Παρεμβάσεις του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών μετά από σωρεία καταγγελιών για κακοποιήσεις ηθοποιών από τους συγκεκριμένους γνωστούς καλλιτέχνες.

 

(Φωτογραφία: Κώστας Σπυρόπουλος, Γιώργος Κιμούλης- Copyright: NDP photo)

Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση, στον απόηχο των καταγγελιών για τον Γιώργο Κιμούλη και τον Κώστα Σπυρόπουλο, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) προχώρησε σε μια ανακοίνωση, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του σωματείου, Σπύρος Μπιμπίλας. Η ανακοίνωση μιλά – μεταξύ άλλων –  για σύσταση πειθαρχικού συμβουλίου και άμεση σύσταση ομάδας για παροχή βοήθειας σε περιστατικά κάθε είδους βίας και προσβολής της αξιοπρέπειας.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών:

«Σας ενημερώνουμε πως σε σχέση με τη σωρεία καταγγελιών για άσκηση λεκτικής, σωματικής, ψυχικής και σεξουαλικής βίας που δημοσιοποιήθηκαν αυτήν την εβδομάδα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, κατά την χθεσινή του συνεδρίαση (29/01/2021) και κατά ευρεία πλειοψηφία, αποφάσισε τα εξής:

Την άμεση σύσταση σε σώμα του Πειθαρχικού Συμβουλίου, μετά και την ολοκλήρωση εκλογής του αντεπιστέλλοντος μέλους ΔΣ στο Πειθαρχικό Συμβούλιο (θα ολοκληρωθεί την Δευτέρα 01/02/2021),

– Ακολουθώντας τον εσωτερικό κανονισμό του Πειθαρχικού Συμβουλίου (κεφ. Α’, άρθρο 1, περ. ε / κεφ. Γ’ άρθρ. 12), αμέσως μετά την συγκρότηση του Πειθαρχικού, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΗ θα καταθέσει γραπτή καταγγελία των μελών του Σωματείου Γιώργου Κιμούλη και Κώστα Σπυρόπουλου για πειθαρχικά παραπτώματα που έγκεινται σε «ενέργειες στους χώρους εργασίας που εμποδίζουν την ομαλή άσκηση του επαγγέλματος» και «βαρύνουσες αντισωματειακές ενέργειες και πράξεις που αντιβαίνουν στο κοινό αίσθημα δικαίου και ανθρωπισμού».

– Ταυτόχρονα, την επίσης άμεση σύσταση ομάδας εργασίας για στήριξη, συνδρομή και παροχή βοήθειας σε περιστατικά κάθε είδους βίας και προσβολής της αξιοπρέπειας. Ο ακριβής τρόπος λειτουργίας, το πλαίσιο δράσης και η πλήρης στοχοθεσία της ομάδας αυτής θα ανακοινωθεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

– Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΗ καταδικάζει απερίφραστα και με τον πιο έντονο τρόπο τις σεξιστικές και προσβλητικές αναρτήσεις του κ. Δημήτρη Μουζακίτη σχετικά με τις καταγγελίες αυτής της εβδομάδας. Για τον λόγο αυτό το ΔΣ στο εξής δεν αναγνωρίζει τα «Κορφιάτικα Βραβεία» ως θεσμό που τιμά το Ελληνικό θέατρο και καλεί όλα τα μέλη του να απέχουν έμπρακτα από την συγκεκριμένη διοργάνωση».

Ο Σπύρος Μπιμπίλας, πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Ηθοποιών μίλησε στην εκπομπή «Έλα Χαμογέλα»: «Θέλουμε να εξυγιανθεί ο χώρος μας να μην υπάρχουν τέτοια είδους φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας. Επιθυμούμε να καθαρίσει όλο αυτό και να διορθωθούν τα πράγματα, που όμως δεν συμβαίνουν μόνο στο δικό μας χώρο. Αυτά συμβαίνουν σε πάρα πολλούς χώρους λόγω των χαρακτήρων των ανθρώπων. Με μία απόφαση θα συστήσουμε πειθαρχικό συμβούλιο όπου θα παραπέμπονται αυτές οι υποθέσεις. Δεν είναι κάποιο δικαστήριο, απλά κάνει συστάσεις στους ανθρώπους, καλεί τα μέλη του να έρχονται και να μιλούν. Καλούμε τους θιγόμενους ηθοποιούς να έρθουν στο σωματείο. Εμείς θα καλέσουμε και τους θιγόμενους και αυτούς που παρουσιάζονται ως θύτες» ανέφερε ο Σπύρος Μπιμπίλας.

 

#pressgreece