Ακολουθεί ανακοίνωση του “ΜέΡΑ25” Δυτικής Αττικής

Η κατάσταση της Υγείας στη χώρα συνοπτικά:

– Θλιβερές καθημερινές πρωτιές σε νεκρούς από κορονοϊό ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

– Χιλιάδες άνθρωποι που καθυστερούν ή χάνουν τις θεραπείες τους για άλλες ασθένειες.

– Μια επιπλέον, αθέατη, “πανδημία ψυχικής υγείας” (εξαιτίας του αυταρχισμού, του παραλογισμού αλλά και της φτωχοποίησης που έχουν γεμίσει πλέον την ζωή μας, και έχουν οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση και τα ψυχικά νοσήματα).

Αυτή την ζοφερή κατάσταση καλούνται να διαχειριστούν εξουθενωμένοι γιατροί και νοσοκόμοι στα αποδεκατισμένα νοσοκομεία και κέντρα υγείας της χώρας, με τις μεγάλες ελλείψεις σε υποδομές και τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό…

Εμείς είμαστε σαφείς:

  • Καμία απόλυση εργαζομένου σε κανέναν κλάδο, κανένα πρόστιμο σε όποια/ον δεν έχει εμβολιαστεί. Οι υγειονομικές μονάδες και οι εργαζόμενοι σε αυτές, να αποφασίσουν για τους τρόπους επανένταξης των υγειονομικών σε αναστολή.
  • Επιστροφή όλων των ατομικών προστίμων που επιβλήθηκαν στην περίοδο της πανδημίας και των λοκντάουν ως επιστέγασμα της ταξικής και αυταρχικής διαχείρισης της πανδημίας.
  • Αποκατάσταση της διαφάνειας, της επιστημονικής μεθόδου και της δημοκρατικής λογοδοσίας. Να σταματήσει πια η εργαλειοποίηση της επιστήμης, και να ενισχυθεί η επιστημονική ενημερωτική εκστρατεία.

Και επιτέλους, να κάνει η κυβέρνηση αυτά που το ΜέΡΑ25 φωνάζει συνεχώς από το Μάρτιο του 2020!:

  • Να δημιουργήσει ένα δίκτυο δωρεάν τεστ για όλους, ένα δίκτυο που θα βοηθήσει όχι μόνο στον έλεγχο της πανδημίας, όχι μόνο στον εμβολιασμό, αλλά και στην τόσο σημαντική πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
  • Να ενισχύσει πραγματικά το ΕΣΥ με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, επαρκή εξοπλισμό και κατάλληλες υποδομές.

Η άρνηση της κυβέρνησης να κάνει τα αυτονόητα δεν εξηγείται από την ανεπάρκειά της, αλλά από τη σπουδή της να εξυπηρετήσει ιδιωτικά συμφέροντα (βλ. κερδοσκοπία επάνω στη διάγνωση, διαφυγή των ιδιωτικών κλινικών από το βάρος της αντιμετώπισης της covid-19, αποψίλωση και κλείσιμο δημόσιων νοσοκομείων με σκοπό να εμφανιστεί ως λύση η σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίησή τους μέσω ΣΔΙΤ).

Για εμάς, η Δημόσια Δωρεάν Υγεία είναι αναφαίρετο δικαίωμα. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ούτε ως πεδίο κερδοφορίας ούτε ως πεδίο άσκησης αυταρχισμού της κυβέρνησης.

Η πανδημία δεν αντιμετωπίζεται με πρόστιμα, κερδοσκοπία και ατομική ευθύνη. Η μόνη ατομική ευθύνη που έχει ο καθένας και η καθεμιά μας είναι να αντισταθούμε σε αυτή την εγκληματική πολιτική!

Καλούμε όλες και όλους, να σταθούν στο πλευρό των ανθρώπων του ΕΣΥ, να γίνουμε ασπίδα για κάθε νοσοκομείο που υποβαθμίζεται, για κάθε κέντρο υγείας που φυτοζωεί, να υπερασπιστούμε το ΕΣΥ και να διεκδικήσουμε την ενίσχυσή του σε όλα τα πεδία.

Ένα ισχυρό ΕΣΥ για όλους και για όλες, είναι η απάντηση στην πανδημία και ο μόνος δρόμος να εξασφαλιστεί το αγαθό της Υγείας διαχρονικά.