Έγκαιρη προετοιμασία και συνεργασία για την αντιπυρική περίοδο στην Δυτική Αττική

Λευτέρης Κοσμόπουλος: «Με αίσθημα ευθύνης, εκτελούμε έργα πρόληψης και κινητοποιούμαστε αμέσως, σε συνεργασία με τους φορείς πολιτικής προστασίας, για την αντιπυρική περίοδο»

Με έγκαιρη προετοιμασία, κινητοποίηση, συνεργασία και υλοποίηση έργων προχωρά η Περιφέρεια Αττικής στην αντιπυρική περίοδο στη Δυτική Αττική.

Το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Αττικής συνεδρίασε την Δευτέρα 24 Απριλίου,  υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Λευτέρη Κοσμόπουλο.

 

Με συμμετοχή σωμάτων ασφαλείας, πυροσβεστικής, των πέντε δ ήμων της δυτικής Αττικής και εθελοντών, υπηρεσιακών στελεχών και του Δασαρχείου, πραγματοποιήθηκε απολογισμός χειμερινής περιόδου 2022 – 2023, όπου δεν σημειώθηκαν προβλήματα, συζητήθηκε ο σχεδιασμός και οι δράσεις της Πολιτικής Προστασίας για την πρόληψη και αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών κατά την αντιπυρική περίοδο 2023. Και, τέλος, συζητήθηκε η εφαρμογή μέτρου προληπτικής απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε Εθνικούς Δρυμούς, Δάση και Ευπαθείς Περιοχές κατά τη διάρκεια της Αντιπυρικής περιόδου 2023.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος τόνισε ότι, με τη συμβολή του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, εκτελούνται έγκαιρα έργα από την Περιφέρεια Αττικής για την πρόληψη των πυρκαγιών και, επιπλέον, όλα τα μέσα της Περιφέρειας Αττικής είναι στη διάθεση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που συντονίζει την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Οι αποψιλώσεις έχουν ξεκινήσει από την Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής με πρωτοβουλίες του Αντιπεριφερειάρχη Λευτέρη Κοσμόπουλου σε δρόμο Χανίου και Αγίου Ιεροθέου στα Μέγαρα, στο Πόρτο Γερμενό στα Βίλια, στη Χασιά. Προχωρούν επίσης εγκαίρως οι καθαρισμοί στο σύνολο του οδικού δικτύου αρμοδιότητας Περιφέρειας Αττικής.

Αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής, όπως επεσήμανε ο Λ. Κοσμόπουλος, είναι ο καθαρισμός για την ομαλή ροή του νερού στα ρέματα και οι υπόλοιπες εργασίες καθαρισμών, βάσει νομοθετικού πλαισίου, είναι αρμοδιότητα των Δήμων.

Αναλυτικότερα, η Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής, με συντονισμό του Αντιπεριφερειάρχη Λευτέρη Κοσμόπουλου:

  • εκτελεί έργα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, όπως έργα υποδομής και καθαρισμούς και αποψιλώσεις
  • παρέχει μηχανήματα έργου για την πρόληψη των πυρκαγιών αλλά και εκτάκτως στο πεδίο μάχης κάθε περιστατικού πυρκαγιάς άμεσα, με εντολές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας
  • λαμβάνει απόφαση απαγόρευσης κυκλοφορίας σε ευαίσθητες για πυρκαγιά περιοχές, όπως δάση
  • συνεργάζεται και συνδράμει στο έργο της Πυροσβεστικής και των Δήμων
  • ενημερώνει άμεσα όλους τους πολίτες, για ενδεχόμενους κινδύνους.

Πρόταση της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής και της αρμόδιας Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας η ένταξη των εθελοντικών ομάδων και των εθελοντών στον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό της Πυροσβεστικής, ώστε να οργανωθεί αποδοτικότερα η προσφορά των εθελοντών. Τέλος, επικαιροποιείται κατόπιν διαβούλευσης η λίστα των σημείων και των δρόμων απαγόρευσης κυκλοφορίας σε υψηλό βαθμό κινδύνου πυρκαγιάς, όπως το χαρακτηρίζει το δελτίο του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας.

Σχετικά ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος ανέφερε: «Συμβάλλουμε με κάθε μέσο που διαθέτουμε στο έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσία για την κατάσβεση των πυρκαγιών όπως και της πρόληψης. Είμαστε πάντα σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, με υψηλά αντανακλαστικά και αίσθημα ευθύνης, κινητοποιούμαστε για να προλάβουμε κάθε περιστατικό πυρκαγιάς. Χρειάζεται να είμαστε όλοι, οι αρχές και οι πολίτες, σε επαγρύπνηση καθ΄όλη την αντιπυρική περίοδο για να διαφυλάξουμε το πολύτιμο περιβάλλον της περιοχής μας».