Ολιστική αντιμετώπιση αντιπλημμυρικής προστασίας με έργα υποδομής και συνεχείς καθαρισμούς ρεμάτων από την Περιφέρεια Αττικής στη Δυτική Αττική

“με συντονισμό και συνεργασία όλων των φορέων στην Πολιτική Προστασία,

σε κρίσιμες καταστάσεις και έκτακτα φαινόμενα”

Μια σημαντική συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Αττικής, όπου τέθηκαν όλα τα μείζονα θέματα πολιτικής προστασίας της περιοχής της Δυτικής Αττικής, διεξήχθη με συντονισμό του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Λευτέρη Κοσμόπουλου, την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου.

Με την λήξη της αντιπυρικής περιόδου και εν όψει της χειμερινής, οι εκπρόσωποι όλων των εμπλεκομένων φορέων, Πυροσβεστικής, Σωμάτων Ασφαλείας, Δήμων της Δυτικής Αττικής και εθελοντών, συμφώνησαν ότι έγιναν σωστοί χειρισμοί, με άμεση επαφή και συντονισμό ώστε να αποφευχθούν σοβαρότερες συνέπειες έκτακτων φαινομένων και συνθηκών.

  • Απολογισμός αντιπυρικής περιόδου 2022

«Κάθε χρόνο γινόμαστε καλύτεροι, με συντονισμό όλων των φορέων που αποδίδει με αμεσότητα στην επέμβαση στις έκτακτες καταστάσεις», όπως συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, ενώ ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος ως συντονιστής τους ευχαρίστησε όλους για την συνεργασία, που διασφαλίζει ομαλότητα και συνέπεια στην διαχείριση θεμάτων πολιτικής προστασίας, σώματα ασφαλείας, δήμους και εθελοντές.

Στην εισήγησή του, αναφορικά με τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου, ο Λευτέρης Κοσμόπουλος ανέφερε ότι «Ευτυχώς ήταν καλύτερη η φετινή χρονιά από την περσινή. Έγινε εξαιρετική δουλειά από την Πυροσβεστική, καθώς πολλές πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα χωρίς να πάρουν διαστάσεις.

Η Περιφέρεια Αττικής παρείχε μηχανήματα έργου και υδροφόρες και με συνδρομή των υδροφόρων από όμορους δήμους, όπως ο Δήμος Ελευσίνας που έστειλε σε όλες τις πυρκαγιές πάντοτε σε όλους τους δήμους υδροφόρες, αποτρέψαμε τα χειρότερα».

  • Σχεδιασμός για την χειμερινή περίοδο με έργα υποδομής, αντιπλημμυρικά και φράγματα βαρύτητας

Με έργα πρόληψης σχεδιάζει να αντιμετωπίσει την χειμερινή περίοδο, η Περιφέρεια Αττικής και ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος. Συγκεκριμένα, στην συνεδρίαση του Συντονιστικού Πολιτικής Προστασίας ανέφερε ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος ξεκινούν σύντομα μελέτες για κατασκευή φραγμάτων βαρύτητας σε περιοχές που έχουν πληγεί από πυρκαγιές, όπως τα Βίλλια και τα Γεράνεια όρη, αλλά και κρίσιμα σημεία όπως τα ρέματα Γιώργη, Καμάρας, Αλεποχωρίου. Η κατασκευή φραγμάτων θα συμβάλλει σημαντικά στη συγκράτηση μεγάλης ποσότητας νερού και στη μείωση της ροής.

Επιπλέον, η Περιφέρεια Αττικής έχει προχωρήσει ή ολοκληρώσει σειρά αντιπλημμυρικών έργων στη Δυτική Αττική: στην Άνω Ελευσίνα, στην Μαγούλα, στην Νέα Πέραμο, στην Ανατολική Λεκάνη Φυλής και στον Ασπρόπυργο γίνεται σε συνεργασία με τον Δήμο Ασπροπύργου μελέτη δικτύου ομβρίων υδάτων της παραλίας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Λευτέρης Κοσμόπουλος υπενθύμισε ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει προχωρήσει σε μελέτες οριοθέτησης και διευθέτησής ρεμάτων σε όλη τη Δυτική Αττική και ακόμα «τρέχει» συμπληρωματική σύμβαση με ανάδοχο του έργου για καθαρισμό ρεμάτων και άμεσα δημοπρατείται νέο έργο για να μην υπάρξει ούτε μία ημέρα, χωρίς κάλυψη στον κρίσιμο αυτό τομέα.

Τέλος, αναφερόμενος στην περίοδο των χιονοπτώσεων, ο Λ. Κοσμόπουλος ανέφερε ότι χάρη στη συνεργασία των Δήμων και την άμεση επέμβαση των μηχανημάτων έργου της Περιφέρειας Αττικής, δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα αποκλεισμών ή άλλο, κατά τις χιονοπτώσεις του περασμένου χειμώνα, σε αντίθεση με άλλες περιοχές, αλλά παρέμειναν ανοιχτοί όλοι οι βασικοί κεντρικοί οδικοί άξονες της Δυτικής Αττικής.

Η συνεδρίαση έκλεισε με θέματα αντισεισμικής προστασίας, με εισήγηση της αν. Προϊσταμένης του τμήματος ετοιμότητας – Παροχής Βοήθειας ΟΑΣΠ Θέκλας Θωμά.