Ο τουρισμός, και ειδικότερα ο θεματικός τουρισμός, αποτελεί οικονομικό κλάδο, ο οποίος αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς τις τελευταίες δεκαετίες. Ο θεματικός τουρισμός μπορεί να λειτουργήσει ως μέσο τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης, ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής κρίσης, μέσα από τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη που προσφέρει.

Η Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής, διαθέτει ένα πλούσιο απόθεμα μνημείων των αρχαίων χρόνων και νεότερα, τα οποία σε συνδυασμό με άλλους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους μπορούν να συμβάλουν στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Πρέπει να θεωρηθεί βέβαιο ότι είναι απαραίτητη η προώθηση δράσεων, οι οποίες ενισχύουν την προβολή και ανάδειξη των μνημείων της περιοχής μας, με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και φυσικά πάντα με την μέριμνα για τη διαφύλαξη του ιδιαίτερου χαρακτήρα αυτών των μνημείων.

Όπως με όλες τις μορφές τουρισμού, έτσι και με τον θεματικό τουρισμό, αναπτύσσεται μια παράλληλη δραστηριότητα που διαπερνά όλο το μήκος της τουριστικής αλυσίδας. Μία σειρά από επαγγέλματα μπορούν να ωφεληθούν και να συμβάλουν στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Μία μορφή θεματικού τουρισμού είναι ο θρησκευτικός. Μοναστήρια και ναοί της ορθοδοξίας μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης χιλιάδων ανθρώπων οι οποίοι θα συνδυάσουν το προσκύνημα με την περιήγηση και την επίσκεψη.

Η πεζοπορία σε περιηγητικές διαδρομές είναι μία συνεχώς αναπτυσσόμενη δραστηριότητα από πλευράς πολιτών, κυρίως από χώρες του εξωτερικού, όπου συνδυάζεται η επαφή με την φύση, η επίσκεψη πολιτιστικών μνημείων και η ενίσχυση της ευαισθητοποίησης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Η περιοχή μας έχει όλα τα προσόντα για να αναπτυχθεί σε αυτόν τον τομέα.

Οι αθλητικές εκδηλώσεις μπορούν επίσης να προσελκύσουν τουρίστες της μίας τουλάχιστον ημέρας. Εκτός των συμμετεχόντων ακολουθεί πλήθος φιλάθλων. Πρόκειται για μία επιτυχώς και πολλαπλώς δοκιμασμένη “συνταγή” που αποφέρει έσοδα και αμέτρητα οφέλη για τον τόπο μας.

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις αναμφισβήτητα “μαγνητίζουν” και έχουν φανατικούς οπαδούς που μπορούν να κάνουν πολλά χιλιόμετρα για να τις παρακολουθήσουν. Τρανταχτό παράδειγμα είναι τα Αισχύλεια που πραγματοποιούνται ετησίως στην Ελευσίνα και είναι πλέον θεσμός. Παρόμοιες εκδηλώσεις, όχι αποκλειστικά ίδιου θέματος και αναφοράς, είναι απόλυτα εφικτό να γίνουν σε κάθε πόλη της Δυτικής Αττικής δεδομένης της μοναδικής πολιτιστικής διαδρομής που έχει η κάθε μία.

Σε συνδυασμό με τις ανάλογες υποδομές μπορεί να αναπτυχθεί στην περιοχή μας και ο τουρισμός υγείας όπως π.χ. ο ιαματικός και ο τουρισμός ευεξίας. Όπου έχουν γίνει ανά τον κόσμο ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση οι τοπικοί δείκτες της οικονομίας έχουν εκτοξευτεί καθώς πρόκειται για εξειδικευμένες επενδύσεις υψηλής ποιότητας και υψηλού επιπέδου υπηρεσιών.

Τοπικά, εθνικά ή διεθνή συνέδρια μπορούν να λάβουν χώρα στην περιοχή μας καθώς η κοντινή χιλιομετρική απόσταση από την πρωτεύουσα και το σύγχρονο και ασφαλές οδικό δίκτυο επιτρέπει τις ημερήσιες επισκέψεις των συμμετεχόντων.

Τα τελευταία χρόνια η Δυτική Αττική έχει δεχθεί ένα πλήγμα στο φυσικό της περιβάλλον. Η φύση θα κάνει όπως πάντα το θαύμα της και θα αναγεννηθεί. Αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι μας είναι να παραμείνουμε αισιόδοξοι και να εργαστούμε για ένα καλύτερο, ένα διαφορετικό μέλλον στηριζόμενο σε έναν παραδοσιακό πυλώνα ανάπτυξης, αυτόν του τουρισμού.

Θεωρώ χρέος μου να αγωνιστώ από τα έδρανα του περιφερειακού συμβουλίου ώστε να επιτευχθεί μία ορθολογιστική τουριστική ανάπτυξη η οποία θα είναι μία στοχευμένη και ουσιαστική ενέργεια για την φυσική και πολιτιστική αναβάθμιση. Στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου ζητώ την στήριξή σας για να πάμε την ΑΤΤΙΚΗ ΜΠΡΟΣΤΑ!

Κλεάνθης Βαρελάς

Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Αττικής – ΑΤΤΙΚΗ ΜΠΡΟΣΤΑ Νίκος Χαρδαλιάς

Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

Αναπληρωτής διοικητής Θριασίου Νοσοκομείου Ελευσίνας