Εικαστικές παρεμβάσεις στο λιμάνι της Ελευσίνας από τον ΟΛΕ

 

 

Με κινήσεις που αναμένεται να αλλάξουν έστω σε μικρό επίπεδο την εικόνα του λιμανιού στην Ελευσίνα και στο βάθος του ορίζοντα μάστερ πλαν και η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, ο Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας «πλέει» με εξωστρέφεια σε μια νέα εποχή για την ευρύτερη περιοχή.

Με αφορμή την επισκευή και εικαστική παρέμβαση στην οποία πρόκειται να προχωρήσει ο Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας ΑΕ σε δύο κτίρια του παραλιακού μετώπου της πόλης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνος Λ.Ε. ΑΕ Απόστολος Καμαρινάκης παραχώρησε συνέντευξη τύπου την Δευτέρα 1η Ιουνίου όπου μίλησε για τις προθέσεις για την πρόθεση του Ο.Λ.Ε. ΑΕ να αναδείξει το παραλιακό μέτωπο της Ελευσίνας στους χώρους αρμοδιότητάς του.

Με το λιμάνι της Ελευσίνας, όπου παράπλευρα βρίσκεται και το θέατρο του Ελαιουργείο που φιλοξενεί το φεστιβάλ των Αισχυλείων, να αποτελούν «σφραγίδες» της ταυτότητας της Ελευσίνας, ο ρόλος του Οργανισμού Λιμένος θα μπορούσε να είναι κομβικός στην αλλαγή της εικόνας. Όπως τόνισε ο Α. Καμαρινάκης, έχει ήδη διαβεβαιώσει την Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Ελευσίνα-Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021 κ. Δέσποινα Γερουλάνου κατά την πρόσφατη συνάντησή τους, ότι  «ο ΟΛΕ θα συμβάλει με τους χώρους που διαθέτει, σε όσα του ζητηθούν από την Πολιτιστική Πρωτεύουσα προκειμένου η Ελευσίνα να οργανώσει την καλύτερη δυνατή παρουσία στις εκδηλώσεις που θα γίνουν».

Υπάρχουν σχέδια για ένα μεγάλο μάστερ πλαν που θα αφορά όλες τις περιοχές αρμοδιότητας του ΟΛΕ(ανάμεσά τους και η Πάχη) και από τις πρώτες προτεραιότητες είναι και η απομάκρυνση των παροπλισμένων πλοίων από το λιμάνι της Ελευσίνας. «Το μεγαλύτερο κομμάτι της Χερσαίας Λιμενικής Ζώνης που δεν χρησιμοποιείται για λιμενικές εργασίες έχει ήδη παραχωρηθεί στον Δήμο Ελευσίνας με απόφαση του Δ.Σ. του Ο.Λ.Ε. ΑΕ και την έγκριση του ΤΑΙΠΕΔ και απομένουν οι σύμφωνες γνώμες των συναρμοδίων υπηρεσιών προκειμένου και τυπικά να υλοποιηθεί ο εν λόγω αποχαρακτηρισμός της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα» ανέφερε ο κ. Καμαρινάκης κατά την παρουσίαση.

Σε αυτό το πλαίσιο, ξεκίνησαν και οι εικαστικές παρεμβάσεις στα δύο κτίρια αρμοδιότητας του ΟΛΕ στο λιμάνι της Ελευσίνας, με αναφορές στην ιστορία και τα αρχαία σύμβολα της Ελευσίνας σε συνδυασμό με τη θάλασσα. Συγκεκριμένα, οι εργασίες ανάδειξης αφορούν το παλαιό μικρό πέτρινο περίπτερο που βρίσκεται στη θέση πρώην «Φονιάς» και σήμερα στέκει εγκαταλελειμμένο και αναξιοποίητο. Ο οικίσκος θα διαμορφωθεί κατάλληλα και οι εξωτερικοί τοίχοι θα αποτελέσουν τον καμβά για τοιχογραφία. Το κτίριο σχεδιάζεται να  λειτουργήσει ως περίπτερο πληροφόρησης (info kiosk), όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να βρει πληροφοριακό υλικό για το λιμάνι και για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που προγραμματίζεται να διοργανωθούν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2021. Επιπλέον, το κτίριο που βρίσκεται στην είσοδο της προβλήτας της πρώην Αμερικανικής Βάσης, το οποίο θα εμπλουτιστεί με τοιχογραφίες που θα κοσμούν τις εξωτερικές όψεις του. Το κτίριο σήμερα αποτελεί εστία μόλυνσης και εγκατάλειψης.

Ακόμα, ο Ο.Λ.Ε. ΑΕ θα προβεί σε μια σειρά ενεργειών όπως  εγκατάσταση freewifi, διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων με «έξυπνα» παγκάκια, βελτίωση του φωτισμού με αντικατάσταση των παλαιών λαμπτήρων με σύγχρονους εξοικονόμησης ενέργειας τύπου led, νέα καλαθάκια απορριμμάτων κλπ ώστε να γίνει πιο προσιτή και ευχάριστη η προσέγγιση των κατοίκων της Ελευσίνας και ιδίως της νεολαίας στο θαλάσσιο μέτωπο της πόλης τους.