Νέες απειλές εμφανίζονται για τα Γεράνεια όρη, καθώς τρεις αιτήσεις έλαβαν βεβαίωση παραγωγού.

Συνολικά, για 19 αιολικά πάρκα για 124 ανεμογεννήτριες ύψους 200 μέτρων σε όλη κορυφογραμμή των  Γερανείων, πήραν οι εταιρείες ΒΟΟΤΙ, ΤΕΡΝΑ και Ε.Κ. Αποθηκευτική, όπως μας είπε μέλος της επιτροπής αγώνα «Όχι ανεμογεννήτριες στα Γεράνεια» που τονίζει ότι πρόκειται για «Τεράστια καταστροφή».

«Τα Γεράνεια είναι κάτι που μας αφορά όλους γιατί είναι πολύ σημαντικός πνεύμονας της Δυτικής Αττικής. Έχουν καεί 400. 000 στρέμματα περιμετρικά της περιοχής μας και οι ανεμογεννήτριες είναι μια καταστροφή που ξεκινά από την κατασκευή τους, χρειάζονται τόνους εξορύξεων για να φτιαχτεί μια ανεμογεννήτρια και η τοποθέτησή της είναι απόλυτη καταστροφή ενός βουνού, πρέπει να κοπούν δέντρα, να ανοιχτούν δρόμοι, κ.ο.κ.

Οι ανεμογεννήτριες επηρεάζουν τις καλλιέργειες, την πτηνοτροφία, όπως και γενικότερα το φυσικό περιβάλλον, επηρεάζουν γενικότερα την καθημερινότητα σε μια περιοχή.

Είναι το βουνό μας. Και είναι ένα βουνό που είναι «ορφανό», δεν έχει άλλα βουνά τριγύρω για να το υποστηρίξουν».

Η Επιτροπή Αγώνα «ΟΧΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΓΕΡΑΝΕΙΑ» έχει αρκετά ενεργό δράση και κοινωνικά αλλά και νομικά, αποτελούμενη από πολίτες και συλλόγους της περιοχής μας, και έχει ήδη προχωρήσει και σε νομικές ενέργειες κατά των ανεμογεννητριών και τα μέλη της παρακολουθούν τις διαδικασίες για τις ανεμογεννήτριες στα Γεράνεια όρη και παρεμβαίνουν και δηλώνουν έτοιμοι για κινητοποιήσεις.

Σημειώνεται ότι η βεβαίωση παραγωγού είναι ένα από τα στάδια που περνάνε οι αιτήσεις εταιριών για τοποθέτηση ανεμογεννητριών και δεν είναι το τελικό στάδιο. Ο Δήμος Μεγαρέων, η προηγούμενη και η σημερινή διοίκηση, έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους. Όμως, όπως φαίνεται αυτό δεν είναι αρκετό. Αυτό που ζητά η επιτροπή αγώνα κατοίκων της περιοχής μας κατά των ανεμογεννητριών είναι να προστατευθούν τα Γεράνεια όρη. «Ως επιτροπή, μας αναφέρει μέλος της Επιτροπής αγώνα «Όχι ανεμογεννήτριες στα Γεράνεια», έχουμε καλέσει δημοτικά συμβούλια και στα περιφερειακά συμβούλια έχουν εγκριθεί ομόφωνα ψηφίσματα.

Ζητάμε την εξαίρεση των Γερανείων για 30 χρόνια για οποιαδήποτε βιομηχανική ενέργεια.  Από μόνη της μια ανεμογεννήτρια είναι μια βιομηχανία. Σύμφωνα με το άρθρο 117 του συντάγματος, απαγορεύεται οποιαδήποτε βιομηχανική παρέμβαση σε πυρόπληκτη περιοχή.

Ζητάμε να βγει νόμος για τα Γεράνεια, να κατατεθεί ψήφισμα στα αρμόδια υπουργεία και στη βουλή».

«Τίποτα δεν έχει χαθεί, αλλά αν δεν ενωθούμε μπορούν να χαθούν όλα, τονίζεται από μέλος της Επιτροπής Αγώνα. Κάθε αίτηση που γίνεται από την εταιρεία- επενδυτή προς την ΡΑΕ περνάει στάδια αξιολόγησης αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο πρώτο στάδιο. Στις 19 Απριλίου 2024 πήραν βεβαίωση παραγωγού οι αιτήσεις που ξεκίνησαν να γίνονται στα Γεράνεια ένα μήνα μετά τη πυρκαγιά του 2021 για συνολικά 19 αιολικά «πάρκα» 183 ανεμογεννήτριες 200 μέτρων ύψους , από αυτές 47 α/γ στους Αγίους Θεοδώρους με μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας σαν μικρά πυρηνικά εργοστάσια πάνω από τα σπίτια μας . Το αν έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας μέχρι την βεβαίωση εγκατάσταση και την άδεια λειτουργίας κανείς δεν μπορεί να το απαντήσει με σιγουριά καθώς έχουμε δει να ξεκινούν έργα με διαδικασίες fast track για λόγους «εθνικής σημασίας».

Καλούμε όλους τους πολίτες, συλλόγους και συλλογικότητες να σταθούν δίπλα μας σε αυτόν τον αγώνα.  Δεν θα επιτρέψουμε με κανένα τρόπο να καταστραφούν τα Γεράνεια Όρη. Θα μας βρουν απέναντι τους».