Τα αυξημένα κρούσματα ανησυχούν και όσα ειπώθηκαν στην τηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού την Δευτέρα οδηγούν στο σενάριο για “άνοιγμα” του lockdown στην Αττική από τα μέσα Μαρτίου.

«Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι υπάρχει μεγάλη κούραση. Όμως πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια ακόμα, ειδικά αυτές τις δύο εβδομάδες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας της οικονομίας αλλά και της εκπαίδευσης», είπε ο πρωθυπουργός «δείχνοντας»,έστω και με αυτόν τον έμμεσο τρόπο, παράταση του lockdown έως τις 15 Μαρτίου. Αυτό που είχε μεταφέρει, όμως, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα το protothema.gr, είχε ήδη αρχίσει να μπαίνει στην δημόσια σφαίρα συζήτησης.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, τρεις υπουργοί, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Στέλιος Πέτσας και Γιώργος Γεραπετρίτης, άφησαν να εννοηθεί πως η αγορά θα επαναλειτουργήσει από τα μέσα Μαρτίου, φανερώνοντας έτσι την ρεαλιστική προσέγγιση, πως δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι θεαματικά την εβδομάδα που διανύουμε που να οδηγήσει τους λοιμωξιολόγους να εισηγηθούν την ερχόμενη Παρασκευή, άρση του lockdown.
Τα επιδημιολογικά δεδομένα άλλωστε δεν αφήνουν πολλά περιθώρια. Ο Φεβρουάριος είχε προετοιμάσει το έδαφος για το ρεκόρ Δευτέρας με 1.176 νέα κρούσματα και τους διασωληνωμένους πάνω από το φράγμα των 400 για την πρώτη ημέρα του Μαρτίου. Παράλληλα, αρκετές περιοχές εμφανίζουν αύξηση κρουσμάτων προκαλώντας ανησυχία στους ειδικούς οι οποίοι βλέπουν τις εστίες να πολλαπλασιάζονται και ετοιμάζονται για νέες εντάξεις στο καθεστώς πολύ αυξημένου κινδύνου για περιφερειακές ενότητες.

Δεν υπάρχουν περιθώρια στα νοσοκομεία 
Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και η πολύ κρίσιμη κατάσταση εικόνα στα νοσοκομεία, αφού οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους, δύο εβδομάδες αφότου οι διασωληνώσεις ασθενών με COVID-19 έσπασαν το φράγμα των 300. Η καθημερινή κινητικότητα στα νοσοκομεία είναι ενδεικτική: Χθες 273 ασθενείς με κορωνοϊό εισήχθησαν σε νοσοκομεία, όπως ανέφερε το protothema.gr ενώ τα εξιτήρια δεν ξεπέρασαν τα 73.

Μετά το lockdwn τι; 

Αν και είναι πρόωρη η συζήτηση, στο κυβερνητικό επιτελείο αναζητούν τρόπους προκειμένου η Καθαρά Δευτέρα να είναι η τελευταία μέτρα στην Αττική με αυστηρά μέτρα περιορισμού και από την επομένη, 16 Μαρτίου, να σημάνει η έναρξης της αντίστροφης πορείας της πανδημίας. Ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, μιλώντας στο protothema.gr εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος επαναλαμβάνοντας μία άποψη που έχει εκφραστεί και από αρκετούς επιστήμονες. «Να κάνουμε λίγη υπομονή, έτσι ώστε αυτό το lockdown να είναι και το τελευταίο».

Άλλωστε κάτι που τονίζεται από ειδικούς και πολιτικούς αλλά κυρίως από την αγορά είναι πως πλέον δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια καθυστέρησης επαναφοράς της οικονομικπής δραστηριότητας. Το άνοιγμα, κυρίως του λιανεμπορίου, είναι κάτι που αναζητά εναγωνίως ο επιχειρηματικός κόσμος, οι εργαζόμενοι και φυσικά η ίδια η οικονομία και τα κρατικλα ταμεία.

Η κόπωση της κοινωνίας

Την ίδια ώρα η κοινωνία εμφανίζεται κουρασμένη, αλλά φαίνεται να αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της κατάστασης. Αυτό τουλάχιστον καταδεικνύει η δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ η οποία θέλει το 68% των πολιτών να τάσσονται υπέρ της παράτασης του lockdown. Από την άλλη, ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό της τάξης του 24% εμφανίζεται υπέρ της άμεσης χαλάρωσης των μέτρων, κάτι που αποδεικνύει την κόπωση των πολιτών μετά από έναν χρόνο πανδημίας.

lockdown-1

 

pulse-protimisi-5

 

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#pressgreece