Στασιμότητα παρατηρείται στην υπόθεση της πώλησης των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Ενώ οι διαδικασίες είχαν αρχίσει με ενθουσιασμό  πρωτοστατούντος του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, τώρα υπάρχει ένα μούδιασμα.  Ο αμερικανικών συμφερόντων όμιλος ΟΝΕΧ, με επικεφαλής τον Πάνο Ξενοκώστα κινείται για την απόκτηση των ναυπηγείων εφαρμόζοντας το μοντέλο της Σύρου, δηλαδή συμφωνία με τράπεζες για τις δανειακές υποχρεώσεις, συμφωνία με το  δημόσιο για τα χρωστούμενα από ασφαλιστικές εισφορές και πληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων.

Θ. Μπούρας: Εξασφαλίζεται η μισθοδοσία των εργαζομένων ως τον Ιούνιο με ειδική τροπολογία

Κατατέθηκε στη Βουλή, τροπολογία στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης  με θέμα «Κώδικας Δικαστικών Υπαλλήλων», σύμφωνα με την οποία παρατείνεται για χρονικό διάστημα τριών μηνών, από 1.4.2021 έως 30.6.2021, όσο και το χρονικό διάστημα παράτασης του προγράμματος ναυπήγησης, η καταβολή από το πολεμικό Ναυτικό των μηνιαίων αμοιβών των εργαζομένων των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, συνεχίζεται απρόσκοπτα η καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων των Ναυπηγείων Ελευσίνας έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μεταβίβασης στη νέα ιδιοκτησία. Η τροπολογία θα αποτελεί νόμο του κράτους εντός της εβδομάδος, μετά την δημοσίευσή της στην εφημερίδα της κυβέρνησης.

“Η εν λόγω νομοθετική ρύθμιση είναι αποτέλεσμα πολλών και διαρκών επαφών του κ. Μπούρα τόσο με το Προεδρείο του Σωματείου Εργαζομένων των Ναυπηγείων όσο και με τους συναρμόδιους Υπουργούς κκ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, Άδωνι Γεωργιάδη και Χρήστο Σταϊκούρα, αναφέρεται από πλευράς του Αντιπροέδρου της Βουλής Θ. Μπούρα.

Η συνολική δαπάνη, σύμφωνα με το αρμόδιο Υπουργείο, ανέρχεται στο ποσό των 3.175.000 ευρώ και διατίθεται από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Εθνικό Σκέλος) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας”

Γ. Κώτσηρας: Είναι καθήκον μας να στηρίζουμε τους εργαζομένους στα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Σε δήλωσή του ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης και Βουλευτής Δυτικής Αττικής, κ. Γιώργος Κώτσηρας, ανέφερε: «Η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση που εντάσσεται μέσω τροπολογίας στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, δεν αποτελεί τίποτα άλλο από το καθήκον που έχει η σημερινή Κυβέρνηση για την άοκνη στήριξη των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Θα ήθελα να τονίσω ότι βρίσκομαι διαρκώς με όλες μου τις δυνάμεις  στο πλευρό των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας».

ΚΙΝΑΛ: Ανησυχία και προβληματισμός για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Τηλε-συνάντηση συνδικαλιστικής αντιπροσωπείας των Ναυπηγείων Ελευσίνας με αντιπροσωπεία του Κινήματος Αλλαγής αποτελούμενη από βουλευτές, τον γραμματέα του Τομέα Άμυνας και στελέχη του κόμματος, έγινε στις 20 Απριλίου, με τη συμμετοχή και του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ, η αντιπροσωπεία των εργαζομένων εξέφρασε την ανησυχία της, επικέντρωσε «στην κατάσταση της εταιρείας και ειδικά στα άλυτα προβλήματα λόγω της εκκρεμότητας αλλαγής ιδιοκτήτη της», δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι «δεν βλέπουν με αισιοδοξία το μέλλον της εταιρείας και το δικό τους», και κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι «τους απαξιώνει και να τους κοροϊδεύει διαρκώς». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η παρέμβαση του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας.

Από τη μεριά του, ο γραμματέας του Τομέα Άμυνας, Θωμάς Χατζηαθανασίου, σημείωσε ότι το ΚΙΝΑΛ εκφράζει την ανησυχία και τον προβληματισμό του για την κατάσταση της Εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας και τόνισε ότι, δεδομένου ότι η χώρα μας στηρίζεται στο θαλασσινό στοιχείο, καθοριστικός παράγοντας ισχύος μας αποτελεί η στήριξη των Ναυπηγείων Ελευσίνας.