Θετικά ψήφισαν για το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο και των ομοφύλων ζευγαριών οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Δυτικής Αττικής Γιώργος Κώτσηρας, Θανάσης Μπούρας, Ευάγγελος Λιάκος.

Αρνητικά ψήφισε ο βουλευτής ΚΚΕ της Δυτικής Αττικής Χρήστος Τσοκάνης.

Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις» με το οποίο επεκτείνεται η δυνατότητα σύναψης γάμου και σε πρόσωπα του ιδίου φύλου, επέρχεται η νομική προστασία οικογενειών και ενισχύεται η προστασία από διακρίσεις.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε τόσο επί της αρχής όσο και επί των άρθρων έπειτα από διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας. Συγκέντρωσε 176 ψήφους «υπέρ», 76 «κατά» και 2 «παρών» σε σύνολο 254 παρόντων βουλευτών.

Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας υπερψήφισαν το νομοσχέδιο, τη στιγμή που ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και Νίκη το καταψήφισαν. Δεν έλειψαν, ωστόσο, σημαντικές διαφοροποιήσεις βουλευτών/τριών από τις επίσημες κομματικές γραμμές.

Αξίζει να σημειωθεί πως καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε η νομολογία του Δικαστηρίου της Ένωσης όπως και αυτή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που αναγνώρισε ότι η σχέση ομόφυλου ζευγαριού εμπίπτει στην έννοια της οικογενειακής ζωής του άρθρου 8 της ΕΣΔΑ, ενώ αμφότερα τα Δικαστήρια επιτάσσουν και την προστασία της σχέσης του κοινού τέκνου και με τους δύο γονείς του. Ως εκ τούτου, με το νομοσχέδιο, πραγματοποιούνται οι αναγκαίες παρεμβάσεις στην εργατική νομοθεσία για την προστασία των ομοφύλων συζύγων και γονέων, διευρύνεται η προστασία από διακρίσεις και εξειδικεύονται το καθεστώς από σχέσεις που συνάφθηκαν στο εξωτερικό.

Η θεσμοθέτηση της ισότητας στον γάμο δημιουργεί και ισότητα στα δικαιώματα παιδιών ομόφυλων ζευγαριών που ήδη ζουν με και ανατρέφονται από ομόφυλους γονείς. Η ισότητα στον πολιτικό γάμο, ανεξαρτήτως  φύλου συνεπάγεται την αναγνώριση των έννομων συνεπειών γάμων που έχουν τελεστεί στην αλλοδαπή. Επιχειρείται η προστασία της οικογένειας που έχει ήδη συσταθεί σε χώρα του εξωτερικού, και, ιδίως, των τέκνων που έχουν γεννηθεί και θεμελιώσει νομική σχέση με τον γονέα ή τους ομόφυλους γονείς τους.

Προβλέπεται η διασφάλιση εργασιακών δικαιωμάτων και παροχών που συνδέονται με τη δημιουργία οικογένειας με τρόπο ώστε να κατοχυρωθεί η ίση μεταχείριση ανεξαρτήτως φύλου ή ταυτότητας φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού και στον τομέα της απασχόλησης.

Τέλος, με την ψήφιση του νομοσχεδίου, η χώρα μας προστίθεται στον μακρύ κατάλογο των χωρών που αναγνωρίζουν την ισότητα στον γάμο, όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Πορτογαλία, η Αργεντινή, η Δανία, η Γαλλία, η Βραζιλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, ή πιο πρόσφατα, η Φινλανδία, το Λουξεμβούργο, η Ιρλανδία, η Εσθονία, η Γερμανία, η Μάλτα, η Αυστραλία, η Ελβετία και οι ΗΠΑ (συνολικά 36 χώρες στον κόσμο).