Μάχη χαρακωμάτων δίνουν, αυτές τις ημέρες, διεθνή funds για την αγορά αποθηκών σε Ασπρόπυργο, Ελευσίνα αλλά και στη Βόρεια Ελλάδα για την αγορά αποθηκών.

Ο κλάδος των logistics, παρά την πρωτοφανή κρίση, επιδεικνύει σημαντικές αντοχές αλλά και πολλές ευκαιρίες, δεδομένου ότι ξένοι παίκτες αναζητούν τις υψηλές αποδόσεις που δίνουν οι συγκεκριμένες επενδύσεις.

 

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα και οι πληροφορίες για αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον στη Δυτική Αττική

Πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ακόμη και αναζήτηση έκτασης από την Amazon για τον ίδιο λόγο, ενώ δυνατοί παίκτες στην αγορά του λιανεμπορίου κινούνται στην ίδια κατεύθυνση.

Τα νέα projects

Πολλά νέα projects για νέους αποθηκευτικούς χώρους και εγκαταστάσεις logistics προχωρούν ή αναμένεται να ξεκινήσουν την υλοποίησή τους εντός του 2021. Παρακάτω, παρουσιάζονται ορισμένα εξ αυτών.

– Sarmed: Συνεχίζει την επέκτασή της η Sarmed, μία από τις κορυφαίες εταιρίες logistics στην Ελλάδα. Η έμφαση έχει δοθεί στη Δυτική Αττική.

Σταδιακά θα παραδίδεται προς χρήση η νέα της εγκατάσταση, 60.000 τ.μ., στον Ασπρόπυργο, ενώ έχουν ήδη ολοκληρωθεί δύο νέες εγκαταστάσεις της: 9.000 τ.μ. στη Μαγούλα και 23.000 τ.μ. στη Μάνδρα. Ωστόσο, προγραμματίζει και την επέκταση των εγκαταστάσεων που διαθέτει στη ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου στη Θεσσαλονίκη κατά 20.000 τ.μ.

H εταιρία έχει θέσει ένα φιλόδοξο πλάνο επενδύσεων ύψους 20 εκατ. ευρώ με στόχο τα 200.000 τ.μ. αποθηκών σε ορίζοντα 18 μηνών.

  • Rail Cargo Logistics Goldair: Η εταιρία έχει προγραμματίσει συνολικό πλάνο επενδύσεων 20 εκατ. ευρώ έως το 2023, που αφορά τόσο την επέκταση των εγκαταστάσεων όσο και άλλες δαπάνες, αγοράς εξοπλισμού κ.λπ.

Για το 2021, και εφόσον πάρει την έγκριση από τους Αυστριακούς Σιδηροδρόμους (που αποτελούν εταίρο της Goldair), θα ξεκινήσει επέκταση των αποθηκευτικών της χώρων στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, με στόχο την ενίσχυση της δραστηριότητάς της στις σιδηροδρομικές μεταφορές εμπορευμάτων. Η επέκταση αφορά 7.000 νέα τ.μ. χώρων και με την ολοκλήρωσή της το σύνολο των αποθηκών της εταιρίας θα φτάσει τα 15.000 τ.μ.

  • Ομιλος Βεϊνόγλου: Ενας από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες αποθηκευτικών χώρων στην Ελλάδα, ο όμιλος Ορφεύς Βεϊνόγλου, υλοποιεί επένδυση ύψους 4 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία νέων αποθηκών 8.000 τ.μ. Η επένδυση αναμένεται να ολοκληρωθεί τα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα, δρομολογούνται νέες επενδύσεις για επιπλέον 15.000 τ.μ. νέων αποθηκευτικών χώρων. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι ο όμιλος διαθέτει ήδη πάνω από 100.000 τ.μ. αποθηκών στην Ελλάδα, πολλές από τις οποίες σε Ελευσίνα, Οινόφυτα και Σίνδο, και σκοπεύει να τα διπλασιάσει. Τέλος, σημειώνεται ότι ο όμιλος έχει ήδη συμφωνήσει να μισθώσει και μέρος του νέου logistics center της Ten Brinke στην Ελευσίνα.

  • DHL Express: Μετά τη μεγάλη 10ετή συμφωνία με τη Fraport πέρυσι, η DHL ξεκίνησε ήδη το 2020 το μεγάλο έργο δημιουργίας νέων εγκαταστάσεων στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Αφορά την κατασκευή του νέου κέντρου διαλογής, 5.000 τ.μ., που αντιστοιχεί σε επένδυση 7,2 εκατ. ευρώ.
  • Jumbo: Ο όμιλος Jumbo υλοποιεί νέα επένδυση νέων εγκαταστάσεων logisitcs στη Βοιωτία και συγκεκριμένα στο 85ο χλμ. της παράπλευρης οδού της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας.

Οι εγκαταστάσεις θα έχουν επιφάνεια άνω των 5.000 τ.μ. και έρχονται να προστεθούν στις ιδιόκτητες κεντρικές εγκαταστάσεις logistics της εταιρίας που βρίσκονται λίγο παρακάτω, στο 56ο χλμ. της Εθνικής Οδού, στον Νομό Αττικής, ώστε συνολικά να φθάσουν τα 16.000 τ.μ.

  • ACS: Ακόμη μία από τις μεγάλες εταιρίες ταχυμεταφορών προχωρά σε επενδύσεις logistics, με την κατασκευή του νέου κέντρου διαλογής τελευταίας τεχνολογίας, που κατασκευάζεται ήδη στην οδό Πέτρου Ράλλη.

Η επένδυση είναι σημαντική τόσο σε μέγεθος (40 εκατ. ευρώ) όσο και σε απόδοση, καθώς θα πενταπλασιάσει την έως σήμερα δυναμικότητα διαλογής δεμάτων της εταιρίας, αυξάνοντας την ωριαία δυνατότητα σε 50.000 αποστολές/ώρα, διαμορφώνοντας νέα δεδομένα στην ελληνική αγορά. Το νέο hub αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του εντός του 2021.

  • BriQ Properties: Ο βραχίονας real estate του ομίλου Quest, BriQ Properties, ανακοίνωσε πέρυσι ότι επεκτείνει την επένδυση logistics στον Ασπρόπυργο.

Για αυτόν τον λόγο, η εταιρία προχώρησε στην αγορά τριών οικοπέδων συνολικής επιφάνειας 27.389,50 τ.μ. στην περιοχή και, μάλιστα, ακριβώς δίπλα στην έκταση που υλοποιεί την επένδυση. Με αυτήν τη νέα αγορά, η BriQ Properties σκοπεύει να αναπτύξει δεύτερο κτίριο αποθήκευσης και διανομής επιφάνειας περίπου 10.000 τ.μ. με σκοπό τη δημιουργία ενός σύγχρονου συγκροτήματος Logistics.

Το υπό κατασκευήν κτίριο logistics αναμένεται να παραδοθεί το φθινόπωρο του 2021 και το έργο έχει αναλάβει η Ιστός Κατασκευαστική.