Κατάργηση της απλής αναλογικής, κατάργηση του 50% στην εκλογή Δημάρχων-Περιφερειαρχών

Στόχος να εξαλειφθούν προβλήματα κυβερνησιμότητας σε Δήμους-Περιφέρειες

Κατάργηση της απλής αναλογικής, κατάργηση του ποσοστού άνω του 50% που απαιτείται για την εκλογή Δημάρχων και Περιφερειαρχών από τον πρώτο γύρο, την εκλογή από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 43%, θέσπιση πλαφόν εισόδου στα Δημοτικά Συμβούλια το 3% και κατάργηση της  τέταρτης κάλπης που αφορά τους Διαμερισματικούς και Κοινοτικούς Συμβούλους, ενώ ο νικητής συνδυασμός θα καταλαμβάνει τα 3/5 των εδρών, σε περίπτωση που αυτός συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 60% θα εφαρμόζεται η απλή αναλογική: Αυτά είναι τα βασικά σημεία των αλλαγών στον εκλογικό νόμο που αποκάλυψε ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης σε τηλεδιάσκεψη με τους Δημάρχους και τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη.

Οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο θα συζητηθούν στο προσεχές υπουργικό συμβούλιο και θα ακολουθήσει διάλογος με τους εκπροσώπους των αυτοδιοικητικών οργάνων.

Όπως τόνισε ο κ. Βορίδης, στόχος των αλλαγών είναι να εξαλειφθούν τα ζητήματα κυβερνησιμότητας που προέκυψαν από την απλή αναλογική και να διασφαλίζεται στον νικητή η απαραίτητη πλειοψηφία προκειμένου να μπορεί να διοικήσει.

Αναλυτικότερα, ο εκλογικός νόμος, η κινητικότητα, η πολεπίπεδη διακυβέρνηση, το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, καθώς και θεσμικά και αναπτυξιακά ζητήματα βρέθηκαν στο επίκεντρο των αναφορών του Υπουργού Εσωτερικών Μ. Βορίδη κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Αττικής Γ. Μαρκόπουλος,  το σύνολο των Δημάρχων της Αττικής, Αντιπεριφερειάρχες, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Γ. Σελίμης  και Εντεταλμένοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι.

 

«Μέσα από τη γόνιμη συνεργασία Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Κυβέρνησης με επίκεντρο τον πολίτη, μπορεί να εξασφαλιστεί η θεσμική θωράκιση που θα οδηγήσει την Αττική και συνολικά τη χώρα στην ανάπτυξη»  ανέφερε από την πλευρά του ο Γ. Πατούλης και συμπλήρωσε : «Τώρα είναι η κατάλληλη συγκυρία και έχουμε την ιστορική ευθύνη και ευκαιρία να συνεργαστούμε γόνιμα προς την κοινή κατεύθυνση που είναι η αναβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών, μέσα από την προώθηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων. Ως Περιφέρεια Αττικής έχουμε τη βούληση να είμαστε συνοδοιπόροι σας και να συνδράμουμε το έργο σας με όσες δυνάμεις διαθέτουμε, προκειμένου να οδηγήσουμε την Αττική στην ανάπτυξη, με τον πολίτη μπροστά».

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν, εκτός του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, ο Υπ. Εσωτερικών Μ. Βορίδης, ο Πρόεδρος ΠΕΔΑ Μαρκόπουλος, καθώς και οι δήμαρχοι: Αμαρουσίου Θ. Αμπατζόγλου, Πετρούπολης Στ. Βλάχος, Αγ. Δημητρίου Μ. Ανδρούτσου, Φιλοθέης – Ψυχικού Δ. Γαλάνης,  Ιλίου Ν. Ζενέτος,  Αγ. Παρασκευής Β. Ζορμπάς,  Κηφισιάς Γ. Θωμάκος, Νίκαιας – Ρέντη Γ. Ιωακειμίδης, Ι. Καλαφατέλης, Καλλιθέας Δ. Κάρναβος, Κρωπίας Δ. Κιούσης, Σπάτων Αρτέμιδας Δ. Μάρκου, Βρυλυσίων Ξ. Μανιατογιάννης, Λυκόβρυσης Πεύκης Αν. Μαυρίδης, Ηρακλείου Ν. Μπάμπαλος, Δάφνης – Υμηττού Αν. Μπινίσκος, Πειραιώς Ι. Μώραλης,  Φυλής Χρ. Παππούς, Τροιζηνίας – Μεθάνων Σπ. Πολλάλης, Ελληνικού – Αργυρούπολης Γ. Κωνσταντάτος, Χαλανδρίου Σ. Ρούσσος, , Μάνδρας – Ειδυλλίας Χρ. Στάθης,  Μαραθώνα Στ. Τσίρκας, Ελευσίνας, Αργ. Οικονόμου, Νέας Σμύρνης Τζουλάκης, Σαρωνικού Π. Φιλίππου, Π. Φαλήρου Ι. Φωστηρόπουλος, Ηλιούπολης Γ. Χατζηδάκης, Κορυδαλλού Ν. Χουρσαλάς, Αγ. Αναργύρων – Καματερού Στ. Τσίρμπας, Αγ. Παρασκευής Β. Ζορμπάς, Ωρωπού Γ. Γιασημάκης, Βύρωνα Γρ. Κατωπόδης, Παπάγου – Χολαργού Ηλ. Αποστολόπουλος, Πόρου Ι. Δημητριάδης, Περάματος Ι. Λαγουδάκης, Λαυρεωτικής Δ. Λουκάς, Πεντέλης Δ. Κεχαγιά, Παιανίας Ισ. Μαδής, Αίγινας Γ. Ζορμπάς, Αχαρνών Σπ. Βρεττός, Μοσχάτου Α. Ευθυμίου, Σαλαμίνας Γ. Παναγόπουλος, εκπροσωπώντας τον Δ. Αθηναίων ο Ν. Αβραμίδης, εκπρόσωπος το Δήμο Περιστερίου Μ. Τσιώτα, Γ. Κοκόλης εκπροσωπώντας το δήμο Ραφήνας – Πικερμίου, εκπρόσωπος του δήμου  Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, εκπρόσωπος του  Ν. Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, οι Αντιπεριφερειάρχες Ν. Πέππας, Β. Κόκκαλης, Γ. Δημόπουλος,  Β. Θεοδωρακοπούλου Μπόγρη, Στ. Αντωνάκου, Θ. Αυγερινός, Α. Λεωτσάκος, Δ. Νάνου, Λ. Κεφαλογιάννη, Μ. Κουρή, Β. Γιαννακόπουλος, Εντεταλμένοι σύμβουλοι Ευρ. Κοσμίδη, Ν. Παπαγεωργίου, Θ. Κατσιγιάννης,  Γ. Αγγελόπουλος, ο εκτελεστικός Γραμματέας Ι. Σελίμης και Αντιδήμαρχοι.