ιδιαίτερα ικανοποιημένος για τη θετική αυτή εξέλιξη, αναμένει την παράδοση και των υπόλοιπων κατοικιών και συνεχίζει να στηρίζει με όσα μέσα διαθέτει τους δικαιούχους οικιστές. Με επιμονή, όμως, και πλήρη συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έγιναν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες, ώστε να επιλυθούν οι χρόνιες τεχνικές και οικονομικές εκκρεμότητες που οδηγούσαν σε κωλυσιεργίες”.

 

Λ. Κοσμόπουλος: «Συνεργαζόμαστε με τον Δήμο και τους αρμόδιους   κυβερνητικούς φορείς για την αναμόρφωση της εικόνας του τόπου μας»

Σχετικά ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος ανέφερε ότι: «Με ενέργειες του Δημάρχου Ελευσίνας Αργύρη Οικονόμου και τη συμβολή των αρμόδιων κυβερνητικών φορέων, παραδίδονται σε πολίτες της Ελευσίνας εργατικές κατοικίες, προς όφελος τόσο των πολιτών όσο και της γενικότερης εικόνας της πόλης μας που αποκτά ζωή στο παραλιακό μέτωπο.

Συνομιλήσαμε με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη για αυτό, μεταξύ και άλλων θεμάτων, για την ανάπλαση της περιοχής ενόψει και της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των πολιτών της Δυτικής Αττικής».

 

φωτο-ρεπορτάζ: Αλέκα Σταματιάδη

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της σημερινής ημέρας, καθώς, μετά από πολυετή καθυστέρηση, ξεκινά η σταδιακή παράδοση στους δικαιούχους οικιστές των πρώτων 40 εργατικών κατοικιών του οικισμού «Ελευσίνα ΙV» του ΟΑΕΔ στο παράκτιο μέτωπο της Ελευσίνας. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι, μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα παραδοθούν και οι υπόλοιπες 40 κατοικίες του οικισμού «Ελευσίνα V».

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι η παράδοση των 80 εργατικών κατοικιών στην Ελευσίνα ήταν μία Οδύσσεια, καθώς κράτησε 12 χρόνια, ενώ υπογράμμισε ότι η παράδοση των κατοικιών σηματοδοτεί την ολοκλήρωση ενός σημαντικού έργου.

Όπως είπε, σήμερα παραδίδονται οι 40 πρώτες εργατικές κατοικίες, ενώ πολύ σύντομα θα παραχωρηθούν και οι υπόλοιπες 40, «χάρη στις προσπάθειες που έκανε το τελευταίο διάστημα η διοίκηση του ΟΑΕΔ».

«Συνεχίζουμε, για να κλείσουμε αντίστοιχες εκκρεμότητες στην Κέρκυρα, στα Γιαννιτσά και στα Γρεβενά. Είναι διπλή υποχρέωσή μας, λόγω και της κρίσης του κορωνοϊού, που ταλανίζει την πατρίδα μας, να αντιμετωπίσουμε ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους, τους ανθρώπους του μόχθου. Δέσμευσή μας είναι ότι θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό σε όλα τα επίπεδα, για να είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας» σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), με προτεραιότητα στην επίλυση των χρόνιων τεχνικών και οικονομικών εκκρεμοτήτων και με συντονισμένες και εντατικές προσπάθειες της διοίκησης και των αρμόδιων υπηρεσιών, σε στενή συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και εκπροσώπους, η αποπεράτωση των οικισμών βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο.

«Είναι μεγάλη μας χαρά που βρισκόμαστε σήμερα εδώ, διότι, μετά από μία πολύχρονη ταλαιπωρία 12 ετών, οι δικαιούχοι των εργατικών κατοικιών της Ελευσίνας θα ξεκινήσουν να μπαίνουν στα σπίτια που τους ανήκουν» δήλωσε ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, τονίζοντας τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε ώστε να ξεπεραστούν όλα τα προβλήματα.

Ο δήμαρχος Ελευσίνας, Αργύρης Οικονόμου, επισήμανε ότι σήμερα είναι μία ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για την πόλη και τους ωφελούμενους του προγράμματος των εργατικών κατοικιών. Όπως ανέφερε, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διοίκηση του δήμου υπήρξε άμεση επαφή με τους κατοίκους και τους ωφελούμενους και «άρχισε μία πολύ μεγάλη διαδικασία, ώστε να φτάσουμε στη σημερινή ημέρα». «Θεωρούμε ότι σιγά σιγά αρχίζει να αλλάζει η σελίδα για την Ελευσίνα» τόνισε ο δήμαρχος.

Ο οικισμός «Ελευσίνα ΙV» περιλαμβάνει 40 κατοικίες σε διώροφα κτίρια με κεραμοσκεπή, καθώς και δύο καταστήματα, μία αίθουσα συγκέντρωσης και διαμορφωμένο περιβάλλοντα χώρο. Εντός του οικισμού υπάρχει παλαιό διατηρητέο βιομηχανικό κτίσμα της πρώην «Ελαιουργικής», το οποίο θα αποκατασταθεί για πολιτιστικές χρήσεις, στο πλαίσιο των αναγκών του δήμου Ελευσίνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το έτος 2023, μέσω  προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης, που θα συναφθεί μεταξύ του ΟΑΕΔ, του δήμου Ελευσίνας, του υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Αττικής.

Ομοίως, ο οικισμός «Ελευσίνα V» περιλαμβάνει 40 κατοικίες σε διώροφα κτίρια με κεραμοσκεπή και υπόγεια και διαμορφωμένο περιβάλλοντα χώρο. Εντός του οικισμού υπάρχουν τα διατηρητέα κτίρια «ΙΡΙΣ» και «Καμινάδα», τα οποία επίσης θα αποκατασταθούν, μέσω  προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης μεταξύ  του ΟΑΕΔ, του δήμου Ελευσίνας, του υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Αττικής, συνολικού προϋπολογισμού 2.200.000 ευρώ, που υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 2020 και θα χρηματοδοτηθεί από τον ΟΑΕΔ έως του ποσού των 1.600.000 ευρώ.