Πρωτοπόρος η Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής στο πρόγραμμα Καταπολέμησης Κουνουπιών

Εργαζόμαστε με συνέπεια και με αντίληψη των αλλαγών που επιφέρει η κλιματική αλλαγή με σκοπό την πρόληψη και την ασφάλεια για τη δημόσια υγεία»

Σε ευρωπαϊκό φόρουμ για την κλιματική αλλαγή και τη δημόσια υγεία παρουσιάστηκε ως παράδειγμα το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών που εφαρμόζεται στη Δυτική Αττική

Στην Ετήσια Συνάντηση των εταίρων του Ευρωπαϊκού Έργου IDAlert με θέμα: «Εργαλεία υποστήριξης αποφάσεων για λοιμώδη νοσήματα και συστήματα προειδοποίησης για την οικοδόμηση κλιματικής ανθεκτικότητας σε αναδυόμενες απειλές για την υγεία» στη Βαρκελώνη της Ισπανίας παρουσιάστηκε το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών που εφαρμόζεται στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής (κατά τα έτη 2021-2023), με συντονισμό του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Λευτέρη Κοσμόπουλου.

Μετά από πρόσκληση της Περιφέρειας Αττικής, εκπρόσωπος προσκλήθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής, ο Γεώργιος Κιαχόπουλος, Υγιεινολόγος MPD, Πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής Παρακολούθησης και Παραλαβής Έργου στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής, για το τριετές «Πρόγραμμα Καταπολέμησης Κουνουπιών στην Περιφέρεια Αττικής 2021-2023», ο οποίος παρουσίασε στους εταίρους του IDAlert το πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής και τα αποτελέσματά του, ως πρόγραμμα-πρότυπο και παραδειγματικό.

Συγκεκριμένα, η παρουσίαση του εκπροσώπου της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής Γ. Κιαχόπουλου αφορούσε τα δεδομένα και τις ενέργειες της Περιφέρειας Αττικής στις περιπτώσεις του υδροβιότοπου στην Ψάθα Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας, όπου εφαρμόζεται λόγω των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής πρόγραμμα με ψεκασμούς προνυμφοκτονίας από αέρος, με ειδικό drone.

Λόγω ενδιαφέροντος που έδειξαν οι ευρωπαίοι εταίροι, ανάμεσά τους και Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης – συντονιστής του προγράμματος, η Δρ Aditi Bunker, επισκέφθηκαν τον υγροβιότοπο της Ψάθας στη Δυτική Αττική, όπου αναδείχθηκαν οι καλές πρακτικές στην αντιμετώπιση των κουνουπιών από την Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής.

Αξίζει να επισημανθεί ότι κατά τα έτη 2022 και 2023 δεν υπήρξε στην Περιφέρεια Αττικής ούτε ένα κρούσμα Ιού Δυτικού Νείλου.  Το διάστημα αυτό στελέχη της Περιφέρειας επιμορφώθηκαν από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και έχουν πλέον αναδειχτεί σε ειδικούς στα θέματα διαχείρισης κουνουπιών.

Η Περιφέρεια Αττικής συνεχίζει να συνεργάζεται με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, με εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Λευτέρη Κοσμόπουλου και απόφαση του Περιφερειακού. Για το λόγο αυτό σύσκεψη εργασίας είχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Λευτέρης Κοσμόπουλος, με τον εκπρόσωπο του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου Δρ. Αντώνιο Μιχαηλάκη, την Γενική Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Αττικής και γενική συντονίστρια του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών Άννα Μεγάλου, τον Πρόεδρος Επιτροπής Παρακολούθησης Προγράμματος κατά των κουνουπιών της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής Γιώργο Κιαχόπουλο και την Προϊσταμένη Διεύθυνσης Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής Π.Ε. Δυτ. Αττικής Ελένη Νίκα, με σκοπό το σχεδιασμό προσεχών δράσεων, με βάση την επιτυχημένη εμπειρία τους.

Σχετικά ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος αναφέρει: «Καθώς βλέπουμε τους πληθυσμούς των κουνουπιών να αυξάνονται, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα με σκοπό να αντιμετωπιστούν κατά το δυνατόν και αυτά τα φαινόμενα που προκαλεί η κλιματική αλλαγή.

Έχουμε άψογη συνεργασία με τους υπηρεσιακούς παράγοντες και είμαστε υπερήφανοι που στελέχη της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, όπως ο Υγιεινολόγος MPD, Γ. Κιαχόπουλος, αναδεικνύουν τη δουλειά που γίνεται στη Δυτική Αττική στην Ευρώπη.

Συνεχίζουμε επίσης τη συνεργασία που έχουμε με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, για να συλλέγονται έγκυρα δεδομένα για την δημόσια υγεία στην περιοχή μας.

Εργαζόμαστε με συνέπεια και με αντίληψη των αλλαγών που επιφέρει η κλιματική αλλαγή με σκοπό την πρόληψη και την ασφάλεια για τη δημόσια υγεία των συμπολιτών μας. Σχεδιάζουμε συστηματικά την νέα θητεία».